FOTO: CHELSEAINDIA.COM
FOTO: CHELSEAINDIA.COM

ENGLESKI NOGOMET VIŠE NEĆE BITI ISTI: Nova rigorozna sudačka pravila drastično će utjecati na igru

Autor:

Ova pravila promijenit će engleski nogomet kakvog poznajemo.

Činjenica je ta da se u engleskom nogometu i dalje tolerira svakojako ponašanje na terenu. Od psovanja suca do naguravanja, vrijeđanja, unošenja u lice, lamatanja rukama u neposrednoj blizini arbitara i tko zna čega sve ne. Stoga je tamošnji nogometni savez odlučio stati na kraj bilo kakvom obliku ‘zlostavljanja’ sudaca. Nova pravila idu toliko daleko da će se za psovanje suca dijeliti crveni kartoni.

To bi značilo da je igračima poput Diega Coste bolje utakmice gledati od kuće. Jasno, Costa je samo jedan primjer jer je zbog svoje agresije već nekoliko puta sankcioniran, no, engleski nogomet poznat je po tome što je nabijen emocijama, po tome što nekada treneri znaju eksplodirati i viknuti na suca (da i to će se kažnjavati), po tome što se nekada toliko izvršava pritisak na suca da je ovaj primoran donijeti odluku. Sve su to čari engleskog nogometa koje bi od nove sezone trebale postati dijelom povijesti.

Savez je zaključio kako je u protekle četiri sezone pritisak i odnos prema sucima prešao u sferu neprihvatljivog, stoga je donesen niz strogih pravila kojih će se suci morati pridržavati. Konačni cilj bio bi malo veće poštovanje prema sucima, što je u potpunosti prihvatljivo, no, ova pravila zaista bi mogla ugušiti engleski nogomet kakvog poznajemo.

Kazne za verbalno neslaganje sa sucem

Žuti kartoni dijelit će se za, vidljivo nepoštivanje suca, agresivno reagiranje na odluke, suočavanje sa sucem lice u lice, trčanje prema sucu u trenutku donošenja odluke. Nadalje, izravni crveni karton dijelit će se za uvrede, psovanje ili verbalno zlostavljanje suca kao i za takvu gestikulaciju.

Kazne za fizički kontakt sa sucem

Žuti karton dijelit će se čak i za benigne dodire poput povlačenja za rukav kako bi se privukla sučeva pažnja. Crveni karton dijelit će se za fizičke kontakte s agresivnom primjesom, odnosno, za bilo kakav fizički sukob.

Kazna i za okupljanje suca

Isto tako suci će morati dodijeliti najmanje jedan žuti karton kada se više od jednog igrača nađe u neposrednom okruženju prilikom odlučivanja, a FA će se navodno pozabaviti s momčadi ako dođe do gruponog okupljanja oko suca, što primjerice znači kada cijela momčad nasrne.

Pravila vrijede i za klupu

Neprimjereni ponašanje igrača i klupskog osoblja, što dakako uključuje i trenera, također će se rigoroznije sakncionirati, odnosno, primjenjivat će se ista pravila kao i za igrače na terenu.

Autor:

ZADNJE VIJESTI