Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

CAS KONAČNO OBRAZLOŽIO SLUČAJ ADEMI: Znaju da nije varao, a opet tvrde da je kriv

Autor: Bruno Herljević

Kapetan Dinama moći će se vratiti na teren u listopadu, a CAS je konačno objasnio svoju presudu.

Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei umanjio je kaznu Dinamovom nogometašu i bivšem makedonskom reprezentativcu, Arijanu Ademiju s četiri na dvije godine. Kapetan Dinama moći će se vratiti na teren u listopadu, a CAS je konačno objasnio svoju presudu.

“CAS je Arijanu Ademiju smanjio četverogodišnju suspenziju na dvije godine, počevši od 7. listopada 2015. godine. Uzorak koji je Ademi dao na dopinškoj kontroli 16. rujna 2015. godine sadržavao je zabranjenu tvar stanozolol. Nogometaš je zatražio poništenje UEFA-ine odluke uz tvrdnju kako je uzimao propisani lijek nakon ozljede koji je pak bio kontaminiran nedozvoljenom supstancijom. CAS je uzeo u obzir okolnosti, a iako je igrač dokazao kako nije imao namjeru uzimati nedozvoljena sredstva, smatramo kako kaznu ne možemo poništiti”, objasnio je CAS.

Kako ovo najlakše prevesti? U principu svjesni su da Ademi nije kriv, ali će ga svejedno kazniti. Dinamo i Ademi znali su dobro kako je riječ o pogrešci, a na koncu znao je i CAS i vjerojatno se zato slučaj toliko odužio. U principu CAS je ovoga puta spasio UEFA-u jer inače gotovo svi slučajevi koji dođu na sportski arbitražni sud potvrde točnost UEFA-ine optužbe, no, kod Ademija su očigledno bili u krivu. Da su ga kojim slučajem oslobodili, doveli bi UEFA-u u nezgodan položaj.

“Nisu to mogli napraviti jer bi Ademi imao pravo na veliku odštetu i sigurno bi njegovi odvjetnici upravo tim putem krenuli. Kaznili su ga reda radi”, komentriao je za Gol.hr, dr. Božida Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške agencije.

Doktor je istaknuo kako su brojni sportaši ispaštali zbog tuđe greške. “Kažnjen je zbog tuđe pogreške kao što je tako stradao čitav niz sportaša poput Dominikovića, Čilića ili Sandre Perković. Zbog tuđe greške”, napominje dr. Fučkar.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.