Photo: Slavko Midzor/ Borna Filic/Marko Prpic/PIXSELL

BOLNA ISTINA O MAMIĆU, DINAMU I PRIVATIZACIJI KOJU MORA ZNATI CIJELA HRVATSKA!

Autor: Andrija Kačić Karlin

Događaji na ulici uvijek mogu izmaknuti kontroli, o tome se i te kako razmišlja uoči zakazanog prosvjeda navijača Dinama, BBB, koji u subotu u 17 sati imaju zakazano okupljanje u 17 sati na Kvaternikovom trgu, pod egidom – protiv prodaje kluba. Demokracija mora dozvoljavati iskazivanje mišljenja na javnom prostru, dakako bez narušavanje mira i reda i s te strane prosvjed valja i pozdraviti.

Usput i napomenuti i opasnosti koje on nosi, jer situacija s Dinamom sve je samo nije hladna. Naprotiv, uzavrela je, vruća, ne da se ni dodirnuti a da se ruka ne opeče.

Nije tajna, unatoč sjajnim transferima Dinamu kronično nedostaje novaca. K tome, sivoeminentni gazda kluba opterećen je brojnim sudskim optužnicama i sve se teže snalazi ne samo u javnom prostoru nego i u djelovanju u klubu.

I s te strane je posve razvidno, Dinamo mora ići u privatizaciju. To je pitanje opstanka, htjeli to navijači ili ne. Ali, u pravednu privatizaciju, ne napravljenu samo za jednu kastu, za poseban odabir ljudi, za neku vrste javne privatizacije u kojoj će moći sudjelovati svi koji žele. Upravo se najveći prijepor vodi u smislu tko bi i pod kojim uvjetima i za koga kupovao klupske dionice…

Dakako, navijači imaju pravo i na svoje razmišljanje i na svoj stav. Kojeg će u subotu poslijepodne na jednom od središnjih zagrebačkih trgova istaknuti, svojom snagom, hukom, upornošću. Pretvori li se ovaj prosvjed u najmanji oblik nasilja cijeli događaj biti će kontraproduktivan.

Dobiti će za pravo baš oni koji misle privatizirati klub pod svojim uvjetima i na svoj način, sivoeminentni gazda kluba biti će iznova pobjednik i klub će biti njegov. Preko nejgovih ljudi, to i nije bitno. Klub će imati vlasnika kojeg navijači ne žele.

Dinamo je s novim trenerom Nikolom Jurčevićem pred teškim sportskim zadatkom, koji će uvjetovati i financijsko stanje kluba. Da bi se nabavio novac prijeko potreban za hladan pogon mora se klub domoći Lige prvaka, napraviti dva-tri unosna transfera, a sve to je sad u magli, čak se čini i nedostižno.




Svi naši klubovi, pa i Dinamo, imaju probleme sa samoodržavanjem, naši klubovi se ne drže na životu poput svih europskih od ulaznica, suvenira, članarina i marketinga, već samo od prodaje igrača.

Neminovno je da klub mora ići u privatizaciju, bez obzira na sve okolnosti. No, u našem nogometu uskoro se očekuju korjenite promjene, počevši od stanja u Hrvatskom nogometnom savezu. Sve je očitije da i Zdravko Mamić gubi utjecaj, ako ne i tlo pod nogama i situacija jednostavno nalaže čekanje, ili bolje rečeno mir. Zato egzistira opasnost od takvog, opet ćemo reći, demokratskog i s punim pravom prosvjeda.

Stoga, na navijačima, BBB, je velika odgovornost. Održati miran prosvjedni marš, ukoniti provokatore, napraviti pravi demokratski pristup prosvjedu, pokazati da su snaga na koju klub može računati. Ako bude tako onda će prosvjed imati smisla. U suprotnome će biti samo šteta!




(FOTO) SPREMA SE NEŠTO OPAKO?! Maskirani BBB-ovci u noćnoj akciji, pogledajte što rade po Zagrebu

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.