Iz Dinama su ga potjerali na mala vrata, danas je centarfor vrijedan suhog zlata!

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Kad se pogleda s ove vremenske distance upravo je nevjerojatno kojim je igračima Dinamo davao prednosti ispred Kramarića. Nije to ni bila tajna, bilo je razvidno zašto Kramarić sjedi na klupi a neki drugi igraju. Riječ je o odnosu mladog igrača i nedvojbenog klupskog šefa Zdravka Mamića. Mladi Andrej i njegov otac jednostavno nisu pristajali na gazdine uvjete za igranje u prvoj momčadi. I nakon teške borbe okrenuli su se od Dinama i to im je bio najbolji potez u zasad uzdižućoj karijeri Andreja Kramarića

Istog dana Messi je postigao zgoditak za Argentinu iz slobodnog udarca, cijeli svijet mu se divio. Istog dana kada je Andrej Kramarić proparao mrežu sjevernoirskog vratara udarcem s tridesetak metara, teledirigiranim projektilom koji je zapanjio sve na stadionu i ispred televizijskih prijemnika. U pobjedi Hrvatske 3-0 protiv Sjeverne Irske.

“Ja bih iskočio iz vlastite kože, svi se dive Messiju, a udarac Kramarića, njegov potez je bio i kud i kamo zahtjevniji, teži, iz igre, u sjajnoj koordinaciji. Moramo poštivati svoje vrijednosti, prestanimo se diviti samo Messiju koji to neprijeporno zaslužuje,. Valja se oduševljavati i Kramarićem”, govori nam Ćiro Blažević o potezu igrača kojeg Dinamo nije htio, bezobzirno ga otjeravši da bi danas postao napadač koji bezobzirno zabija.

Dvaput u Dinamu nije dobio pravu šansu, a samo je nju tražio. Jer, već se dokazao u mlađim Dinamovim kategorijama kao napadač, zabijavši u serijama, svraćajući pozornost na svoju osebujnu nadarenost. Pa je izbjegao u Lokomotivu, kasnije i u Rijeku. Njegovim dolaskom na Kvarner je i počela renesansa Rijeke koja ove sezone gromovito juri prema naslovu prvaka na krilima euforije koju je stvarao baš mladi Andrej Kramarić. Uostalom, vijdet ćete, s njegovom pojavom u svakom klubu započinje renesansa.

Zapravo, kad se pogleda s ove vremenske distance upravo je nevjerojatno kojim je igračima Dinamo davao prednosti ispred Kramarića. Nije to ni bila tajna, bilo je razvidno zašto Kramarić sjedi na klupi a neki drugi igraju. Riječ je o odnosu mladog igrača i nedvojbenog klupskog šefa Zdravka Mamića. Mladi Andrej i njegov otac jednostavno nisu pristajali na gazdine uvjete za igranje u prvoj momčadi. I nakon teške borbe okrenuli su se od Dinama i to im je bio najbolji potez u zasad uzdižućoj karijeri Andreja Kramarića.

Vadimo cijelu priču iz naftalina, sjećamo se riječi Josipa Kramarića, oca danas sjajnog centarfora.

“Ako trener daje prednost Beqiraju a i ostalim napadačima, ako se Andrej ne uklapa u momčad, onda ga trebaju pustiti. To je u interesu i kluba i igrača. Za mladog igrača najvažnije je da igra. Ako ne može igrati u Dinamu, igrat će u nekom drugom klubu. Pa i slijepac vidi da nešto nije u redu, ta on je dosad za Dinamo u mlađim kategorijama dao preko 400 golova. Pravo da vam kažem, ti golovi su najmanje bitni. U svojoj prvoj polusezoni za Dinamo zabio je desetak golova. Ne želim nagađati zašto ne igra, ali mislim da su problemi nastali oko potpisivanja ugovora. Bojim se da ga tretiraju tako jer ne želimo potpisati za menadžersku agenciju. Nitko nije bolji trgovac od Zdravka, to svi vide, ali potpisali smo ugovor s Dinamom, zašto me još vežeš za vrat. Samo tražimo klub koji treba i želi Andreja.”

Međutim, čupanje iz ralja na klupi nije išlo lako… Otac Josip je po medijima govorio:




“Pričali smo s Mamićem nekoliko puta, bezuspješno smo tražili raskid ugovora. Rekli smo mu da moramo ići, ali nas ne puštaju ni po koju cijenu. Cijenim čovjeka za kojeg stranci priznaju da je veliki biznismen, ali što nam znači sve to ako Andrej ne igra. Ne mogu utjecati na trenera, ne mislim ulaziti u njegove planove, kao roditelj nemam se što miješati u to, ali mi želimo potražiti svoj put”.

