Photo: Igor Kralj/PIXSELL

KOJA JE TAJNA NIKE KOVAČA? Naprasno otjeran s klupe reprezentacije, a u Njemačkoj odgovara za sjajnu metamorfozu Eintrachta

Autor: Andrija Kačić Karlin/7Dnevno 11. studenoga 2016.

Ove sezone Eintrahct igra kao preporođen i pri vrhu je bundesligaške ljestvice. Uostalom, u gostima kod Bayerna Eintracht je odigrao sjajnih 2-2 i novinari su tada počeli uviđati kvalitetu rada bivšeg hrvatskog izbornika. Njemački stručnjaci impresonirani su taktičkom disciplinom Eintrachta, posebno u obrani.

Čudne su ljudske sudbine, napose trenerske. Jedan dan su slavljeni, drugi dan doslovce pogubljeni. Kad pomisliš da im je karijera nestala dignu se iz pepela, opet ih počnu slaviti. Navlas tako je i s Nikom Kovačem, hrvatskim trenerom, nekad proslavljenim reprezentativcom i kapetanom, momkom rođenom u Berlinu koji je sa svojim bratom Robertom vodio hrvatsku reprezentacjiu na SP u Brazilu, pa i do tog natjecanja kroz dokvalifikacije protiv Islanda, pa potom i dobar dio kvalifikacija za EP u Francuskoj da bi ga nakon poraza protiv Norveške u Oslu sustigao – otkaz.

Mnogi i danas vole protumačiti njegov naprasni odlazak kao rezultat bojkota igrača u sprezi s vodstvom HNS-a, makar je u to teško vjerovati…

Vodeći Eintracht iz Frankfurta, a pomoćnik mu je iznova brat Robert, Niko Kovač plijeni i rezultatima i ponašanjem. Njegovi rezultati su toliko dobri da se već i javno spominje kako ga Eintracht želi nagraditi novim ugovorom, sve do 2019. godine.

Nitko nije očekivao takvu metamorfozu Eintrachta iz Frankfurta. Niko Kovač ga je preuzeo na samom dnu Bundeslige u prošloj sezoni. Prvo je Eintracht spasio od ispadanja u dodatnim kvalifikacijama prošle sezone, da bi u ovoj podigao klub u gornji dom elitnog njemačkog nogometnog ranga, unatoč tome što tijekom ljeta u Frankfurt nisu došla zvučna pojačanja.

Osim toga, Kovač stariji je slavljen i zbog svog sportskog ponašanja. Uoči utakmice Njemačke i Češke primio je prestižnu nagradu za fair play koja mu je dodijeljena za ponašanje nakon utakmice dodatnih kvalifikaicja za Bundesligu. On je tada nakon pobjede svog Eintrachta iz Frankfurta tješio po terenu igrače suparničke momčadi, Nuernberga, koji su plakali. Jednog očito dirnutog i posrnulog igrača je nosio, držao u naručju i smirivao…

Ove sezone Eintrahct igra kao preporođen i pri vrhu je bundesligaške ljestvice. Uostalom, u gostima kod Bayerna Eintracht je odigrao sjajnih 2-2 i novinari su tada počeli uviđati kvalitetu rada bivšeg hrvatskog izbornika. Njemački stručnjaci impresonirani su taktičkom disciplinom Eintrachta, posebno u obrani.

“Zaista imamo stabilnu obranu i to je ključ uspjeha”, zadovoljno govori Niko Kovač, a dnevnik Bild tvrdi da su njegovi šefovi u Eintrachtu oduševljeni i spremaju mu novi ugovor. Ugovor koji bi našem treneru trebalo olakšati život i omogućiti miran rad u nastavku sezone u kojoj ga čeka borba za jedno od mjesta koje vodi u europska natjecanja.

I što drugo nego da se zapitamo kako nam to Niko Kovač nije valjao i zašto smo bili tako nestrpljivi s njime. Istina jest, on je kvalifikacije za odlazak na EP u Francusku počeo sjajno, da bi potom kiksao u Norveškoj i na brzinu smijenjen Antom Čačićem. Mislili smo tada da se Niko Kovač nije snašao. Iako pedantan, sustavan, okružen brojnim pomoćnicima i tehnološkim i medicinskim pomagalima nedostajala mu je možda intuicija, fluid, spontanost, možda i fleksibilnost u ophođenju s igračima od kojih su mnogi s njime dijelili svlačionicu kao igrači. Niti odnosa između izbornika i igračima su pucale malo-pomalo, nakon Norveške sve je puklo bučno i nepopravljivo.

Nadalje, u Savezu u kojem stoluje Davor Šuker uz asistenciju Zdravka Mamića to pucanje su zacijelo jedva i dočekali, iako sigurno nisu bili sretni s rezultatskim krahom koji je riskirao zaradu od plasmana na EP. Stoga je Niko Kovač na sjednici Izvršnog odbora Saveza smijenjen – jednoglasno. Bez da je itko rekao riječ za njega.

Svašta smo se naslušali tih dana. Romeo Jozak, direktor svih reprezentacija koji i sad ima problema s Antom Čačićem tada je govorio:

“Od sada ću i ja sjediti na klupi”.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker, pak, tvrdio je:

“Prave komunikacije između Saveza i izbornika nije bilo ni sa stručnim stožerima koje su vodili Slaven Bilić i Igor Štimac, pa sada niti s ovim Nike Kovača, a to ubuduće moramo promijeniti i zato će odsad na klupi s izbornikom sjediti i Romeo Jozak, direktor svih reprezentacija”.

Uglavnom, Niko Kovač im nije valjao… I imamo pravo reći da nam je žao zbog toga.

Autor: Andrija Kačić Karlin/7Dnevno 11. studenoga 2016.