Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

IGOR ŠTIMAC BRUTALNO ISKREN: ‘Podržavam Hajdukovu borbu protiv HNS-a, a Bruno Marić ne može pobjeći od istine’

Autor:

Bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i dalje aktivno prati zbivanja u hrvatskom nogometu, a posebice događaje vezane za Hajduk.

Bivši izbornik hrvatske nogometne vrste, Igor Štimac, već neko vrijeme nije na trenerskoj sceni, još u svibnju vratio se iz Irana gdje je kratko vodio tamošnji Sepahan, a od tada odmara i uživa u odmoru s obitelji. Ipak, Štimac i dalje aktivno prati zbivanja u hrvatskom nogometu, a posebice događaje vezane za Hajduk.

Posljednje vrijeme odnosi Saveza i Hajduka dosta su zahladili, klub je jednim dijelom otišao u ruke navijačima, a predsjednik Kos gaji posebnu vezu s Torcidom. Evo kako Štimac to komentira.

“Nije nikad ni prestalo kuhati na toj relaciji… Od mojih pokušaja uvođenja promjena u hrvatski nogomet pa do danas ništa se nije pomaklo s mjesta, osim što su neki klubovi kvalitetno privatizirani, što im je donijelo izvjestan spokoj, ali tomu nije zaslužan HNS već neko drugi. Ostali klubovi, velika većina njih, nepovratno tonu u bezdan… Hajduk, nažalost, ne prednjači u kvalitetnim i avangardnim akcijama, kao što to neki prezentiraju. Navijačima je mjesto isključivo na tribini, kao što je i predsjedniku mjesto u njegovu uredu. Apsolutno podržavam Hajdukovu borbu protiv ovakvog rada i funkcioniranja HNS-a, ali ne opravdavam način na koji se vodi ta borba. On je potpuno pogrešan i štetan za nas nogomet u cjelini, a svakako i za Hajduk”, kazao je Štimac za Sportske novosti.

Hajduk je odbio sudjelovati u akciji Saveza za podršku pretučenom sucu Bruni Mariću.

“Oni koji vode Hajduk, a to nije njegova Uprava s predsjednikom na čelu, odavno su odlučili radikalnim metodama krenuti naprijed. Meni je neprihvatljivo da se u isto vrijeme pjeva divna vjerska pjesma “Ima jedna duga cesta koja vodi sve do raja”, a onda se zamijeni skandiranjem “Mariću Srbine, čakija ti ne gine“… Kao Hajdukovo dijete oštro osuđujem kriminalan napad na Bruna Marića, ali to je samo posljedica uzrokovana glupim forsiranjem takvih arbitara na Hajdukove utakmice, iako se zna kako, kad i zašto su toliko puta “slučajno” oštetili Hajduk. Dakle, odgovornost je na sudačkoj organizaciji koja usprkos svemu ide glavom kroza zid sve te godine… Naravno da je još odgovorniji HNS, jer sudačka organizacija odgovara Izvršnom odboru i predsjedniku”, smatra Štimac.

Štimac je komentirao i prepucavanja na relaciji Marić-Jeličić-Beusan. “Nažalost, Jeličić i Beusan su u pravu. Može Bruno pričati što god želi, ja mu se uime našega grada i razumnih ljudi ispričavam na proživljenim udarcima u Stobreču, ali ne može pobjeći od istine ma koliko se trudio uvredama uzvraćati udarce”, veli Štimac.

Hajdukov otpor spram HNS-a jača iz dana u dan, a može li to donijeti promjene?

“Od one sramotne izborne izborne skupštine HNS-a kad su me javnom krađom zaustavili u pokušaju uvođenja promjena u funkcioniranju Saveza, ništa se nije značajno dogodilo ili promijenilo. Borba za boljitak i ozdravljenje mora se voditi iznutra, svakako unutar organizacije, a da bi uspjela mora imati podršku politike. Znamo da FIFA i UEFA brane uplitanje politike u rad nogometnih organizacija, ali to ne znači da brane politici podržati boljitak i unapređenje odnosa i rada, štoviše FIFA i UEFA zahtijevaju da se pomogne u radu”, veli bivši izbornik.

Huliganština se prečesto pripisuje navijačima Hajduka, a Štimac tvrdi da se to ne bi smjelo raditi.

“HNS ima potpuno pravo zahtijevati i inzistirati od države za pomoć u rješavanju pitanja ekstremnog huliganizma kojem svjedočimo posljednjih godina, ali nema pravo upirati prstom u Hajduk po tom pitanju… Oni koji vode Savez svojim su radom i nečasnim radnjama i doveli do ove situacije”, kaže Štimac.

Hajduk je ranije pisao krovnim nogometnim institucijama zbog poslovnog odnosta Dinama i Lokomotive, a Štimac je i ranije podržao tu borbu.

“Hajduk je argumentirano dokazao da se radi o pravno povezanim osobama i da je po tom pitanju neregularno prvenstvo. Ja sam sa Zadrom podržao tu borbu Hajduka i možda je i to utjecalo da nas se na onakav način izbaci iz lige. Ali kome ćeš se žaliti kad je u FIFA-i i UEFA-i dokazan kriminal koji vodi do samih čelnika tih organizacija. Hajduk mora iskoristiti Bobanovu poziciju i časnu obavezu novog predsjednika Infantina u vraćanju vjerodostojnosti i poštenja nogometnoj organizaciji, a ne podržavati huliganske ispade, ma koliko uzrok bio velik”, smatra Štimac.

Tommy je nedavno prodao svoj dio dionica Udruzi Naš Hajduk, evo kako Štimac to komentira.

“Tommy je zaustavljen u svojim namjerama i ovo je bio jedini logičan potez. Biti poduzetnik u ovom gradu i sudjelovati u upravljanju Hajdukom predstavlja ogroman rizik. Pametno je napravio… Ali to klubu neće donijeti ništa dobro jer ne postoji nijedan primjer u svijetu sličnog, a uspješnog funkcioniranja nogometnog kluba. Količina ulaganja uvelike diktira moguće sportske rezultate. Hajduk bi da nije ovakvih pritisaka bio mamac mnogim svjetskim mecenama, ali očito je nekima draže da oni upravljaju klubom makar još 100 godina bili osuđeni već u kolovozu svesti ambicije na borbu za treće mjesto i kriviti druge za to”, veli Štimac.

Može li Rijeka prekinuti dominaciju Modrih?

“Rijeka to može i vjerojatno će i uspjeti ove sezone, jer je Dinamo dosta oslabljen igrački, iako će se, po najavama, u zimi pojačati. Hoće li pogoditi s pojačanjima, tek treba vidjeti, ali sudeći po statistici teško je vjerovati u takav rasplet. Od 100-tinjak igrača dovedenih iz svih krajeva svijeta u zadnjih 10 godina pamtimo samo Ibaneza, Eduarda, Fernandeza i Soudanija, a sve ostalo su bili totalni promašaji vrlo skupo plaćeni. Da bi Rijeka ostvarila san o prvaku, mora u zadnja tri kola ući s minimalno pet bodova prednosti”, kaže Igor.

Dotakao se i Dinama.

“Dinamo je lošim igrama i uz puno sreće došao do Lige prvaka, malo ih je prebacilo, pomislili su da imaju dobru momčad, rastali su se s Cicom i prodali nekoliko stožernih igrača. Trebat će im vremena da se konsolidiraju, ali osim Rijeke teško im netko može parirati u našoj ligi, koliko god problema imali. Odlučit će, po meni, Rijekina neopterećenost igranjem u Europi i međusobni dvoboji”, kaže Štimac.

Veliki problem HNL-a su strani nogometaši koji katkada koče razvoj domaćih igrača.

“Na vrijeme sam upozoravao o posljedicama koje će proizaći iz nepripremljenog prelaska u Ligu 10, bez kvalitetne infrastrukture i definiranog načina financiranja klubova te izostanka reguliranog minimalnog, odnosno maksimalnog plaćanja igrača. Danas ne pišete o tome kako Liga 10 nije donijela nikakvu korist već samo štetu i veće troškove našim klubovima. A u potpunosti smo dovođenjem tolikog broja nedovoljno kvalitetnih stranaca zatvorili prostor bržem razvoju domaćih nogometaša”, završio je Štimac.

Autor:

ZADNJE VIJESTI