Konačno se oslobodivši Dinama, zapravo Dinamove klupe Andrej je eksplodirao. Da, bio je u Lokomotivi, najbolji strijelac, ni to nije bilo dovoljno da se ustali u Dinamu. Ni slučajno.

I onda je otišao u Rijeku. Uspio je otići, to je već bio uspjeh. Sve ostalo došlo je samo po sebi. Kvaliteta je morala izbiti na površinu. A u Dinamu je slučaj s Andrejom Kramarićem postao primjer, zoran primjer mlađima kako ih šansa ne čeka ako nisu stavili potpis na papir koji im je ponudio predsjednik za svoj interes. Iskakanje se u Dinamu ne trpi.




Eksplozija mladog Andreja u Rijeci bila je strašna, zabijao je redovito na prvenstvenim utakmicama, utakmicama Europske lige, da sve ne nabrajamo. A u jednom kup srazu, protiv korčulanskog Zmaja u pobjedi 11-0 je zabio čak osam golova. Rijeka je s Kramarićem postala klub konkurentan Dinamu, preskočivši i Hajduka u seriji pobjedonosnih utakmica protiv splitskog rivala.

U siječnju 2015. godine Kramarić je potpisao ugovor s engleskim Leicester Cityjem na tri i pol godine. Već sljedećeg mjeseca zabio je prvi gol za Leicester u Premiershipu protiv Arsenala. U proljetnom dijelu 2014/15 sezone odigrao 13 utakmica i postigao dva pogotka. U siječnju 2016. godine, Kramarić je otišao na posudbu u njemački Hoffenheim do kraja sezone. I spasio klub od ispadanja svojim pogocima. U klubu su bili oduševljeni pridošlicom iz Engleske. I Kramarić je odlučio ostati u Hofffenheimu nakon što je potpisao ugovor za bundesligaša do lipnja 2020. godine.

Kramarić je bio dobar dio sezone član Leicestera koji je senzacionalno osvojio naslov engleskog prvaka. Sada je Hoffenheim pri vrhu njemačkog prvenstva nakon što se lani grčevito borio za ostanak. Podigao je prije toga i Rijeku. Gdjegod dođe – procvat. S njegovim pogocima. Ne može biti slučajno, nikad sunce slučajno nije izašlo u ponoć!

“Presretan sam u Bundesligi i nakon Leicestera, u Hoffenheimu sam dio druge najljepše priče europskog nogometa posljednjih godina. Nadam se samo da će me zdravlje poslužiti jer nema razloga da tako ne bude i dalje. Kada sam polovicom prošle sezone došao u u Hoffenheim, bili smo u jako teškoj situaciji i svi su nam predviđali ispadanje, a sada se nalazimo tamo gdje klub nikada nije bio, među najboljima u Bundesligi, tako da je to još jedna poveznica s Leicesterom. Primjeri oba kluba i jakih natjecanja u kojima igraju, pokazuju kako se teško održati na vrhu, ali vjerujem u sebe i momčad”, priča Andrej Kramarić.

Sam tvrdi da još ima prostor za napredak. “Navijači kažu da imam dobar dribling, brzinu, promjenu pravca i udarac, što me čini napadačem. Možda bih volio imati malo više agresivnosti. Možda u igru ulazim previše hladne glave, ali opet, s druge strane, tom hladnom glavom ti je možda lakše zabijati golove, tako da svaka mana ima i svoje prednosti”.

Nakon pogotka u Belfastu protiv Sjeverne Irske kojeg komotno možemo prozvati “ljepotanom”, ali i nakon nekoliko sjajnih dodavanja u toj utakmici ostao je dosljedan sam sebi. Duhovito je pričao u mikrofon, aludirajući s pravom što nije češće u reprezentativnoj postavi.

“Moramo biti zadovoljni, ovo je veliki korak za nas. Igrali smo bez pet, šest najboljih igrača, ali pokazali smo koliki je potencijal mladih hrvatskih reprezentativaca. Još koja ovakva utakmica i mi ćemo igrati u velikim klubovima kao naše starije i slavne kolege. Oduševljen sam momčadskom igrom i mojim golom i moramo nastaviti u istom stilu”.

Jedno je očito. Kramarić nije igrač za klupu, makar ona bila i reprezenativna!

Autor:Andrija Kačić-Karlin
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.