Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

BOMBA IZ MAKSIMIRA: Bad Blue Boysi prekidaju bojkot i vraćaju se na tribine, ALI…!

Autor: Bruno Herljević

Zagrebom se već mjesecima šapuće o povratku navijača, tu i tamo netko nešto napiše na tu temu, ali konkretne potvrde nije bilo, sve do sada. Iz izvora bliskih BBB-u doznajemo kako su se navijači odlučili samoinicijativno vratiti na tribine...

Navijači Dinama, Bad Blue Boysi, prekidaju bojkot i vraćaju se na tribine nakon dugih, predugih šest godina. Zagrebom se već mjesecima šapuće o povratku navijača, tu i tamo netko nešto napiše na tu temu, ali konkretne potvrde nije bilo, sve do sada. Iz izvora bliskih BBB-u doznajemo kako su se navijači odlučili samoinicijativno vratiti na tribine, nakon što je prije nekoliko mjeseci uspostavljena pozitivna komunikacija s klubom.

Formalnim povlačenjem braće Mamić iz kluba otvorila se prilika za dijalog s Dinamom, ali konačni dogovor još nije postignut, no, službeni datum povratka je definiran. BBB će se vratiti 27. rujna 2016. na gostovanju u Torinu protiv Juventusa, a na Maksimiru će se pojaviti, po prvi puta nakon srpnja 2015. godina kada je Mamić po prvi puta završio u zatvoru, nekoliko dana kasnije u utakmici s Hajdukom.

Neki od uvjeta BBB-a već su javno poznati, Boysi će tako prestati uzvikivati uvrede zbog kojih bi Dinamo mogao biti kažnjen, a Dinamo više neće odlučivati tko smije na tribine, a tko ne, već će se morati držati članka 32., stavka 7, Zakona o sprečavanju nereda na sportskim terenima koji nalaže kako organizator utakmice ne smije prodavati ulaznice navijačima kojima je izrečena mjera zabrane prisustvovanja sportskim događajima. Ipak, neslužbeno doznajemo kako je dio BBB-a, njih 50-ak, odbio ovakvu vrstu dogovora te kako će i dalje nastaviti sa žestokom borbom protiv stanja u hrvatskom nogometu, Saveza, Mamića, odnosno, kako neće prestati sve dok se ‘močvara u potpunosti ne isuši’.

Ovakav otpor unutar navijačke skupine ipak je bio očekivan jer bojkot u protivnome ne bi imao previše smisla, ta i sami su najavljivali ‘borbu do kraja’, pa je bilo logično da će dio skupine nastaviti s provedbom inicijalnog plana.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

No, većina je ipak presudila. Bojkot je već dosegao fazu stagnacije, pasivno-agresivni otpor koji se pružao godinama očito je stigao na prijelomnu točku. Ili povratak na tribine ili već pomalo besmislen tihi otpor. Mamić je još itekako prisutan u Dinamu, više nije na službenoj funkciji, ali njegov se dodir s pozicije savjetnika i dalje osjeti, to će se teško promijeniti što je vjerojatno jasno većini navijača. No, Mamić ima svoju pravnu bitku koju su navijači priželjkivali otkako je počeo bojkot, stoga, jedan cilj je postignut, a ukinu li se takozvane ‘crne liste’ postignut je i drugi cilj. Što se tiče takozvanih ‘Mamićevaca’ koji su Boysima bili trn u oku, BBB-ovci očekuju da će se ta frakcija nakon njihova povratka sama raspustiti, no, ta je tvrdnja i dalje upitna. Također, što se tiče modela ‘jedan član jedan glas’ tu dogovor, navodno, nije postignut…

Probleme s HNS-om i provedbom Zakona o sportu navijači će morati rješavati drugim kanalima, a kojima točno, to za sada nije poznato. No, najvažnije od svega jest to da će Dinamo, koji vapi za gromoglasnom i snažnom podrškom navijača, ponovo imati onaj dobropoznati glas sa sjeverne maksimirske tribine.

Što se tiče Futsal Dinama, malonogometnog kluba koji je navijače održao na okupu, BBB-ovi poručuju kako će i dalje imati njihovu bezuvjetnu podršku i kako je to klub u kojem se jasno vidi kako je model ‘jedan član jedan glas’ itekako provediv.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.