foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

KAKO ĆE HRVATSKA NAPASTI GRČKU? Može li Dalić s OVIM sastavom rasuriti grčki bedem

Autor: Bruno Herljević

U četvrtak u 20 i 45 na Maksimiru gostuje Grčka, a očekuje se pun stadion, vatrena atmosfera i nadamo se svi dobra partija Hrvatske.

Hrvatska nogometna reprezentacija igra prvu od dvije odlučujuće utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U četvrtak u 20 i 45 na Maksimiru gostuje Grčka, a očekuje se pun stadion, vatrena atmosfera i nadamo se svi dobra partija Hrvatske.

Dalić je šokirao momčad koju je Čačić revno uspavljivao dvije godine, što najbolje potvrđuje drugo poluvrijeme s Ukrajinom kada je Hrvatska nakon dugo vremena izgledala kao momčad koja zaista ima igru i zna kako stvoriti konkretnu akciju te ju i realizirati.

Izbornik, za okršaj s nimalo lakim Grcima, nažalost neće imati na raspolaganju vitalnog člana prve postave, Milana Badelja koji je ozlijeđen, a upitan je i Mario Mandžukić zbog lakše ozljede. Dalić je rekao kako neće nikoga forsirati ako nije spreman, ali Mandžo je do sada već stotinu puta stiskao zube i igrao kada je trebalo.

Do sada je glavno pitanje bilo tko će zamijeniti Milana Badelja. Plemeniti veznjak Fiorentine ima specifičnu ulogu u reprezentaciji, čuva leđa Luki Modriću, pomaže u tranziciji, služi kao spona između vezne linije i obrane i prema potrebi igra dubinskog playmakera. Dalić nema adekavtnu zamijenu za Badelja, to jest, igrača koji ima vještine odigrati njegovu rolu. No, izbornik nije htio otkriti koga će staviti na njegovo mjesto pa pretpostavljamo da bi to mogao biti Marcelo Brozović koji je znao igrati defenzivnog veznog.

Tko bi trebao istrčati za Hrvatsku?

Što se tiče ostatka momčadi, krenimo nekim redom. Na vratima bi se trebao naći Danijel Subašić, premda je i on proteklog vikenda izašao ranije s terena zbog lakše ozljede. Obranu bi trebali činiti Vrsaljko na desnom beku, Lovren i Vida u sredini kao stoperi te Strinić na lijevoj strani. Vezni red bi trebali sačinjavati vjerojatno Brozović na mjestu Badelja, a partner u 4-2-3-1 sustavu trebao bi mu biti Rakitić, koji bi pak igrao slično kao što igra u Barceloni kod Valverdea.

Modrić bi, kao i protiv Ukrajine bio prekomandiran u polušpicu, što i nije bilo tako loše, ali na toj se utakmici kapetan ipak često vraćao na svoju polovicu po loptu i znao se spuštati na “staru” poziciju i s tog mjesta pokretati napade. No, sada su imali više vremena za uigravanje pa je Dalić možda i riješio taj problem.




Krilne pozicije trebale bi biti rezervirane za Perišića na lijevoj strani, odnosno, Kramarića na desnoj strani, s time da je tu čak moguća i rotacija u kojoj Brozović ide na desno krilo, Modrić na svoju standardnu poziciju, Rakitić na poziciju defenzivnog veznog, a Kramarić na polušpicu.

U vrhu napada trebao bi biti Mandžukić, ako stisne zube, a ako ne, tu bi mogao biti Kramarić, a onda u igru upada i Ante Rebić koji bi mogao na poziciju desnog krila. Rebić je, inače, od svih ofenzivaca u najboljoj formi i očekuje ga se u jednom dijelu utakmice, ako ne i otpočetka. Opcija je možda i Nikola Kalinić, a u tom slučaju Rebić vjerojatno ne bi startao otpočetka.

Veliki problem – kartoni!




Ono što svakako valja napomenuti i što predstavlja veliku opasnost, jesu žuti kartoni. Čak sedmorica hrvatskih igrača ima opomenu i dobiju li žuti karton na utakmici neće ih biti u uzvratu na Pireju. U opasnosti su Vida, Vrsaljko, Pivarić, Brozović, Rog, Perišić i Kalinić.

Suspenzija prijeti i Grcima i to također sedmorici. Kod njih će morati paziti Kapino, Mitroglu, Oikonomu, Retsos, Stafylidis, Tzavellasi i Torosidis.

Tko će nastupiti za Grke?

Dalić ima tek manjih problema jer Grčka u ogled s Hrvatskom ulazi uz teški hendikep. Naime, Skibbe na raspolaganju nema nekoliko važnih igrača koji bi vjerojatno igrali u prvoj postavi. Nijemac neće moći računati na Kostasa Manolasa, najveću zvijezdu i jednog od najboljih stopera u Europi. Neće imati Tasosa Donisa, Petrosa Mantalosa i kapetana Vasilisa Torosidisa.

Najveći problem će mu stvarati izostanak Torisidisa i Manolasa, koji inače čine osovinu grčke obrane, ali još je veći problem nastao kada se pročulo da Sokratis, stoper Borussije, možda neće igrati. No, prema posljednjim informacijama Sokratis će igrati i Skibbe može barem malo odahnuti. Manolasa bi pak trebao zamijeniti Papadopoulos iz HSV-a, a kapetana Torosidisa, Retsos iz Bayera, koji je inače stoper, ali može prema potrebi igrati i beka.

U veznom redu trebali bi igrati Tziolis, Samaris i Zeca, koji bi trebao markirati Modrića, te Fortounis i Stafylidis, dok bi najistureniji trebao biti Mitroglu.

Mogući sastavi:

Grčka: Karnezis; Retsos, Sokratis, Papadopoulos, Tzavellas; Tziolis, Samaris, Zeca; Fortounis, Stafylidis; Mitroglou.

Hrvatska s Mandžukićem: Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić; Rakitić, Brozović; Kramarić, Modrić, Perišić; Mandžukić.

Hrvatska bez Mandžukića: Subašić; Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić; Rakitić, Brozović; Rebić, Modrić, Perišić; Kramarić.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.