Pixsell:Photo/Ivo Cagalj/Sanjin Strukic

Kap koja je prelila čašu: Posljednji transfer Rijeke govori kako je HNL osuđen na propast

Autor: Bruno Herljević

Posljednji izlazni transfer hrvatske lige, zaista je kap koja je prelila čašu. Ne, nije riječ o Marku Rogu, do jučer najvećem talentu HNL-a, već je riječ o napadaču Rijeke i prvom strijelcu HNL-a ove sezone, Romanu Bezjaku.

U kojem to točno smjeru ide Hrvatska nogometna liga? Već se godinama obećava kako će hrvatska liga biti konkurentna u Europi, kako će hrvatski klubovi igrati proljetni dio elitnih europskih natjecanja, kako će se ulagati u mlade igrače, kako se neće dovoditi skupa i neprovjerena ‘pojačanja’, kako klubovi neće mijenjati trenere kao televizijske programe, kako će sve biti transparentno i u skladu sa zakonima, kako se neće stremiti ka tome da se što prije sve rasproda i kako puna blagajna nije najvažnija stvar na svijetu te kako će se nogomet vratiti navijačima.

Još bi nekako prebrodili da se jedno ili čak dva obećanja nisu ispunila, ali da baš niti jednu od navedenih stavki hrvatski klubovi nisu u stanju ispuniti, e to je sramota. Posljednji izlazni transfer hrvatske lige, zaista je kap koja je prelila čašu. Ne, nije riječ o Marku Rogu, do jučer najvećem talentu HNL-a, već je riječ o napadaču Rijeke i prvom strijelcu HNL-a ove sezone, Romanu Bezjaku. Kada bi sada išli nabrajati koga je sve Rijeka otpremila u bijeli svijet ovoga ljeta i u proteklih sezonu i kusur, došli bi do brojke 11! Još je veća ironija što od tih 11 možemo složiti jednu udarnu postavu, postavu koja bi vjerojatno izborila Europsku ligu, postavu koja bi bez problema mogla napasti Dinamo u Ligi i postavu koja bi možda mogla i prezimiti u Europi. Eto samo nekih imena, Vargić, Tomečak, Močinić, Lešković, Leovac, Kramarić, Benko i da ne nabrajamo dalje, a ima ih još dosta.

Rijeka je prije par sezona najavila upravo građenje nove momčadi, ulaganje u igrače, napad na prvo mjesto u ligi, plasmane u Europsku ligu, a na koncu je dobila ‘Dinamo za siromašne’. Drugim riječima, Rijeka prodaje igrače čim naprave nešto od svojeg imena, a najgora stvar je što ih prodaje za ‘bagatelu’. Tomečak, Benko i Moises otišli su za milijun eura, Leovac i Samardžić za 1.3 milijuna eura, Lešković za milijun i pol, Sharbini i Močinić za dva milijuna, Bezjak za tri i Kramarić za 9 milijuna eura. Sve skupa je Rijeka u dvije sezone zaradila 23.1 milijun eura, koliko je Dinamo samo ovoga ljeta zaradio na jednom igraču, Marku Pjaci! Eto, od tuda dolazi i naziv, ‘Dinamo za siromašne’…

E pa kad smo načeli Dinamo, a njih se ova neminovna propast Lige itekako tiče. Samo ovoga ljeta klub s Maksimira zaradio je gotovo 50 milijuna eura od prodaje igrača, a nije uložio niti pet milijuna u dovođenje pojačanja. Rijeka je jasno pokazala u kojem smjeru će od sada djelovati, ali od Dinama se ipak očekivalo više. Ipak sami su si podigli letvicu skupom prodajom i izjavama poput, ‘puni smo ko brod’ i tvrdnjama kako će se ulagati u igrače i kupovati samo probrana i kvalitetna pojačanja. A gdje su to, molimo lijepo, ta pojačanja? U što se to točno ulaže u Dinamu? U nekolicinu individualaca koje će se ionako prodati na kraju sezone? Očito. Tko još vjeruje izjavama nećemo prodati igrače ni pod koju cijenu? Dobar dio tih ‘klinaca’ vjerojatno ni ne želi otići, pa i Ćorić i Rog izjavljivali su da im se ne žuri i da žele ostati u klubu, pa se Roga brže bolje prodalo, a da prijelazni rok traje još tjedan dana vjerojatno bi istu sudbu doživio i Ćorić.

Što drugo ostaje nego da se zapitamo, ‘pa dokle više, gospodo draga’? Dokle više s pustim obećanjima i ‘spinovima’ kojima se mažu oči navijača? Tek što su se neki vratili na tribine i počeli uživati u nogometu, priča se opet vraća na staro. Liga je prošle sezone napokon priuštila gledateljima koliko toliko uzbudljivu završinicu između Rijeke i Dinama, a ovoga ljeta Mamić će opet moći reći, ‘Dinamo je prvak’ već u rujnu.

Hajduk je u ovome kontekstu bolje i ne spominjati, njihov trener Pušnik sve je rekao kada je izjavio da će se ‘Bili’ ovoga ljeta boriti za treće mjesto s Osijekom, a to je potvrdio onog trenutka kada je prodao najboljeg igrača Sušića u Genk za manje od dva milijuna eura. Na koncu što se može zaključiti iz ovoljetnog ‘mercata’? Novac je opet preuzeo glavnu riječ, a liga je spala toliko nisko da se čelnici pomamljuju već na prvi milijun koji sjevne iz nekog osrednjeg europskog kluba. Igračima je očito svejedno i na HNL ne gledaju s prevelikom ozbiljnosti, ali možda bi i gledali da su se klubovi držali svojih obećanja…

Kako bi ironija bila još veća, Hrvatska ima velike šanse da u sezoni 2018/19., dobije dva predstavnika u Ligi prvaka, a sada se zapitajte želite li uistinu gledati ovakve, osiromašene, hrvatske klubove u najelitnijem europskom natjecanju?




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.