Borna Filic/PIXSELL

DINAMO SE HVALI: Klubovima HNL-a dijelimo po 3 milijuna kuna!

Autor: A.P.

Zahvaljujući plasmanu GNK Dinamo u skupine Lige prvaka u sezoni 2015/16., UEFA je nagradila modri klub s iznosom od 3.526.823 eura koje će modri klub podijeliti svim klubovima koji se natječu u MAXtv Prvoj ligi", navodi se u priopćenju Dinama.

Danas se danas javno pohvalio zaradom od nagrada za rezultate u europskim natjecanjima.

“Dinamo iz godine u godinu niže domaće i europske uspjehe za koje dobiva financijska sredstva koje čine veliki dio klupskog budžeta. Osim što, naravno, financijsku korist od svojih uspjeha imaju sami Modri isto imaju i ostali hrvatski prvoligaši. Tako će devet članova prve lige na temelju prošlogodišnjih europskih rezultata Modrih za svoje nogometne škole dobiti više od 3,4 milijuna eura. Zahvaljujući plasmanu GNK Dinamo u skupine Lige prvaka u sezoni 2015/16., UEFA je nagradila modri klub s iznosom od 3.526.823 eura koje će modri klub podijeliti svim klubovima koji se natječu u MAXtv Prvoj ligi”, navodi se u priopćenju Dinama.

Sve detalje je objasnio glavni direktor kluba Tomislav Svetina: “Krivo mi je što naša krovna organizacija, kao niti hrvatski klubovi, nije prepoznala činjenicu da će zbog prošlogodišnjeg ulaska Dinama u Ligu prvaka svaki naš prvoligaški klub dobiti tri milijuna kuna. S obzirom na to da se budžet Lige prvaka povećao, za očekivati je da će ta sredstva iduće godine biti i veća.

“Ponukani smo napisima u medijima, kao i vapajima pojedinih nogometnih klubova koji su u teškoj situaciji i mislim da ovakve stvari promiču našoj javnosti. Negdje se čak provlači teza je li uopće Liga prvaka potrebna. Dinamo je svojim ulaskom i nastupima u Europi zadnjih par godina doveo hrvatski nogomet do toga da smo vrlo blizu mogućnosti da imamo dva kluba u natjecanju za najprestižnije europsko natjecanje. Isto tako, Dinamo je doveo do toga da svaki naš klub ove godine dobije po tri milijuna kuna, a ta će sredstva biti veća iduće godine jer smo i ove sezone u Ligi prvaka”.

“Našim ulaskom u Ligu prvaka i našim angažmanom i hrvatski nogomet ide naprijed. Tri milijuna kuna dobit će svaki klub za unaprijeđenje njihovih nogometnih škola. UEFA zahtijeva da se taj novac ulaže u mlade i da se razvija nogomet”, izdiktirao je Svetina pa nastavio o tome kako se kontroliraju uložena sredstva: “Postoji licenciranje za domaće natjecanje unutar Hrvatskog nogometnog saveza, kao i za klubove koji igraju europska natjecanja. Moraju se zadovoljiti kriteriji vezani za nogometne škole i razvoj igrača gdje se može vidjeti kako se ta sredstva troše”.

“Pozivam jedinice lokalne samouprave da sa svoje strane naprave maksimalno sve i da pomognu hrvatski nogomet. Koliko god neki loše pišu i govore o našem nogometu, hrvatski je nogomet najbolji izvozni proizvod Hrvatske u zadnjih 25 godina. Treba gledati samo brojke”, dodao je Svetina i nastavio:

“Dinamo zadnjih par godina sudjeluje u Europi, samo od toga dobili smo dva milijuna eura koje su podijelili hrvatski klubovi. Dinamo ne stoji samo iza jednog kluba jer se novac raspoređuje i pomažemo svim klubovima. Tri su stvari bitne… zadnjih godina 14 milijuna kuna slilo se u hrvatske klubove sudjelovanjem Dinama u europskim natjecanjima, sudjelovanjem u europskim Dinamovim pobjedama nacionalni je koeficijent narastao i sudjelovanjem prošle godine u Ligi prvaka svaki je klub dobio tri milijuna kuna”.




Brojke koje je Dinamo objavio:

Raspodjela od 2011/2012 –Hrvatska dobila: 702.630 €
Podijeljeno na 11 klubova HNL-a: 63.875,45 € po klubu.

Raspodjela od 2012/2013 –Hrvatska dobila: 715.000 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 79.444,44 € po klubu.




Raspodjela od 2013/2014 – Hrvatska dobila: 450.858 €
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 50.095,33 € po klubu.

Raspodjela od 2014/2015 – Hrvatska dobila: 299.121 € (Dinamo nije igrao play-off CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 33.235,67 € po klubu.

Raspodjela od 2015/2016 – Hrvatska će dobiti: 3.526.823 € (Dinamo JE igrao grupu CL)
Podijeljeno na 9 klubova HNL-a: 391.869,22 € po klubu.

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.