Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

DALIĆ VAM JE PODVALIO, A NISTE BILI NI SVJESNI! Jeste li primijetili nešto čudno na utakmici Hrvatske i Meksika?

Autor: Bruno Herljević

Prateći intenzivno svaki Dalićev potez otkako je zaposjeo klupu hrvatske nogometne reprezentacije, zaključili smo kako je on trenutno idealan za obnašajne te, pod hrvatskim podnebljem, vrlo nezahvalne uloge. Kod tog stava stojimo i dalje, čak i nakon neuspješnih priprema u SAD-u.

Hrvatska je poražena od Perua, 11. momčadi svijeta, ali renomeom i individualnom kvalitetom znatno inferionrnijeg protivnika. Dojam je malo popravljen 1:0 pobjedom protiv Meksika, ali mini-turneja donijela je puno više problema nego što ih je riješila. Činjenica da je B momčad odigrala deset puta bolju utakmicu od A momčadi je sablaznjujuća, ako se u obzir uzme zvijezdani kadar koji nastupa za reprezentaciju, što uključuje igrače Real Madrida, Juventusa i Intera.

Dr. Jekyll i Mr. Hyde

Činjenica je. Hrvatska već godinama nema igru i utakmice su se uglavnom dobivale na individualnu kvalitetu nekih igrača, a Dalić je bio među rijetkim izbornicima koji je javno govorio o tom problemu, odnosno o tome kako ih riješiti. Jednu malu natruhu riješenja smo vidjeli protiv Meksika, ali ne bismo je možda primijetili da nije bilo onog debakla protiv Perua.

Zapravo ako se malo pogelda između redaka, gotovo kao da je izbornik samoinicijativno htio pokazati ‘Dr. Jekylla i Mr. Hydea’ cijeloj javnosti, to jest, ono što je potrebno reprezentaciji da proigra. Protiv Perua vidjeli smo udarni, najjači sastav koji je odigrao kriminalno. Da ne seciramo taktiku u detalje, valja reći kako kombinatorike i ‘kemije’ među linijama nije bilo, mehanizmi tu ne postoje, što najbolje svjedoči prizor koji se dogodio na kraju prvog dijela utakmice s Peruom kada Perišić čeka Strinića da mu napravi preklapanje, gura mu loptu u for, a ovaj stoji i gleda kako lopta lagano klizi u gol-aut. I bio je to tek jedan od ‘passeva’ u prazno.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Prekretnica

Modrić je protiv Perua opet igrao svoju utakmicu, Perišić, Mandžukić, Brozović svoju, a na kraju je ispaštala obrana koja je ionako bila pod velikim pritiskom peruanskih ‘mušica’ koje su zujale oko njih. Bila je to utakmica za pamćenje. Ne za zaborav, nego za pamćenje! Nakon nje postalo je jasno mnogima da tako dalje više ne ide. Uskoro će biti 20 godina otkako Hrvatska nije ostvarila ništa značanije na velikim natjecanjima i ovo je posljednja prilika najpotentnijoj generaciji možda i svih vremena.




Ipak, treba postaviti i pitanje. Je li važnije nagurati sve zvijezde i zvijezdice u reprezentaciju i dičiti se njihovim klupskim dostignućima, cijenama i statistikom ili je ipak važnije nešto osvojiti? Izbornik Dalić je već nekoliko puta rekao kako želi nešto dostići s ovom reprezentacijom i da mu ne pada napamet uzimati u obzir ime ispred forme i potencijalnog doprinosa momčadi.

“Reprezentacija nam ima fantastične pojedince, no na velikim natjecanjima teško prolazimo skupine i s tim ne možemo biti sretni. Imamo zvijezde, ali gubimo na završnim turnirima. Želim saznati što se događa te sam protiv Perua i Meksika pokušao detektirati taj problem. Nisam želio ostati u Europi i pobijediti neku manju reprezentaciju 5:0, tada ne mogu saznati ništa”, objasnio je Dalić.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ah, ta ružna statistika




Na utakmici s Meksikom vidio se Dalićev potpis, iako za sada grub i neizdefiniran, ali tu je i može se razviti u krasopis. Helenio Herrera napravio je čudesa sa “catenacciom” u Interu, igrali su oku vrlo neugodan nogomet, ali na koncu izrazito efikasan nogomet koji mu je donio tri naslova prvaka u Italiji i naslov prvaka europe. E sada, biste li imali što protiv toga da Dalić u potpunosti promijeni sustav u reprezentaciji i pređe i napadačke inicijative u onu obrambenu koja napada iz kontre?

Utakmica s Meksikom dala nam je kratak ‘pretpregled’ onog u što se može transformirati hrvatska reprezentacija. Protiv Meksika: Posjed lopte od 38 posto, 10 udaraca prema vratima od kojih samo četiri u okvir, 16 prekršaja i 1:0 pobjeda golom iz penala. Ne zvuči baš obećavajuće niti pretjerano zanimljivo, zar ne?

