Facebook: Juventus (Official)

Juventus je elegantno, profesionalno i rutinski izborio plasman u polufinale protiv nemoćne Barcelone…

Autor: Bruno Herljević

Bila je to zaista atraktivna utakmica i pravi užitak za taktičke fanatike jer ovo je zaista bila taktički gotovo savršena, rutinska, profesionalna i elegantna izvedba Juventusa, odnosno, potpuna pobjeda Allegrijevih zamisli nad Enriqueovim.

U uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka između Barcelone i Juventusa torinska momčad prošla je u polufinale rezultatom 0:0, odnosno, 3:0 sve ukupno. Allegri je očitao, kao što se i očekivalo, taktički sjajnu lekciju Enriqueu i u potpunosti je neutralizirao veliku Barcelonu.

Krenulo je očekivano, Barcelona je uspostavila posjed, a Juventus se postavio u svoj klasični, zatvoreniji sustav i prepustio je katalonskoj momčadi prostor za kreaciju. Desetak minuta momčadi su ispipavale puls, Barcelona nije smjela odmah krenuti ‘va banque’ jer Allegrijeva momčad živi za takvu igru u kojoj protivnik srlja svim sredstvima u napad i time otvara goleme rupe između redova.

Prva bolja prilika stiže tek u 13. minuti kada Gonzalo Higuain negdje na rubu šesnaesterca okida prema golu, ali lopta mu odlazi malo poviše gola. U 15. minuti Rakitić je uputio udarac s ruba kaznenog prostora, ali loše je udario loptu i ona odlazi visoko iznad gola. Minutu kasnije Cuadrado prima loptu u kaznenom prostoru i pokušava isprve šutirati prema golu, ali promašuje.

Sjajnu šansu imao je Messi u 19. minuti kada je primio centaršut u šesnaestercu i šutirao po golu, ali lopta je prošla tik uz vratnicu. Dvije minute kasnije u prilici je bio i Neymar, ali on također nije bio precizan. Uslijedilo je kratko zatišje sve do 31. minute kada Messi kreće u solo akciju i puca precizno u donji desni kut s ruba kaznenog prostora, ali Buffon fantastično skida taj udarac.

Juve je imao priliku u 38. minuti kada je Higuain pokupio centaršut unutar šensaesterca i uputio niski udarac prema golu, ali ter Stegen je to spasio. Do kraja poluvremena još je Suarez jednom imao priliku opasnije zaprijetiti, ali nije bio precizan.

U nastavku utakmice prvi do prilike dolazi Juventus u 50. minuti kada Juan Cuadrado prima odlično dodavanje i šutira po golu, ali za malo promašuje.

Messi je imao odličnu priliku u 52. minuti nakon duplog pasa s Neymarom, ali lopta mu odlazi malo iznad gola. Minutu kasnije Cuadrado nakon kontre pogađa vanjski dio mreže. Messi je u 56. minuti šutirao s 20-ak metara po travi, ali lopta odlazi malo pored gola. U 58. minuti Barcelona ima slobodni udarac, Messi se namjestio i pogodio malo iznad vratnice Buffona.




Minutu kasnije izašao je Rakitić koji je bio uglavnom nevidljiv na terenu, za razliku od Mandžukića koji je bio izrazito aktivan i u napadu i u obrani. U 63. minuti Pjanić je pucao silovito prema vratima ter Stegena, ali obrana je uspjela blokirati.

U 66. minuti Suarez promašuje gotovo prazan gol. Buffon je loše reagirao i ispustio loptu u svom petercu, a ona se odbija do Messija koji prosljeđuje na Urugvajca, a ovaj je opalio isprve preko gola.

U 69. minuti Sergi Roberto pokušava s ruba kaznenog prostora dijagonalnom loptom, ali promašuje za malo. Utakmica je potom ušla u blago zatišje, Barcelona se osjetno potrošila, a Juventus je i dalje ustrajao u svojoj defenzivno orjetniranoj taktici s ‘blitz’ kontrama.




Dobru priliku imao je Mandžukić u 84. minuti kada se vinuo više od svih u zrak i pokušao glavom nakon kornera, ali je otišlo pored gola. Mario Lemina, koji je netom prije ušao, dolazi u 85. minuti do odlične pozicije iz koje s ruba kaznenog prostora poteže prema golu, ali njegova lopta neugodno se odbila od obrane i otišla u korner.

Barcelona je do kraja utakmice pokušavala svim sredstvima, ali sve se uglavnom odbijalo tek od prvog bloka nogometaša torinskog kluba i daleko od Buffonove mreže. Bila je to zaista atraktivna utakmica i pravi užitak za taktičke fanatike jer ovo je zaista bila taktički gotovo savršena, rutinska, profesionalna i elegantna izvedba Juventusa, odnosno, potpuna pobjeda Allegrijevih zamisli nad Enriqueovim.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.