Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Čačić na mukama: Rakitić se nije pojavio na okupljanju, ali postoji cijeli niz većih problema!

Autor: Bruno Herljević

Iako se na prvu čini da Hrvatska nema baš nikakvih problema, da je momčad savršeno skladna i posložena, zagrebe li se malo ispod površine vidimo da će izbornik imati puno muka u predstojećim danima do utakmice s Turskom.

Premda se govorilo kako je Turska u problemima uoči kvalifikacijskog ogleda za Svjetsko prvenstvo s Hrvatskom jer je njihov izbornik, Fatih Terim, baš sada odlučio provoditi smjenu generacija, u većim problemima zapravo bi se mogla naći Hrvatska. Terimova odluka da odstrani nekolicinu iskusnijih igrača, odnosno, zvučnijih imena poput Arde Turana, Canera Erkina, Buraka Yilmaza, Selcuka Inana, mogla bi čak biti opasna stvar jer stižu nove mlade nade koje su željne dokazivanja i jamačno su motiviraniji od ‘stare garde’. To je tek prvi problem za Hrvatsku, a ostatak se ipak krije u samim redovima Čačićevih odabranika.

Što je s Rakitićem?

Prvi problem je ‘nestanak’ Ivana Rakitića. Veznjak se nije pojavio na okupljanju reprezentacije i neće igrati u današnjem pripremnom ogledu sa Segestom. Čačić nije previše govorio o Rakitićevu izostanku, samo je šturo poručio: “Razlog izostanka su privatni problemi. Ne znam hoće li doći, nadam se da će riješiti svoje probleme i da će se priključiti momčadi”.

Čačićevo ‘ne znam hoće li doći’ baš i ne ulijeva pretjeranu sigurnost, a ogled sa Turskom je u ponedjeljak 5. rujna u 20 i 45. Svaki trenutak proveden na kratkim pripremama je dragocjen, pogotovo za tako važne igrače kao što je Rakitić, a čak i utakmica sa Segestom, ma koliko se ona činila bezazlenom, može koristiti za dodatno uigravanje momčadi.

Mandžukić u lošoj formi

No, to nije jedini problem. Nekako se čini da će Čačić još jednom ulogu prve špice prepustiti Mariju Mandžukiću, napadaču koji je svoj posljednji pogodak za nacionalnu vrstu upisao prošle godine u lipnju protiv Italije. Istina, Mandžukić radi velik posao, bori se, agresivan je na lopti, pritišće obranu i vratara, sudjeluje i u napadu i u obrani, ali ipak je po vokaciji napadač koji tu i tamo mora pospremiti koju loptu u mrežu. Gola je činjenica da mu u reprezentaciji baš i ne ide. No, možda će ići Kaliniću ili pak Kramariću, obojica su dovoljno kvalitetni da budu u vrhu napda. No, Čačićeva je ipak zadnja, nadamo se.

Problemi s Vrsaljkom




Nadalje, problem se nazire i na poziciji desnog beka. Bivši kapetan Darijo Srna oprostio se od reprezentacije, a mjesto desnog beka preuzet će Šime Vrsaljko. Prošle sezone slovio je za jednog od najboljih desnih braniča u talijanskoj Serie A, a možda i u Europi, no, ovoga ljeta prešao je u Atletico Madrid kod neumoljivog Diega Simeonea. Došao je Šime u Madrid kao veliko pojačanje i želja argentinskog stratega, a na kraju je utakmicu protiv Alavesa gledao s tribine, a protiv Legansea je sjedio na klupi. Na Simeoneove treninge, koji slove kao najteži u Europi, treba se priviknuti, kao i na intenzivan ritam igre koji se njeguje u Atleticu, a Šime se očito još nije privikao. Stoga, Čačić zapravo ne zna na čemu je u natjecateljskim utakmicama s Vrsaljkom, na treninzima je možda uvjerljiv, ali treninzi nekada ipak znaju biti varljivi.

Dilema, Pjaca ili Brozović?

No, to nije sve. Pitanje je gdje će smjestiti Marka Pjacu? Nakon što ga je bespotrebno štedio na Europskom prvenstvu, a pokazalo se kako bi Hrvatska bila znatno bolja da je on igrao, Čačić će morati naći načina da ukomponira mladog krilnog napadača Juventusa u momčad. Problem nastaje jer Modrić i Rakitić (ako se pojavi) moraju igrati, bilo bi zaista suludo Badelja izbaciti iz momčadi nakon briljantnih nastupa na Euru, a onda bi na kraju izvisio Brozović koji je u Čačićevoj formaciji na desnom krilu, iako mu to nije prirodna pozicija. Stoga, Pjaca ili Brozović, pitanje je sad?




Kako rastaviti tandem Ćorluka-Vida?

Nezavidnu situaciju ima i u obrani. Povratkom Dejana Lovrena nastaje gužva na stoperskim pozicijama, odnosno, Čačić bi uvođenjem Liverpoolovog braniča riskirao razdvajanje sjajnog obrambenog tandema Ćorluka-Vida. To bi mu vjerojatno zamjerili brojni navijači, a pogotovo oni koji Lovrenu zamjeraju odnos prema nacionalnoj vrsti zbog kojeg je ostao uskraćen za nastup na Euru. Lovren se posuo pepelom, Čačić ga je vratio, ali pitanje je kako će ga nakon svega ostaviti na klupi i hoće li se Lovren opet buniti ako izbornik to napravi.

Iako se na prvu čini da Hrvatska nema baš nikakvih problema, da je momčad savršeno skladna i posložena, zagrebe li se malo ispod površine vidimo da će izbornik imati puno muka u predstojećim danima do utakmice s Turskom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.