Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

KOMENTAR: Ovo su razlozi PROTIV i ZA OTKAZ izborniku Anti Čačiću!

Autor: Igor Knežević

Treba li Čačić ostati ili dobiti otkaz svakako je pitanje koje će opet polarizirati hrvatsku sportsku javnost. Ako bi se našao dobar stručnjak kojeg možemo platiti tada smo svakako za tu opciju, ali ako bi Čačića naslijedio primjerice novi "poslušnik" tipa Kruno Jurčić, to svakako ne bi imalo smisla...

Bila je to prilika generacije. Modrić, Rakitić, Perišić, Mandžukić, Brozović, sve igrači u naponu snage koji igraju u velikim klubovima. No, već na prvoj prepreci nokaut faze Hrvati su otišli kući, nakon, treba iskreno reći, blijede partije protiv Portugala, u kojoj velik dio krivice definitivno snosi i izbornik Ante Čačić. Već je puno ovih dana Čačić pretrpio kritika od samih navijača, ali i nogometnih stručnjaka, koji se svi slažu da je kasnio s izmjenama, da je Pjaca trebao više igrati, da je trebao pokušati igrati sa 2 napadača i slično.

Nema sumnje, Čačić je za razliku od svoja dva prethodnika, Štimca i Kovača uveo jednu opušteniju i ugodniju atmosferu u reprezentaciji, vladalo je veliko zajedništvo među igračima i stručnim stožerom, što se odrazilo i na još veću popularnost igrača među hrvatskim navijačima. Kada je atmosfera dobra u reprezentaciji, tada i igrači na terenu igraju bolje, nema sumnje, te je to svakako Čačićev plus koji je donio ovoj Hrvatskoj.

Ali ne treba smetnuti s uma da se atmosfera u reprezentaciji uvijek poboljša na velikim natjecanjima jer su igrači nabrijaniji i žele uspjeh, pa je pitanje i ako Čačić ostane izbornik kako će tjerati igrače da daju 100 posto u utakmicama kvalifikacija, da ne govorimo prijateljskima. Jedino logično rješenje je veća konkurencija za prvih 11, uvođenje mladih svježih snaga, tu prije svega mislimo na Marka Pjacu koji je u 10 minuta produžetka protiv Portugala napravio više nego ijedan naš igrač u prvih 110.

Zato nam smeta izjava Čačića kako bi ranije uvođenje Pjace protiv Portugala možda značilo i da bi ranije primili gol, jer smo se tada otvorili. Ta izjava nikako ne stoji. Velika euforija, pogotovo nakon pobjede nad Španjolskom, unatoč ne tako sjajnoj igri još nam je više podignula krila, no poraz od Portugala, kao i jučerašnja uvjerljiva partija Talijana protiv te iste Španjolske valjda su većinu Hrvata vratili u realnost.

Grijesi i uspjesi

Čačić nije imao plan B, odnosno kako igrati protiv momčadi koje se gusto brane protiv Hrvatske. I tu je pao na ispitu. Da je Perišić zabio u produžecima umjesto pogođene stative ne bi se toliko pričalo o pogreškama Čačića, no ovaj put Antu je sreća napustila.

Zlatko Zahović je jednom rekao za Čačića da ga je angažirao za trenera Maribora “jer taj čovjek ima nevjerojatnu sreću”… No, kad su ga upitali zašto mu je dao otkaz je kazao: “Smijenili smo ga u trenutku kada sreća više nije bila dovoljna…”. I doista, Čačića je unatoč kemijanju sa sastavom protiv Španjolske pomazila i sreća, no ta ista sreća mu je okrenula leđa protiv Portugala. S obzirom na pogreške i neuvođenje Pjace i Kalinića na vrijeme, možemo reći poput Zahovića kako sreća više nije bila dovoljna da pobijedi Portugal.

Kad se podvuče crta, nakon Ćirinog uspjeha 1998. Čačić je vodio reprezentaciju na velikim natjecanjima čak malo i bolje od prosjeka većine izbornika. Jer jedino je on uz Slavena Bilića 2008. uspio proći skupinu, i to s prve pozicije. Jozić, Barić, Zlatko Kranjčar i Niko Kovač uopće nisu prošli skupinu s Hrvatskom, kao ni Bilić 2012. na Euru.

Treba li Čačić ostati ili dobiti otkaz svakako je pitanje koje će opet polarizirati hrvatsku sportsku javnost. Ako bi se našao dobar stručnjak kojeg možemo platiti tada smo svakako za tu opciju, ali ako bi Čačića naslijedio primjerice novi “poslušnik” tipa Kruno Jurčić, to svakako ne bi imalo smisla…

PROTIV OTKAZA ČAČIĆA:

  • Unio je dobru atmosferu u reprezentaciju, igrači koji su igrali su davali sve od sebe
  • Bolji od većine izbornika po učinku na velikim natjecanjima
  • Hrvatska je igrala dobro u skupini

ZA OTKAZ:

  • Loše vodio utakmicu protiv Portugala, kasne izmjene
  • Nema plan B, promjene taktike i sustava igre
  • Došao bez velikih trenerskih referenci i ništa nije postigao s odličnim igračima

Autor: Igor Knežević

ZADNJE VIJESTI