Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

DOZNAJEMO! MIŠKOVIĆ I KONZORCIJ IPAK PREUZIMAJU MILAN?! U igru je ušao moćni investitor iz sjene

Autor: Bruno Herljević

Prije gotovo mjesec dana ekskluzivno smo pisali kako je predsjednik Rijeke, Damir Mišković, zajedno sa svojim poslovnim partnerima, što navodno uključuje i Gabrielea Volpija, njegova bliskog suradnika i stanovite bankare iz Švicarske, Luksemburga i nizozemske industrijalce, spreman krenuti u otkup dionica AC Milana.

U međuvremenu u priči se pojavio još jedan partner iz sjene, a riječ je o šeiku Saeedu Al-Falasiju, članu kraljevske obitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata, a talijanski mediji pišu kako je on, to jest njegova grupacija Triangle, za sada pokazala najveći interes za otkupom dionica.

Inače šeik je u dobrim poslovnim odnosima s Volpijem, kao i s Miškovićem, logično onda i s čitavim konzorcijem i vjerojatno bi u priču ulazili zajedno. Jasno, šeik bi bio glavni ulagač, a govori se o omjeru – šeik 80 posto, ostali 20 posto. Inače šeik Saeed Al-Falasi težak je navodno oko 15 milijardi dolara.

Iako kinski vlasnik Milana, Yonghong Li, tvrdi da je sve u redu, teško je da će Milan opstati pod njegovom vladavinom.

Kineski poduzetnik proglasio je bankrot u manje od pola godine otkako je kupio talijanskog velikana, Milan, za vrtoglavih 740 milijuna eura. Kinezi su se obvezali u tri godine investirati 350 milijuna eura u klub i krenuli su silovito i već na prvom prijelaznom roku potrošili su čak 220 milijuna eura na osvježivanje momčadi s 15 novih igrača.

Yonghong Li, biznismen težak pola milijarde dolara, je u travnju 2017. godine u ime kineskog konzorcija Sport Investment Lux kupio 99.93 posto dionica Milana za spomenuti 740 milijuna eura od kontroverznog talijanskog političara Silvija Berlusconija i time je prekinuo njegovu 30-godišnju eru na čelu ‘rossonera’.

No, već pola godine nakon što je preuzeo Milan, Kinez počinje tražiti kupca za 25 posto dionica kluba koje je nudio za 200 milijuna eura, ali nije baš naišao na velik interes.




Novi vlasnik Milana ubrzo je upao u dug od 80 milijuna eura, to jest stigla mu je rata kredita ukupnog iznosa 300 milijuna eura koji je podigao kod investicijskog fonda kako bi uopće mogao kupiti Milan. Yonghong nije imao sredstva da vrati ratu, a nije ni pronašao nove investitore pa ponovo posudio novac kojeg sada više ne može vratiti. Zbog dugova tuže ga dvije banke i teško je da će se izvući.

Milan se trenutno malo oporavlja, ali jedini spas im je da se plasiraju sljedeće godine u Ligu prvaka, a to će biti jako teško. Yonghong još mora smisliti način kako će opravdati uložena sredstva u Nyonu, što je samo briga više pa postaje sve izglednije kako će Milan doista opet ‘na bubanj’, a tu u priču ulazi šeik Al-Falasi, odnosno njegov konzorcij u koji pripada i šef Rijeke Damir Mišković.

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO! Predsjednik Rijeke s tajanstvenim partnerima kupuje AC Milan!




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.