Facebook: AJ Auxerre (Official)

Kinezi osvajaju Europu! Kupili posrnulog francuskog prvaka za sitniš, a tko je sljedeći?

Autor: Bruno Herljević

Kinezi sve više kupuju europske nogometne klubove i to uglavnom one posrnule, a otkrili su i plodonosnu zemlju za svoje investicije - Francusku.

Već neko vrijeme traje kineska oluja nad Europom i čini se kako iz dana u dan sve više jača. Naravno, nije riječ o vremenskoj nepogodi niti o kakvoj vojnoj akciji, riječ je o svojevrsnoj tržišnoj oluji i to na području nogometa. Kinezi sve više kupuju europske nogometne klubove i to uglavnom one posrnule, a otkrili su i plodonosnu zemlju za svoje investicije – Francusku.

Nakon što su Kinezi preuzeli prvoligaša Nicu, drugoligaša Sochauxa i postali djelomični vlasnici Lyona, ‘pao’ je i četvrti klub, također posrnuli velikan, Auxerre. Kineska kompanija za proizvodnju prehrambene ambalaže ORG, kupila je većinski udio u nogometnom klubu Auxerre, odnosno, preuzeli su 60 posto dionica koje su platili, pazite sad, samo sedam milijuna eura.

Auxerre je renomirani francuski klub s bogatom klupskom i navijačkom tradicijom. Bili su prvaci Francuske 1996. godine, četiri puta su osvajali domaći kup, 1994., 1996., 2003. i 2005. godine, a trenutno su na predzadnjem mjestu druge lige. Mnogi će se sjetiti Auxerre kao momčadi koja je čak tri puta eliminirala Dinamo iz europskih natjecanja. U Kupu UEFA-e 1989. godine i 2006. godine i u Kupu kupova 1994. godine.

No, nisu Kinezi svoj novac dopremili samo u Francusku. Nedavno je kineski kapital u cijelosti preuzeo Milan, a većinski udio Kinezi imaju i u Interu. Španjolska Primera također broji nekoliko ‘kineskih’ klubova, Granada, Atletico (20%) i Espanyol također su u kineskom vlasništvu, a njima se mogu pridružiti i neki otočki klubovi poput, Aston Ville, Wolverhamptona, WBA-a, Man Cityja (13%). Isto tako Sparta Prague također je u većinskom vlasništvu azijske velesile, kao i ADO Den Haag iz Nizozemske.

Kako je krenulo uskoro bi Kinezi mogli još više penetrirati na tržište, pa nam ne ostaje drugo nego da se pitamo, tko je sljedeći? Dinamo možda?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.