Wikipedia

Infantino najavio drastične promjene za Svjetsko nogometno prvenstvo!

Autor: Bruno Herljević

Cilj je, kako tvrdi, približiti Mundijal slabijim reprezentacijama. "Želimo razvijati nogomet u cijelom svijetu, a ovo je pokušaj da se i 'slabijima' omogući plasman na Svjetsko prvenstvo, odnosno, da sudjeluju u raspodjeli zarade", pojašnjava Infantino.

Čelni čovjek FIFA-e, Gianni Infantino održao je svoje predizborno obećanje i predložio je proširenje Svjetskog nogometnog prvesntva na 48 reprezentacija. Predložio je odigravanje pretkola grupne faze poslije kojeg bi se 16 momčadi ispada iz natjecanja. Novitet bi više išao u korist slabijim reprezentacijama, odnosno, imali bi veće šanse kvalificirati se na Mundijal. U skupinama bi tako igrale 32 reprezentacije, isto kao i do sada, a nakon skupina slijedile bi nokaut faza.

Odluka o proširenju formata na rasporedu je u siječnju, a rasprava je zakazana za ovaj mjesec.

“Ideje imamo, samo treba pronaći adekvatno rješenje, raspravljat ćemo već u listopadu, a konačna odluka pada početkom sljedeće godine”, kazao je Infantino.

“Riječ je o istom formatu kao i do sada i dalje će sudjelovati 32 reprezentacija, ali razlika je u tome što će priliku dobiti 48 reprezentacija”, pojasnio je čelnik FIFA-e. Cilj je, kako tvrdi, približiti Mundijal slabijim reprezentacijama. “Želimo razvijati nogomet u cijelom svijetu, a ovo je pokušaj da se i ‘slabijima’ omogući plasman na Svjetsko prvenstvo, odnosno, da sudjeluju u raspodjeli zarade”, pojašnjava Infantino.

Ovakav format već je isposlovao Platini na Europskom prvenstvu i ne može se reći kako nije uspio. Prošireni format donio pogurao je nekoliko autsajdera poput Islanda, Walesa, Sj. Irske, ali dobar dio nogometnih obožavatelja tvrdi kako je to samo pogodovanje pojedinim čelnicima nacionalnih nogometnih sveza da dobiju koji milijunčić više od sponzora i reklama. Dok s druge stane dio obožavatelja najvažnije sporedne stvari na svijetu, neće imati ništa protiv koje reprezentacije više, ako će one igrati poput Walesa i Islanda, a neće biti tek kante za napucavanje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.