Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

KOMENTAR: Nema optuženog u Hrvatskoj, a to je i Zdravko Mamić, koji se ne brani političkim progonom

Autor: Andrija Kačić Karlin

Tek će suđenje, pedantno i javno, potvrditi što je sve Mamić (ne)zakonito radio. Tada se neće moći vaditi na politiku i progon iste.

Posezanje za terminom – politički progon. Ukratko se na taj način može opisati obraćanje Zdravka Mamića i njegovih odvjetnika na sve optužbe Uskoka koje kao Damoklov mač vise nad glavom ne samo Zdravka Mamića, dosadašnjeg izvršnog predsjednika Dinama, već i nad glavama njegovih suradnika, Damira Vrbanovića, sina Marija Mamića, brata Zorana Mamića, Nikkyja Vuksana, Igora Krota i Sandra Stipančića.

Nesumnjivo da politike ima u pozadini priče s optužbama protiv Zdravka Mamića i njegovih suradnika. Koalicijska vlada HDZ-a i Mosta nije jedinstvena u tretmanu Mamićevih poteza, a kako Most inzistira na rješavanju stvari u nogometnom glibu tako je inkriminirani Mamić izgubio i ono malo podrške koju je imao. Uostalom, izgubiti vlast zbog zaštite jednog čovjeka, tko je za to kadar…

Kako bilo, u Hrvatskoj se ni benigni sudski procesi ne mogu zamisliti bez politike, a takvu formu kroz sadržaj efektno iskorištavaju svi osumnjičeni. I tkogod za bilo što u Hrvatskoj bio optužen vadi se na politički progon. Tek će suđenje, pedantno i javno, potvrditi što je sve Mamić (ne)zakonito radio. Tada se neće moći vaditi na politiku i progon iste.

Nepoželjno je u cijeloj priči da se uopće mora pojaviti politički čimbenik koji inzistira na rasvijetljavanju možebitnih zlodjela. Pravo bi moralo biti ponad politike. Kad bi bilo tako onda bi se svi na spominjanje političkog progona grohotom smijali. Optuženima bi bilo i neugodno spomenuti bilo kakav progon.

Autor:Andrija Kačić Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.