Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

GRIJESI STIGLI NA NAPLATU: Hajduku prijeti visoka novčana kazna i zatvaranje sjeverne tribine

Autor:

Hajduk je u recidivu što se tiče korištenja pirotehnike na stadionu jer u gotovo svakoj utakmici ove sezone koristile su se baklje, a protiv Splita je zapravo sve kulminiralo.

Događaji na utakmici 12. kola Prve HNL između Hajduka i Splita na Poljudu, mogli bi gadno naštetiti ‘Bilima’. Hajduku prijeti visoka novčana kazna, moguće je i zatvaranja jednog dijela tribine, a moguće je i igranje pred praznim tribinama. Činjenice im nažalost ne idu u korist, Hajduk je u recidivu što se tiče korištenja pirotehnike na stadionu jer u gotovo svakoj utakmici ove sezone koristile su se baklje, a protiv Splita je zapravo sve kulminiralo.

Na utakmici protiv Splita, delegat Tadija Mamić imao je pune ruke posla. Osim bakljade, odnosno desetak baklji, koje su bačene na teren i zbog kojih je sudac dva puta morao prekidati utakmicu, bilo je dosta spornih situacija zbog kojih bi Hajduk mogao ispaštati. Klub bi mogao imati najviše problema zbog skandiranja “Mariću, Srbine, čakija ti ne gine”, što se izvikivalo u prvoj i u 57. minuti utakmice, a to se pak tretira kao disrkiminacija i poziv na nasilje. Povrh svega povici su dolazili sa sjeverne tribine Poljuda, a na njoj se se među navijačima nalazili i funkcioneri Hajduka Ivan Kos, Mario Branco i Ante Šalinović, a to bi moglo biti jednako opasno i za njih, odnosno i oni bi mogli snositi posljedice.

Uz to sporne su i majice u kojima su igrači istrčali na teren. Naime, suci su se odlučili solidarizirati s pretučenim kolegom Marićem pa je tako pokrenuta kampanja, a Hajduk je odlučio, kao jedini klub od 22 prvoligaša i drugoligaša, ne sudjelovati u solidarizaciji. To nije kažnjivo, ali problem može nastati oko spomenutih majica u kojima su Hajdukovci istrčali na teren, na njima je pisalo “Stop nasilju u hrvatskom nogometu”, a to pak nije bilo najavljeno na sastanku predstavnika klubova uoči utakmice. Svaki takav postupak mora biti najavljen jer tako inzistiraju iz FIFA-e i UEFA-e, a HNS to provodi. Bez ozbira na to što piše na majici, morali su prijaviti takav potez.

Što će biti s Hajdukom odlučit će disciplinski sudac Saša Pavličić Bekić koji je do sada odluke donosio ekspresno, u roku od dan, dva, iako ima pravo kaznu izreći u roku od tri mjeseca.

Autor: