Photo: Igor Soban/PIXSELL

Čačić zaslužuje čestitku, Gračan, pak, pokudu!

Autor: Andrija Kačić-Karlin/7Dnevno 14. listopada 2016.

. Momčad prepuna "zvijezdica" mučila se tijekom kvalifikacija i u presudnoj utakmici posve zakazala. Time je nastavljena tradicija neodlaska mlade hrvatske reprezentacije na europsku smotru, pritom se u Savezu uopće ne uzrujavaju tvrdeći da je zadatak mlade vrste stvaranje igrača za A reprezentaciju.

Dobre vijesti darivala nam je seniorska reprezentacija koja uspješno brodi kroz kvalifikacije za svjetsku smotru 2018. godine u Rusiji. Trupe Ante Čačića pobjedom u Skadru protiv Kosova (6-0) i Finske u Tampereu (1-0) izbile su na čelo svoje kvalifikacijske skupine i za nadati se da će do kraja kvalifikacija tu ostati, unatoč tek jednog boda osvojenog u srazu protiv Turske na početku ovog izlučnog natjecanja. Sljedeća utakmica hrvatske vrste u kvalifikacijama jest u proljeće protiv Islanda, opet pred praznim tribinama zbog strogog kažnjavanja Fife.

Međutim, loše vijesti nam nudi naša mlada reprezentacija koja se opet nije plasirala na Europsko prvenstvo, poslije poraza (2-4) protiv Švedske u gostima. Ruku na srce, taj je rezultat razočaravajuć, ponajprije jer je izbornik Nenad Gračan raspolagao s mnogim momcima koji su odavno “prerasli” Prvu hrvatsku nogometnu ligu i kruh uspješno zarađuju u inozemstvu. Momčad prepuna “zvijezdica” mučila se tijekom kvalifikacija i u presudnoj utakmici posve zakazala. Time je nastavljena tradicija neodlaska mlade hrvatske reprezentacije na europsku smotru, pritom se u Savezu uopće ne uzrujavaju tvrdeći da je zadatak mlade vrste stvaranje igrača za A reprezentaciju.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ajde, naravno da je to zadatak, no što bi nedostajalo pritom tim igračima ako bi se plasirali na europsku smotru ili možda osvojili jedno od prva tri mjesta i plasirali se na Olimpijske igre. To izgleda u HNS-u nikoga ne zanima.

Nenad Gračan po starom trenerskom običaju našao je alibi. Da bi suzbio kritike Gračan nudi i opširno objašnjenje:

“U ključnoj smo utakmici morali nastupiti u šarenom sastavu, imali smo šaren izbor igrača, nismo se mogli okupiti u najboljem izdanju i vidjeti koliko zapravo ova Hrvatska U-21 vrijedi. No, naš posao ostaje stvaranje igrača za seniorsku reprezentaciju, to je najvažnije, kao i u ostalim mlađim kategorijama. Švedska je u svakoj utakmici promijenila možda po dvojicu igrača, a mi cijelu postavu! Igrači poput Roga, Pjace i Jedvaja brzo su se pridružili seniorskoj momčadi, a s njima bi sve bilo drugačije. Žao mi je ovih dečki koji su prošli kvalifikacije i borili se do zadnjeg kola za prvo mjesto, ali treba čestitati Šveđanima, kao i Španjolcima”

Zašto nije bilo spomenutih osoba? Odgovor je jednostavan, oni su već odškolovani za A reprezentaciju, uredno prodani u inozemstvo ustalivši se u najboljoj vrsti.

Ovo je već drugi puta kako izbornik Nenad Gračan nije mladu reprezentaciju odveo na europsku smotru. On će kao uspjeh apostrofirati činjenicu da je odgojio nekoliko igrača za A momčad, spominjući uz Kovačića, Pjacu i Roga još i Čorića i Halilovića, no trpak okus zbog izostanka nastupa na europskoj smotri ne može izostati.




Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Jer, sastav u kojem su igrali Hrvati imao je snagu za odlazak na EP. No, odlazak mladih na europsku smotru ne nosi novac kao što se to događa kad se A reprezentacija plasira na smotru. Pa tako nij eni na listi prioriteta. A imena koja su defilirala kroz U 21 reprezentaciju su zanimljiva, vratar Livaković, potom Mikanović, Benković, Elez, Milić, Radošević, Pašalić, Krovinović, Halilović, Perica, Vlašić, Čorić, Pjaca, Jedvaj, Rog, Halilović, Kovačić, Pavičić, Fiolić… Živa šteta ne poslati ove momke na Europsko prvenstvo!

Ipak, ima i lijepih, iznenađujućih dobitaka. Ponajprije se ovaj zaključak odnosi na mladog Stipu Pericu koji igra za talijanski Udinese. Perica je u posljednjih je pet utakmica za mladu nacionalnu vrstu postigao čak sedam golova. Što mu daje epitet najboljeg e napadača mlade reprezentacije još od Eduarda da Silve. Ali, kako objasniti podatak da u prvih pet utakmica Gračan uopće nije zvao Pericu u momčad? Čak i izgovor kako je malo igrao u klubu ovdje ne prolazi. Zar se u mladoj reprezentaciji ne školuju igrači za a vrstu, kako se to naglašava? Ili Perica uopće nije (bio) u kombinacijama?

Zapravo, bilo je mnogo nejasnoća u izboru igrača i tretmanu klubova prema reprezentaciji. Oni upućeni tvrditi će – logično je da se do europske smotre tako ne može. Koga briga?




Autor:Andrija Kačić-Karlin/7Dnevno 14. listopada 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.