Photo: Igor Kralj/PIXSELL

DALIĆ IMA ZADATAK TEŽI OD PLASMANA NA SP! HNS je izborniku nametnuo nemoguću misiju!

Autor: Bruno Herljević

Naime, ako ste primijetili, Dalić od prvoga dana svojeg mandata ponavlja jednu tezu

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, Zlatko Dalić, neosporno ima neki realan plan ili viziju kako proći Grčku i osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Dalić je pokazao još u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici s Ukrajinom kako ima ideju, Hrvatska je 20-ak minuta igrala odličan nogomet, ali mu samo treba nešto vremena da je provede u djelo. Ono što je važnije Dalić je podigao momčadski duh i vratio onaj naboj koji je, kako je kazao Modrić, nestao možda čak i odavno.

Hoće li Dalić implementirati kakav napadački ili obrambeni mehanizam u ovako kratkom roku, odnosno, hoće li konačno netko početi iskorištavati puni potencijal ove reprezentacije, vidjet ćemo 9. odnosno, 12. studenog. No, do tada Dalić ima još jednu misiju i to puno težu od plasmana u Rusiju, gotovo nemoguću misiju.

Mobilizacija

Naime, ako ste primijetili, Dalić od prvoga dana svojeg mandata moli da se navijači vrate, odnosno, pokušava smiriti ratno stanje između Saveza i navijača. Hrvatsku više ne prati vojska navijača na gostovanja, na hrvatskim stadionima okuplja se sve manje ljudi, a gotovo sve navijačke skupine bojkotiraju nacionalnu momčad zbog animoziteta prema HNS-u. Bojkot traje već neko vrijeme, a kakvo je pravo stanje navijačke scene u Hrvatskoj moglo se vidjeti na posljednjim utakmicama na Maksimiru te na onoj s Finskom na Rujevici kada je većinu vremena bila tišina, a najglasije je bilo kada se zviždalo hrvatskim igračima i treneru Čačiću.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Za to nisu toliko krivi ni igrači ni treneri, dobro prema nekima čak i jesu zbog svjedočenja pojedinaca na Mamićevu suđenju i sveopćeg stanja u hrvatskom nogometu, no veliki dio reprezentacije možda i nije zaslužio takvu apatičnu atmosferu.

Dalić je došao u vrijeme kada je bojkot reprezentacije u punome jeku, kada je na tribinama sve manje navijača i kada ih zapravo reprezentacija više toliko i ne zanima. U mjesec dana, Dalić je valjda dobio naputak da mobilizira navijače kako god zna i umije, stoga u svakom svom pojavljivanju bilo pred kamerama, na portalima u novinama, poziva navijače da se vrate na tribine i zaborave na rat sa Savezom.

Svaka čast na trudu, ali…




U svojem posljednjem obraćanju, za HRT, Dalić je govorio baš o tome, o povratku navijača na tribine za utakmicu na Maksimiru protiv Grčke u dodatnim kvalifikacijama za plasman na SP.

“Nije vrijeme za rat, za borbe koje se dešavaju. Moramo stati iza reprezentacije te joj dati veliku podršku i ja zaista pozivam sve hrvatske navijače da budu naš 12. igrač u Maksimiru, da budu prepune tribine. Treba nam njihova podrška i snaga, obećajem da će igrači dati maksimum. Reprezentacije je svetinja, očekujem pune tribine i punu potporu hrvatskih navijača”, izjavio je Dalić.

“Radi se o dvije utakmice, o sedam dana, moramo napraviti dobar ambijent i atmosferu, tražim ljude koji su autoritet u reprezentaciji, koji su borbeni kao ja, da su ponosni te da žele dobar rezultat. U tih sedam dana moramo dignuti momčad i ginuti za Hrvatsku”, naglasio je još jednom Dalić.




Moramo reći, svaka čast Daliću što se trudi, njegovi prethodnici, a pogotovo prethodnik Čačić, nije se baš trudio pomiriti Savez i navijače ili možda HNS to od njega nije tražio. Svaka čast Daliću što se trudi, ali ovo bi zaista mogla biti nemoguća misija!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.