Pixsell:Photo/Sanjin Strukic / Wikipedia

Izbornik nema pravo na alibije: Činjenice govore kako je svaki izgubljeni bod protiv Turske ravan debaklu!

Autor: Bruno Herljević

Istina, igra se pred praznim tribinama, ali to se jednostavno ne smije okarakterizirati kao hendikep, barem ne protiv Turske.

Hrvatska nogometna vrsta odmjerit će snage s Turskom u ponedjeljak, odnosno, večeras na praznom Maksimiru u 20:45 u kvalifikacijskom ogledu za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Hrvatska će uvijek imati bolno i neugodno sjećanje na Tursku zbog onog poraza na Europskom prvenstvu 2008., ali povijest zapravo govori kako je tradicija na strani Hrvatske. Osim tog kobnog poraza, Hrvatska je bila znatno uspješnija momčad. No, činjenice nam govore kako razloga za brigu ovoga puta neće biti.

Turska momčad miljama je daleko još od one koja je prije nešto više od dva mjeseca igrala protiv Hrvatske na Europskom u Francuskoj. Fatih Terim odlučio je baš sada napraviti smjenu generacija i odstranio je iz momčadi neke velike zvijezde poput Arde Turana, Selcuka, Yilmaza, kako zbog nedovoljnog angažmana tako i zbog prilike nekim novim ‘klincima’ da otpočnu svoj reprezentacijiski put. Ne može mu nitko predbaciti za tako nešto jer same činjenice govore kako je došlo do zamora u turskoj reprezentaciji. Nema tu više one agresivnosti, previše se ‘davi’ lopta, protok igre se usporio, napad je posve neefikasan, playmaker više ne uspjeva organizirati napade, a najveće uzdanice, krilni igrači, ne probijaju onako zdušno kao nekada.

Smjena generacija logičan je potez, a to širom otvara vrata Hrvatskoj da odnese sva tri boda s Maksimira. Čačić na raspolaganju ima najjaču momčad, dobro, umanjenu za ozlijeđenog Subašića i Rakitića koji se kasnije uključio pa nije utreniran za Turke, ali tu je raspoloženi i odmoreni Modrić, pa onda Perišić, Kovačić je sve bolji, Brozović, Badelj, Pjaca, u napadu Mandžukić, Kalinić, Kramarić, u obrani, Vida i Ćorluka, kojima se pridružio Lovren, mjesto Darija Srne zauzeo je jedan od najboljih bekova u Europi, Šime Vrsaljko, a Strinić je pokazao da može odigrati na razini. Dok se s druge strane, Fatih Terim, može osloniti tek na dašak magije svoje nove zvijezde, Emrea Mora, mladića koji je tek ovoga ljeta napravio iskorak u karijeri i potpisao za Borussiju Dortmund.

I po turskim medijima širi se ista slika o momčadi ‘Imperatora’ Terima, niti jedan igrač ne odskakuje nekom pretjeranom kvalitetom osim desnog krila Mora. Iako u momčadi ima zvijezde poput Calhanoglua, Sahina, ostatak momčadi relativno je anoniman nogometnoj javnosti. Mlada je to momčad, koja je još k tome i neuigrana, što je i sam izbornik potvrdio uoči ogleda s Hrvatskom rekavši kako su ‘Vatreni’ veliki favoriti u ogledu, ali ne samo u ogledu već i u skupini te na koncu da su i jedna od najjačih momčadi u kvalifikacijama općenito.

Kada se na koncu sumiraju stanja u obje momčadi, Terim je apsolutno u pravu, pilio on naopako ili ne. Čačić na raspolaganju ima sjajnu jedanaestoricu, ali ima i široku klupu, čime se Terim ne može pohvaliti. Slatke brige poput one hoće li igrati Brozović ili Pjaca, Mandžukić ili Kalinić/Kramarić, Vida ili Lovren, Rog, Kovačić ili Rakitić, ima malo koji trener, a to je ujedno i znak kako Hrvatska ne smije podbaciti.

Istina, igra se pred praznim tribinama, ali to se jednostavno ne smije okarakterizirati kao hendikep, barem ne protiv Turske. Proteklih se dana pokušavalo sniziti očekivanja tvrdnjama kako je Kalinić, koji će braniti zbog ozljede Subašića, slabija karika jer nema previše iskustva na vratima reprezentacija, pokušavalo se umanjiti kvalitetu vezne linije jer Rakitić vjerojatno neće igrati, pokušavala se Vrsaljku osporiti spremnost jer još nije zaigrao u Atleticu, govorilo se kako je Brozović još pod dojmom nerealiziranog transfera, te kako će Lovrenov povratak uzurpirati stanje u obrani…

Tvrdnje su apsolutno legitimne, ali ne smiju se uzimati kao alibi za moguće prosipanje bodova. Kao što smo već kazali, Čačić ima duplo bolju momčad od Terima, uz sve ‘nedaće’ koje se pokušavaju pripisati nekim igračima, što znači kako bi svaki izgubljeni bod na Maksimiru bio ravan debaklu…




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.