Picmonkey

BORBA ZA PRESTIŽNO MJESTO IDE DALJE: Hrvatska trenutno ‘ima’ dva predstavnika u Ligi prvaka, ali…

Autor: Bruno Herljević

Može se dogoditi da će pola HNL-a igrati u elitnim europskim natjecanjima.

Hrvatska je prvenstveno zbog odličnog otvaranja u elitnim europskim natjecanjima trenutno na 15. mjestu UEFA-ine nacionalne liste koeficijenata koje ujedno i nosi dva predstavnika u Ligi prvaka u sezoni 2018./2019. Hrvatski su klubovi (Dinamo, Hajduk, Lokomotiva) u osam odigranih europskih utakmica ostvarili respektabilan uspjeh, odnosno, šest pobjeda i dva remija. Time je Hrvatska preskočila Rumunjsku u borbi za 15. mjesto, barem privremeno.

Privremeno kažemo zato što su izravni konkurenti, Rumunji, do sada odigrali samo jedan od pet susreta, odnosno igrao je Iasi protiv Hajduka u drugom pretkolu Europske lige i ispao. Još se čekaju Astra, Steaua, Pandurii, i Viitorul, dok s hrvatske strane još nije nastupila samo Rijeka koja gostuje u Istambulu.

Nažalost, Rumunji nisu jedini koji se bore za to prestižno 15. mjesto, tu su i još opasniji Austrijanci s tri veoma moćna kluba, Red Bull Salzburg, Rapid Beč i Austriju Beč, a četvrti predstavnik Admira Wacker već je krenuo u Europskoj ligi pobjedom i remijem.

Nacionalni koeficijent dobija se tako što se zbroje bodovi svih klubova, odnosno, pobjeda u skupinama elitnih natjecanja vrijedi dva boda, remi jedan bod, a u pretkolima pobjeda vrijedi jedan bod, a remi pola boda. Potom se zbrojeni bodovi podijele s brojem predstavnika i dobije se nacionalni koeficijent.

No, to toliko željeno 15. mjesto, osim dva kvalifikacijska mjesta u Ligi prvaka, nosi i tri mjesta u kvalifikacijama Europske lige, što drugim riječima znači kako bi pola HNL-a igralo u Europskim natjecanjima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.