Izvor: Screenshot/YouTube/Ilustracija

FESTIVAL NASILJA I PANIKA U KALINJINGRADU: Hrvati, Srbi, Albanci i Englezi na jednom mjestu

Autor: Hina

Najviše pažnje privlači dolazak ‘Balkanaca’

Premda se Kalinjingrad može pohvaliti bogatom i zanimljivom poviješću, brojnim zanimljivostim i turističkim atrakcijama, ovaj grad ima i svoju tamnu stranu.

Na Zapadu ovaj grad često opisuju kao “pakao droge, kriminala i HIV pozitivnih prostitutki”, a za vrijeme svjetskog prvenstva u njemu će se okupiti navijači Hrvatske, Srbije, Engleske i Švicarske.

Ovaj grad bogate povijesti sa 460.000 stanovnika, je i raj za krijumčare droge, trgovinu ljudima i prostituciju. Procjenjuje se da je u Kalinjingradu najveći postotak oboljelih od AIDS-a u Europi, te da je stopa kriminala 20% veća nego u bilo kojem drugom dijelu Rusije. Spominje se i podatak od čak 5.000 prostitutki, a pivo i vodtka tri puta su jeftiniji nego u Moskvi.

A sada u grad dolaze hrvatski, srpski, engleski i švicarskoj navijači. Srećom, ne svi u isto vrijeme.

Od trenutka kada su određene skupine, smatra se kako bi domaćini upravo u ovom gradu na obali Baltika mogli imati najviše problema. Hrvatska će u Kalinjingradu igrati prvu utakmicu protiv Nigerije, a u tom gradu će Srbija imati svoj kamp, te će igrati protiv Švicarske u čijim redovima ima dosta igrača albanskih korijena. Na koncu u grad dolaze i Englezi koji će tamo igrati protiv Belgije. Da ‘tulum’ bude potpun bit će tu i Španjolci, te Marokanci koji su izazvali velike nerde u Bruxellesu prilikom proslave plasmana na SP.

Najviše pažnje privlači dolazak ‘Balkanaca’. S obzirom da će prve dvije utakmice u gradu igrati Hrvatska i Nigerija, a potom Srbija i Švicarska, mnogi već vide nerede na ulicama. Srbi, koji su u gotovo bratskim odnosima s huliganima ruskih klubova preko društvenih mreža već najavljuju akciju protiv omraženih Hrvata i Albanaca.
“Gdje Srbija bude igrala, osjećat ćete se ko kod kuće,” poručili su ruski ultrasi.

Srećom, pauza između te dvije utakmice je šest dana pa se naši i srpski navijači možda i mimoiđu, no problem je utakmica Srbija – Švicarska. Mnogi još uvijek pamte ‘dron’ sa zastavom ‘velike Albanije’ iznad stadiona Partizana u Beogradu za vrijeme utakmice Srbija – Albanija, a nakon toga su Srbi prekinuli prijateljsku utakmicu između Kosova i Madagaskara u Parizu.




Domaće navijače pak, najviše ‘pali’ dolazak Engleza. Mnogi se još uvijek sjećaju njihovog obračuna na ulicama Marseillea za vrijeme posljednjeg europskog prvenstva.

“Spremni smo za dolazak Engleza, bit će krvi na ulicama. Svi smo se udružili i čekamo ih, mi ne bježimo,” prijete Rusi.

“Za neke će to biti festival nogometa, za druge će biti festival nasilja”, kazao je jedan od navijačkih vođa u BBC-jevom dokumentarnom filmu pod nazivom “Ruska huliganska vojska”, u kojem je glavna tema nadolazeći mundijal.




“Mislim da je to sve prenapuhano, svi ratuju preko društvenih mreža. Ne vjerujem da će biti nekih većih izgreda, možda tek između Engleza i Rusa. Većina hrvatskih navijačkih skupina ionako neće putovati u Rusiju,” kazao nam je jedan od stariji Bad Blue Boysa.

Ruske vlasti se ozbiljno pripremaju za moguće problem s huliganima i za njih pripremaju ‘posebne mjere’. Izazivačima nereda prijete zatvor, velike novčane kazne i deportacija.

Jedan od glavnih aduta Rusa je uvjerenje koje vlada na Zapadu o surovim uvjetima u ruskim policijskim stanicama i zatvorima.

Sam Putin kazao je kako će Mundijal u Rusiji biti najbolje organiziran od svih dosad poručivši kako neće birati sredstva pri otklanjanju eventualnih prijetnji.
Vojska je spremna, zlu ne trebalo. Razarači, sustav protuzračne obrane, sofisticirana oprema protiv dronova, tenkovi, rakete i eskadrile borbenih aviona također.
U gradovima domaćinima ograničit će se pomorski i zračni promet prije i za vrijeme održavanja prvenstva, zatvarat će se i prometnice, a bit će i pojačane mjere sigurnosti tijekom javnih događaja nevezanih za SP.

Kretanje u zonama stadiona, hotela i baza reprezentacija također će biti limitirano. Otvoren je i centar za suradnju međunarodnih službi sigurnosti u kojem sudjeluje 30 zemalja, što je uobičajena praksa na ovakvim natjecanjima.

Čelnici Kalinjingrada pozvali su svoje sugrađane da pomognu gostima i da se lijepo ponašaju.

“Nemojte nikoga udarati, ako govorite engleski, pomozite turistima, savjetujte ih, razgovarajte s njima”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Jarošuk koga na Zapadu prije svega znaju po izjavama da neće dozvoliti gej paradu u svom gradu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.