Pixsell: Photo: Igor Kralj/24sata

Hrvatska je prije deset godina srušila veliku Englesku: Prisjetite se kako je na Maksimiru pao Gordi Albion (VIDEO)

Autor: Bruno Herljević

To treće kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008., na Maksimiru protiv Engleske trebao bi pamtiti svatko. Niti najveći optimisti i najzagriženiji fanovi nisu mogli prognozirati da će Hrvatska slomiti Englesku s 2:0.

Tog, sada već davnog, 11. listopada 2006. godine, hrvatska nogometna reprezentacija dočekala je na Maksimiru tada iznimno jaku momčad Engleske i donijela navijačima ogled koji će se pamtiti vjekovima. Taj se dan ujedno može smatrati i početkom ‘Bilić Boysa’, odnosno, momčadi koja je uživala jednako važan status kao i Ćirina brončana momčad sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine.

Bio je to četvrti ogled Hrvatske i Engleske i prva pobjeda Vatrenih nad Gordim Albionom. Atmosfera na Maksimiru bila je neviđeno prekrasna, skupilo se oko 40 tisuća navijača i iz sveg se grla bodrila momčad od prve do posljednje sekunde utakmice. Tada je reprezentacija još bila svetinja, nešto zbog čega se svaki navijač ježio i ‘nabrijavao’ danima i tjednima uoči utakmica, danas je priča malo drugačija, dio navijača i dalje je uz reprezentaciju, a dio navijača vodi svoju bitku sa Savezom, ali nećemo kvariti sjećanje na ovaj važan događaj.

To treće kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2008., na Maksimiru protiv Engleske trebao bi pamtiti svatko. Niti najveći optimisti i najzagriženiji fanovi nisu mogli prognozirati da će Hrvatska slomiti Englesku s 2:0. Vjerojatno ni sami igrači ni Slaven Bilić nisu ni sanjali da će nakon tih 90 minuta praktički ispisati povijest. Prvo poluvrijeme bilo je dosta tvrdo, nije se baš igrao vrhunski nogomet niti s jedne strane, imali su i Englezi i ‘Bilić Boysi’ svoje prilike, ali nisu ih iskoristili.

No, onda je došla ta 59. minuta kada je Eduardo na centaršut Nike Kovača pogodio glavom i matirao Paula Robinsona. Robinson je primio gol nakon 599 minuta, ali to je bio tek početak. Početak kraja jedne karijere za engleskog vratara. Robinson je šest minuta kasnije primio gol koji je obilježio njegovu karijeru i pratkički nakon tog pogotka postao je nepouzdan vratar i predmet sprdnje.

Gary Neville vratio je lagano jednu loptu svojemu vrataru, a on je zamahnuo i promašio loptu koja je na koncu završila u njegovoj mreži. Od tada Robinsona cijeli svijet pamti po ‘maksimirskoj krtici’ zbog koje je promašio loptu i propustio ju u svoj gol.




Na stadionu je tada izbilo sveopće ludilo, bilo je jasno, past će Engleska! I pala je, a na licima igrača i trenera McLarena vidio se samo očaj. Bio je negdje u rangu onoga kada je u uzvratnoj utakmici Hrvatska to isto učinila na Wembleyju svladavši Engleze s 3:2, ali o tome ćemo drugom prilikom.

Zanimljivo, od ‘Bilić Boysa’ u reprezentaciji sadašnjeg izbornika Ante Čačića igraju tek dvojica, Luka Modrić i Vedran Ćorluka. Pletikosa je završio karijeru i to bez oproštajne utakmice, Dario Šimić davno se umirovio i danas je predsjednik sindikata nogometaša, Šimunić je Čačićev pomoćnik. Robert Kovač i Niko Kovač vode Eintracht, Niko Kranjčar imao je turbulentnu karijeru, ali sada se preporodio u škotskom Rangersu, Mladen Petrić oprostio se od nogometa u Panathinaikosu, Eduardo da Silva imao je trnovit put, a na koncu je ispao iz kadra reprezentacije, iako još uvijek igra vrhunski nogomet u Shakhtaru, a Miki Rapaić je menadžer.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.