Photo: Armin Durgut/PIXSELL

HHO žestoko napao ‘radikalne’ navijače: ‘Taman kad smo pomislili kako je sve u redu, grubo su nas prizemljili’

Autor: B.H.

Na 24 međunarodne klupske utakmice nije zbilježen ni jedan veći incident, a nadali smo se i vjerovali da će tako biti i na utakmicama hrvatske državne vrste. Nažalost, incidenti izazvani od grupe radikalnih „navijača“na utakmici s Kosovom, odigranoj u albanskom Skadru, grubo su nas prizemljili.

Hrvatski helsinški odbor (HHO) u okviru projekta „Izravna prevencija navijačkoga nasilja“ prati sve utakmice Hrvatske nogometne lige, domaće kup utakmice, međunarodne utakmice hrvatskih klubova u sklopu Lige prvaka i Europske lige, te utakmice hrvatske državne vrste. HHO je tako pratio i utakmice između Hrvatske i Kosova, a tamo su zabilježili navijačko ponašanje koje ih je nagnlo da napišu pismo u kojem osuđuju skandiranje pojedinih pripadnika navijačkih skupina.

Pismo HHO-a prenosimo u cijelosti

“HHO je u dvije svoje Izjave, (07. kolovoza i 29. rujna 2016.) izrazio zadovoljstvo što u 24 utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu nije zabilježen ni jedan ozbiljniji incident ili drugi oblik neprimjerenog ponašanja. Izuzetak su bile utakmica HNK Hajduk-Makabi na kojoj su pripadnici Torcide u drugom poluvremenu zapalili desetak baklji te utakmica HNK Dinamo – HCJ Juventus kada su navijači Juventusa u 48. minuti zapalili baklju, BBB bacili zapaljenu baklju na travnjak. Toj utakmici prethodila je „predigra“ kada su gostujuće navijače na južnom ulazu maksimirskog stadiona fizički napali pripadnici BBB upotrebljavajući pritom palice kao znak dobrodošlice.

Ta činjenica, da na 24 međunarodne klupske utakmice nije zbilježen ni jedan veći incident, probudio je nadu da je ostvaren značajan pomak prema sportskom i korektnom ponašanju navijača na našim stadionima. Nadali smo se i vjerovali da će tako biti i na utakmicama hrvatske državne vrste. Nažalost, incidenti izazvani od grupe radikalnih „navijača“na utakmici s Kosovom, odigranoj u albanskom Skadru, grubo su nas prizemljili.

Hrvatski nogometni savez uoči utakmice Kosovo – Hrvatska u Skadru, upozorio je na mogućnost neprimjerenog ponašanja dijela hrvatskih navijača kojima je očito krajnji cilj izazivanje prekida utakmice, a što bi moglo isključiti reprezentaciju Hrvatske iz prednatjecanja za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. Upozorenja HNS-a dobila su potvrdu i prije početka utakmice na ulicama Skadra. Na njima su hrvatski i kosovski navijači zajedno, kao uvertiru onom što se kasnije događalo na stadionu, počeli skandiranjima „Ubij, ubij Srbina“ i „Srbe na vrbe“.

Tijekom utakmice Kosovo – Hrvatska u prvom poluvremenu došlo je do ružnog šovinističkog skandiranja hrvatskih i kosovskih navijača. Šovinistički performans započeli su hrvatski navijači tijekom prvog poluvremena sandirajući ustaški pozdrav „Za dom spremni“, „Ajmo, ajmo ustaše“, te „Ubij, ubij Srbina“. Potom se s hrvatskim navijačima udružuju kosovski, te dolazi do tzv. dovikivanja u kojem na poziv „Ubij“ odgovaraju navijači kosovske reprezentacija sa „Srbina“ Sve ovo jasno su mogli čuti gledatelji televizijskog prijenosa širom Europe. Naravno, takva šovinistička eksplozija dijela hrvatskih i kosovskih, nije ostala bez odjeka u srbijanskim medijima, od kojih su oni radikalniji svoje komentare sveli na gotovo istu šovinističko-navijačku matricu.Hrvatski su mediji uglavnom osudili divljanje i eksploziju mržnje tzv. hrvatskih navijača, ali je dio njih upotrijebio ovaj incident za optužbe spram Hrvatskoga nogometnog saveza kao uzroka svega lošega, pa i ovakvog navijanja, argumentiranjem da je njegovim (ne)djelovanjem „razočaran“ dobar dio hrvatskih navijača.




Svi ti ružni događaji kojima je svjedočila ne samo naša, nego i europska javnost, sportske i ostale institucije, štete nažalost hrvatskim sportašima, ali i hrvatskoj državi i svim njenim građanima, predstavljajući nas kao dio „balkanske krčme“. a posebno hrvatskoj državnoj vrsti nanese golema šteta javnim sramoćenjem.

Ovakvo javno sramoćenje koje nanosi golemu štetu ne dešava se prvi puta, a njegovi su uzroci dublji nego što to vide pojedini autori i analitičari u našim medijima. Iako nije bez grijeha, jasno je da HNS ne može sam spriječiti takvo navijanje jer za to nema ni organizacione ni pravne instrumente. Hrvatski nogometni savez (HNS) se i ovaj puta oglasio izjavom ograđujući se od ovakvog navijanja dijela hrvatskih navijača. Sumnjamo, međutim,da će i ova izjava HNS-a imati većeg učinka, tim više što ju najveći dio medija nije uopće prenio, a dio je iskorištio i ovaj incident za medijsko huškanje protiv HNS-a, uz tvrdnju da ništa ne poduzima u suzbijanju ovakvog ponašanja navijača, već se jedino zabrinjavaju zbog mogućih kazni FIFA-e i UEFA-e.

Ovakvi krajnji zaključci ne pridonose naravno rješavanju problema. Sa svoje strane Hrvatski helsinški odbor želi istaći da projekt „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ provodi uz podršku HNS-a, i za ovo svoje djelovanje ima podršku i HNS-a i klubova Prve HNL.




Međutim, ni djelovanje HNS-a, ni djelovanje HHO-a na prevenciji i suzbijanju nasilja na našim stadionima, neće imati veće učinke s obzirom da nerijetko svjedočimo obrani ovakve vrste navijanja zbog „nezadovoljstva“ radom HNS-a.

Pritom, valja se upitati je li moguće doći do razrješenja ove situacije kada dio političke elite, ali i pojedini istaknuti pojedinci u hrvatskoj Vladi, koji bi trebali biti predvodnici u suzbijanju nereda na stadionima, djeluju upravo obrnuto.

Tako smo nedavno imali priliku promatrati i slušati kako se iz političkih i predizbornih razloga zlopotrebljava sport, u ovom slučaju nogomet i stanje u njemu, zamjenom teza da „huligani sjede u ložama“ (sudionici i podsticatelji)“ što je izjavio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nakon utakmice u Francuskoj i skandala u St. Etienneu Istovjetnu retoriku koristio je i veliki dio sudionika nedavne predizborne kampanje bez obzira na stranačku opredijeljenost.

Ne treba stoga čuditi što je inicijativa predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, za sazivanje posebne sjednice Vlade s ciljem poduzimanja konkretnih mjera u suzbijanju nereda na stadionima, šutnjom i ignoriranjem pala u zaborav, konkretnije, jednostavno odbijena.

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora još jednom poziva sve institucije hrvatske vlasti i sportskih organizacija, kao i nevladine udruge, te navijačke skupine, na zajedničko poduzimanje konkretnih mjera s ciljem suzbijanja neprihvatljivog ponašanja dijela naših navijača na nogometnim stadionima”.

Autor:B.H.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.