Protiv Perua: Posjed lopte od 60 posto, 12 udaraca prema golu, sedam u okvir, devet udaraca iz kuta, manje od 10 prekršaja i poraz od 2:0. Što vam se sad čini boljim? Ona prva opcija ili ova druga?

“Igrali smo vrlo dobro, agresivno i kompaktno u obrani te smo kroz zajedništvo stvorili dosta prilika za pogodak, premda smo postigli samo jedan i to iz penala. Malo je nedostajalo da zabijemo i iz igre. Puno smo bili opasniji, konkretniji i okomitiji. Zadovoljan sam prezentacijom, igrači koji su ušli u sastav jako su dobro odgovorili na zahtjeve ove teške utakmice. Možemo mi još i bolje, u to sam siguran… Protiv Perua bili smo loši, a sada smo igrali onako kako hoću, pri čemu su igrači dali sve od sebe. Meksiko je dobar, ali nije nam stvarao izrazite šanse. Dobro smo stajali u obrani, bili smo dobro organizirani, to je naša zasluga i zato je ova pobjeda izrazito važna”, ukratko je pojasnio Dalić osvoj pristup utakmicama s Meksikom i Peruom.

FOTO: INSTAGRAM HNS

Dalićev “catenaccio”

Da, Hrvatska je odigrala nekakav moderniji “catenaccio” protiv Meksika i na kraju odnijela sav plijen. Obrana je bila kompaktna, iako na mahove ne baš koncentrirana, krila su bušila po cijeloj liniji, Kramarić je dokazao da je u ovom trenutku najbolji izbor za napadača ili ‘lažnu devetku’, a kompletan ofenzivni i defenzivni dio vezne linije odigrao je sjajan, agresivan pressing koji je zapravo i neutralizirao igru Meksika. Ovu taktiku treba još itekako izbrusiti jer poanta ovog sustava nije činiti što više prekršaja, već svojim kretnjama i pametnim pokrivanjem prostora onemgućiti protivnika u kreaciji, odnosno forsirati ga na grešku i pokrenuti kontranapad.

I tu dolazimo do najvećeg problema. Nažalost, ona A momčad koja je demonstrirala kako to ne treba izgledati protiv Perua, neće se tako lako moći prilagoditi novoj ideji Zlatka Dalića. Dakle, morat će se raditi bolni rezovi ako se želi doći do rezultata. Godinama se nije moglo s onom napadačkom 4-2-3-1 formacijom i skromnom taktikom, pa je možda vrijeme za promjenu pa čak i ako ona znači da će Hrvatska zaigrati u zatvorenom sustavu i čekati šansu iz kontre.

“Nisam kukavica, ne bojim se, znam svoj cilj i svoj plan. Radit ću kako mislim da treba. Nitko nije siguran u prvoj jedanaestorici, ja ne mogu trpjeti igrače koji žive na staroj slavi. Neću se povući, sakriti i čekati što će se dogoditi”, kazao je Dalić. Jasna je ovo poruka svima da će se u reprezentaciji sada konačno igrati efikasan nogomet zasnovan na igračima koji odgovaraju sustavu, odnosno, igračima koji su u formi.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Drastični rezovi

“Rebić je odigrao fantastično na svojoj poziciji i preskočio Perišića, neka sada Perišić preskoči njega. Odličan je bio i Kovačić, a sjajna mi je vijest i igra Ćorluke nakon godine dana stanke. Pjaca još nije uhvatio punu formu, a uspije li imat ćemo s njime i Rebićem sjajan tandem na krilima. Sada znam ono što nisam znao prije. Svaka čast dečkima na zalaganju, naši su mladići pokazali da mogu biti kvalitetniji i bolji te da se mogu nametnuti i uzeti svoje mjesto u reprezentaciji”, rekao je Dalić.

Realno, Rebić nije odigrao ništa bolje nego što igra u klubu. No, demnstrirao je kako to izgleda kada se u momčad stavi igrač koji je u formi i kako je to kada igra igrač koji nije (Perišić). Rebić nažalost nije igrač koji bi se lako snašao u nekoj složenijoj taktičkoj ideji, ali ako ga se uokviri i ako mu se da priapdajuća uloga, može biti itekako koristan, što se vidjelo protiv Meksika.

Na koncu valja reći kako bi Dalić do Svjetskog doista mogao povući neke drastične poteze. Ako se odluči forsirati onaj sustav kakav je koristio protiv Meksika, to znači da u momčadi više neće biti mjesta za Mandžukića, Kalinića i Brozovića. Brozović u paru s Rakitićem na poziciji defenzivnog veznog jednostavno ne funkcionira i Badelj se ponovo pokazao kao znatno sigurna opcija. Kramarić je neupitno naš najbolji i najefikasniji napadač i to ne samo u golgeterskom smislu već i kod kompletnog doprisnosa momčadi. Dalić u Kramarićevu radijusu kretanja ima i napadača i krilnog igrača i polušpicu, što nema niti u jednom drugom napadaču.

Do Mundijala ima još vremena, igra se još utakmica s Brazilom i barem dvije pripremne na kojima ćemo imati prilike vidjeti na koji će način Dalić probati napasti naslov svjetskog prvaka…

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.