Foto: Pixsell (Dalibor Urukalović, Miranda Cikotić, Goran Kovačić)

Drastične promjene u Ligi prvaka: Novi obračun koeficijenata stvorit će probleme hrvatskim klubovima

Autor:

Velike promijene slijede u sustavima elitnih europskih natjecanja, a one bi mogle biti poprilično nepovoljne za hrvatske klubove.

Najnovije neslužbene informacije kažu kako će krovna europska nogometna organizacija UEFA ubuduće obračunavati klupske koeficijente u razdoblju od posljednjih deset godina, umjesto dosadašnjih pet. Samim time mijenjat će se i način izračuna klupskog koeficijenta.

Do sada su klubovi za dobivali koeficijent za fazu natjecanja do koje su uspjeli doći za razliku od saveza gdje su se dobivali bodovi za svaku pobjedu i remi. Po novome, sistem će se izjednačiti, točnije i klubovi će dobivati bodove za pobjedu ili remi. Drugim riječima, klubovi su do sada za neke faze natjecanja dobivali unaprijed definiran koeficijent, nevezano za to jesu li do te faze dolazili pobjedama, remijima ili pak kojim porazom. Na primjer, bilo je svejedno jeste li do četvrtog pretkola stigli sa šest remija ili šest pobjeda, a sada će se ta razlika ipak bodovati.

Isto tako, klubovi više neće imati pravo na dvadeset posto nacionalnog koeficijenta koji u slučaju Hrvatske, iznosi nešto više od 25.000. To znači da bi hrvatski europski predstavnici imali pravo na nešto više od 5.000 bodova uz one klupske. U nekim slučajevima klub može ostvariti pravo na nacionalni koeficijent ako mu je klupski manji od tih dvadeset posto nacionalnog. Primjerice, u hrvatskom slučaju, od toga nemaju koristi Dinamo, Rijeka i Hajduk, ali ima netko tko duže vremena nije igrao značajnije u Europi.

Još jedna novotarija je obračun koeficijenata za razdoblje na deset godina umjesto na dosadašnjih pet. Dinamu je tu u principu svejedno s obzirom da su sveprisutni u Europi, Hajduk je tu također koliko-toliko miran jer će mu se vratiti koeficijent iz 2010/11 kada je napravio veliki europski uspjeh prošavši u skupinu Europske lige, a tu najviše ipak gube Rijeka i Lokomotiva s obzirom na to da su u europskim natjecanjima prisutni tek posljednjih par godina.

Zanimljivo je i kako će se dodatno bodovati povijesni trofeji osvojeni elitnim europskim natjecanjima, ali po starosti trofeja. Za titule Lige prvaka u posljednjih pet godina dobivat će se 15 bodova, a Europske lige tri boda. Za titule od 1992./93. pa do unazad pet godina, za LP će se dobivati deset, a za EL dva boda. Za LP i EL prije 1992./93., dobivat će se pet i jedan bod.

Ta činjenica hrvatskim klubovima zapravo i nije pretjerano zanimljiva, ali ova jest. Naime, raspravlja se još i o tome da kroz kvalifikacije Lige prvaka u skupnu fazu ulazi samo šest klubova, a 26 izravno. Raspravlja se i o formatu Lige prvaka za koju se traži smanjenje broja klubova. To bi sve dodatno otežalo put hrvatskim klubovima i drugim ‘manjim’ klubovima, a otovrilo bi vrata ‘većim’ klubovima iz jačih liga. No, sve je to još u fazi rasprava…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.