GNKDINAMO.HR

Čajkovskog ni brat nije mogao nagovoriti da dođe u Partizan: ‘Čim je utakmica krenula, Željko se zaletio na mene i stadion je eksplodirao’

Autor: Andrija Kačić-Karlin

Želio je igrati samo u Dinamu, nejednom je rekao Zlatko Čajkovski.

Osim sjajne sportske karijere Željko Čajkovski u sjećanju starijih Dinamovih navijača ostao je uvijek zapamćen kao sportaš koji ni pod koju cijenu nije želio preći u beogradski Partizan kao što su to mnogi njegovi suigrači napravili nakon rata. Naravno, pod velikim pritiscima, no sve te pritiske Željko Čajkovski je izdržao, pa i kad mu je brat Zlatko otišao za Beograd, a prije toga su zajedno igrali u HAŠK-u. Želio je igrati samo u Dinamu, nejednom je rekao Zlatko Čajkovski.

“Zamislite, čak sam 1947. godine kao gost nastupao s Partizanom na turneji u Rumunjskoj i Artur Takač me cijelu noć nagovarao da dođem kod njih, ali nisu me uspjeli slomiti. Tih godina bili su poznati dvoboji između Željka i mene jer smo se često sukobljavali na terenu. Sjećam se situacije iz 1954. kada je Dinamo bio prvak. Čim je lopta krenula s centra, on se zaletio u mene i stadion je eksplodirao od ljutnje. Kasnije sam saznao da su ga na to nagovorili Bobek i još neki. Partizan je tada bio privilegiran, Željko mi je povremeno spominjao svote od kojih mi se vrtjelo u glavi. Ali u to vrijeme novac nije bio pretjerano važan. Evo 1947. Dinamo je u gostima pobijedio Marseille sa 6-0 i iste večeri francuski menadžeri su Ivici Horvatu i meni ponudili milijunske svote u francima da ostanemo kod njih, ali nismo htjeli pobjeći. Godinu dana kasnije Zvonimir Monsider i Babić su to napravili i pobjegli nakon utakmice u Trstu protiv Ponziane”, govorio je tako Zlatko Čajkovski.

S Dinamom je Čajkovski odigrao 447 utakmica i postigao 249 zgoditaka i osvojio jugoslavenski kup 1951. godine. Nakon odlaska iz Dinama, Željko Čajkovski od 1956. do 1958. godine igra za Werder iz Bremena, a zatim od 1958. do 1960. godine za FC Lichtenfels, gdje je igrač i trener, i gdje završava igračku karijeru. Za reprezentaciju Jugoslavije, od 1947. do 1951. godine kao nogometaš Dinama odigrao je 19 utakmica i postigao 2 zgoditka. Postigao u 114. minuti antologijski i odlučujući treći pogodak u kvalifikacijskoj utakmici s Francuzima 1949. u Firenzi (3-2), koji je Jugoslaviji omogućio odlazak na SP u Brazil 1950. Osvojio srebrenu medalju na OI u Londonu 1948.

Nakon završetka igračke karijere, Željko Čajkovski je 11 godina radio kao trener u SR Njemačkoj. Od 1964. do 1966.godine bio je trener momčadi SpVgg Furth, zatim od 1967. do 1969. Borussie Neunkirchen, potom od 1971. do 1974. godine Ulma. Iste je godine bio trener VFR Heilbronna a 1975. godine Wackera 04 iz Berlina.

Inače, po struci je diplomirani ekonomist. Uvijek je na putovanja kao nogometaš išao sa skriptom ispod ruke, dok je studirao ekonomiju. Kada je igrao u Njemačkoj, zaposlio se u Simensu, kao što je napisao u njegovoj biografiji Jurica Gizdić.

Autor: Andrija Kačić-Karlin