Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Evo odgovora smije li naša država kazneno goniti huligane za nerede u Francuskoj

Autor: I.K.

Odmah nakon huliganskih ispada na stadionu u St. Etienneu pojavila su se pisanja kako hrvatska policija ne može kazneno goniti navijače za djela počinjena u inozemstvu.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić jučer je izjavio kako je policija podnijela 13 kaznenih prijava protiv izazivača nereda u St. Etienneu, od čega je zasad uhićeno 10 osoba, a za tri se još “traga”. Orepić je potvrdio da je među uhićenima i jedan profesionalni sportaš, a kako piše Večernji riječ je o vaterpolistu Jerku Mariniću Kragiću, koji trenutno igra u jednom talijanskom klubu, a 2010. je s hrvatskom juniorskom reprezentacijom osvojio zlato na SP.

Njemu, kao i još trojici mladića iz Splita određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a vani mogu izaći uz jamčevine u iznosu od 40 do 60 tisuća kuna. Zanimljivo na odluku su se žalili i DORH i odvjetnici, DORH jer smatra da mladići nisu trebali dobiti mogućnost jamčevine, a odvjetnici smatraju da nema elemenata za kazneni progon ni za pritvor jer mladići ranije nisu bili kažnjavani.

Uhićen je i još jedan sportaš, osječki košarkaš Aleksandar Hin (27). Određen mu je istražni zatvor i 50.000 kuna jamstva.

“Postoji osnovana sumnja da se 27-godišnjak pridružio većem broju osoba koje su na teren ubacile više bengalki i jedan topovski udar. Fizički su potom nasrnuli na druge navijače ugrozivši tako javni red i potičući time mnoštvo na nerede i nasilje”, piše u priopćenju osječkog Županijskog državnog odvjetništva.

Aleksandar Hin se dragovoljno predao u ruke policije, nema policijski dosje pa mu je istražni zatvor određen samo zbog bojazni da bi mogao utjecati na dvojicu očevidaca, također Osječana, no oni su nedostupni pravosuđu.

“Žalit ćemo se na rješenje o istražnom zatvoru. Moj je branjenik sportaš, nije kažnjavan, ima stalan posao, pomaže invalidima i nije član nijedne navijačke skupine. Krivnja mu je samo što je bio na toj tribini”, kazao je njegov odvjetnik.

“Naši su dečki krenuli prema onima koji su pravili nerede, a kako je jedan Osječanin imao crnu kapuljaču, napala ih je ekipa iz Livna pa su nastradali ni krivi ni dužni”, kazao je jedan osječki navijač.

Mogu li biti kažnjeni za djelo počinjeno u inozemstvu?

Odmah nakon huliganskih ispada na stadionu u St. Etienneu pojavila su se pisanja kako hrvatska policija ne može kazneno goniti navijače za djela počinjena u inozemstvu. No, to nije istina. Prema članku 14. hrvatskog Kaznenog zakona, hrvatski državljani mogu biti procesuirani za kazneno djelo počinjeno u inozemstvu ako je to kazneno djelo kažnjivo i prema zakonu države u kojoj je počinjeno. E, sad je pitanje jesu li bacanje baklji i izazivanje nasilja u francuskom zakonu prekršajno ili kazneno djelo.

“Ako to djelo u Francuskoj nije kazneno, nego prekršajno, onda naši odvjetnici imaju apsolutno pravo kad prigovaraju oko osnovanosti uvjeta za određivanje istražnog zatvora. Tužitelj zadužen za slučaj navijača iz Saint-Etiennea trebao bi pribaviti francuski kazneni zakon i zatim sam provjeriti postoji li podudarnost u elementima bića kaznenog djela ili ne. Iskreno se nadam da je to učinio jer bismo u suprotnom mogli, gledano s pravnog aspekta, imati nezgodnu situaciju”, kazao je odvjetnik Branko Šerić.

No, s obzirom da i u Francuskoj postoji kazneno djelo nasilja čini se da je to “karta” na koju je igralo hrvatsko pravosuđe koje je pronašlo podudarnosti s francuskim zakonom. Zanimljivo, nevažno je što francuske vlasti nisu pokrenule kazneni progon, Hrvatska svejedno može odlučiti da su ispunjeni uvjeti za njega, i da odgovaraju elementima iz francuskog kaznenog zakona.

Autor: I.K.

ZADNJE VIJESTI