Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

KEKOVO POSLJEDNJE UPOZORENJE: Smješta li si Slovenac otkaz ili ukazuje na lošu klupsku politiku?

Autor: Bruno Herljević

Forsira li Kek ovakvim izjavama vlastiti otkaz ili upućuje apel upravi da malo poradi na klupskoj politici?

“Napravili smo neke pogreške prije početka sezone, mogli smo bolje predvidjeti neke situacije. Tu ne mislim na igrače, nego na nas oko terena. Mi smo do sada odigrali šest europskih utakmica, a očekuje nas još šest i to je s ovim kadrom nemoguće izdržati. Netko za to mora preuzeti odgovornost. Nismo bili dobri u Pireju, ali smo danas bili pravi. Europska liga je naša realnost”, ovo je izjava Matjaža Keka nakon uzvratne utakmice s Olympiacosom u doigravanju Lige prvaka, od koje se Rijeka na svojoj Rujevici oprostila.

Nije se Kek tu zaustavio. “Nije problem što je Olmypiakos vrjedniji, novac ne igra glavnu ulogu, ali ekipa se mora formirati na vrijeme, samo tako možete među velike. Previše se priča o novcu, a do uspjeha dolaze organizirane momčadi koje imaju sustav. Čestitam Mariboru što je treći put ušao u Ligu prvaka, evo to je dokaz da se u elitu može i s malo novaca. Sada se trebamo posložiti pa vidjeti što nas čeka dalje, ali to je posao za kancelarije”, zaključio je Kek.

Prekid šutnje

Četiri godine Kek je šutio i njurgao nešto sebi u bradu, završavao medijske konferencije u ekspresnom roku, odlučno je i bez pogovora vodio momčad, trpio rasprodaje momčadi koje mu je uprava svake i na kraju svega je svojim promišljenim taktičkim idejama doveo Rijeku do naslova prvaka.

Sve je zapravo bilo idilično dok se ovoga ljeta nije ponovo krenulo s rasprodajom. Kek je odmah na početku ostao bez Andrijaševića, najboljeg igrača kluba, potom i Bezjaka, a na koncu ga je usred borbe za Ligu prvaka napustio Ristovski, najbolji bek lige.

Kek je sve to odšutio, ali izraz njegova lica iz utakmice u utakmicu je sve turobniji. Na uzvratnoj utakmici s Olympiacosom Kek je bio izrazito nervozan, urlao je, mahao je, osjetilo se da je nekako posebno nezadovoljan.

Momčad na razini, ali…




Nije bio problem u momčadi, štoviše, taktički je Rijeka odigrala sjajnu utakmicu. Kek je to sve lijepo posložio, očekivano reklo bi se. Rijeka nije bezglavo jurila u napade i pažljivo se tražila prilika. Ofenziva je bila pomno planirana, sredina i napad trebali su stvarati prostor, a zadnja linija slala je lopte u prostor. Sve je to možda djelovalo sporo, ali s razlogom je Rijeka ‘štrikala’ napade i onda naglo kretala prema naprijed, Grcima su u nekoliko navrata baš zbog toga raspadale linije.

Premda su momčad napustili Ristovski i Andrijašević, Rijeka je zadržala onu kompaktnost, vidi se da je momčad dobro utrenirana, taktički. Sve je bilo na standardnoj razini, mehanizmi su radili, tranzicija je bila dobro organizirana, ‘pressing’ je funkcionirao nogometaši Rijeke su često forsirali Grke na grešku, ali problem je samo što ta standardna razina očito još nije dovoljno dobra za Ligu prvaka.

Problem je nastao kada je trebalo realizirati šanse, a bilo ih je dobrih pet, a polušansi barem još toliko. No, jedan amaterski izlet Gorgona sve je pokvario. Čovjek je po sredini terena krenuo naprijed, nabio si for, a čekala su ga trojica. Lako je izgubio loptu i dao Grcima kontru, a svojeg je igrača propustio, to jest, nije se niti potrudio napraviti taktički prekršaj i riskirati žuti. Marko Marin je to kaznio i Rijeka je ispala. Da tada, u 25. minuti, nije zabio, pitanje je bi li utakmica završila porazom Rijeke.




Do konca utakmice Rijeka je pokazala da je zreo klub. U drugom poluvremenu nisu pali, nastavili su tražiti rezultat do samog kraja i Olympiacos je teško disao nekoliko perioda druge polovice. Ispit zrelosti su prošli, ali jedan dio kluba nije…

Loša klupska politika

Kada je riječ o klupskoj politici, ona je dosta nedefinirana, odnosno djeluje kao da se klub vodi iz sezone u sezonu bez nekakvog dugoročnog plana. Rijeka je, recimo, prošle sezone rasprodala gotovo cijelu momčad, a iz izvora bliskih klubu doznajemo kako bi se isto moglo dogoditi i do konca aktualnog prijelaznog roka.

Naime, navodno je u planu transfer Bradarića u Bolognu za oko sedam milijuna eura, Gorgon ima ponude, kao i Elez i Župarić, a govori se kako bi u smjeru Rijeke trebali krenuti bek Stefan Stangl, Charalampos Mavrias i Robert Murić. No, ništa od toga za sada nije službeno, ali jasno je kako će klub prodati igrača ako za njega dođe ponuda. Keku je to veliki problem, kao što bi bio i svakom treneru. Klub je odlučio prodati najbolje i riskirati ispadanje iz Lige prvaka, umjesto da je probao loviti nastup u najjačem nogometnom natjecanju i time inkasirati 15-ak i više milijuna eura. No, to je ‘modus operandi’ svakog osrednjeg biznismena, bolje je uzeti manje odmah nego čekati i uzeti više.

Kek o tome više nije želio šutjeti i zato je spočitnuo upravi da s takvom politikom neće daleko dogurati čak niti u Europskoj ligi. Odradio je za njih lavovski posao, upisao ih u povijest, zamalo uveo u Ligu prvaka i uveo ih u Europsku ligu, istrenirao je igrače do visoke razine, naučio ih automatizmu, uigrao i na kraju ga je dočekalo razočaranje u obliku odlaska najboljih igrača. Sizifov posao ima Kek i valjda zato više nije mogao šutjeti.

Smješta li si Kek otkaz?

Moramo si postaviti pitanje koje si je vjerojatno danas postavilo dosta navijača. Forsira li Kek ovakvim izjavama vlastiti otkaz ili upućuje apel upravi da malo poradi na klupskoj politici? Rekli bismo da je ipak ovo drugo u pitanju, premda Slovenac jamačno ima dosta ponuda. Kek je veliki profesionalac i to je dokazao više puta kroz svoj mandat, no, kao prva i najveća zvijezda Rijeke valjda ima pravo reći što ga muči, a muči ga to što će do konca prijelaza zbog roka vjerojatno izgubiti još kojeg prvotimca i to ključnog po mogućnosti, a onda posao kreće ispočetka.

Da sve neće biti tako lako svjedoči i situacija iz HNL-a gdje Rijeka ima već četiri boda zaostatka za Dinamom. ‘Modri’, čija je igra živi užas, uspješno su izdominirali Rijeku, a isto je bilo i s Osijekom. Kek nema rotaciju u momčadi, nema širok kadar igrača, pogotovo uigranih jer ako i uvedu mlade igrače i ako dođu novi, trebat će im razdoblje prilagodbe, a Kek za to nema vremena. Gotova pojačanja bit će teško naći, a toga je trener svjestan, pogotovo zato što će klub morati nešto i potrošiti, a dobro je poznato kako Mišković nije široke ruke kada treba dovesti skuplje pojačanje.

Kako će se sve rasplesti ovisi, jasno, o rezultatima. Keka i njegove dečke čeka jako teška borba, najteža do sada jer moraju braniti naslov prvaka u Hrvatskoj, a od njih se ipak očekuje nešto u Europskoj ligi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.