Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

BIZARNE ILI REVOLUCIONARNE PROMJENE? Mijenjaju se nogometna pravila: Penali kao u hokeju, nema više zaleđa i žutih kartona…

Autor: Bruno Herljević

Da je ova nova Infantinova FIFA podložna promjenama, vidjeli smo ekspresnom promjenom sustava Svjetskog prvenstva s 32 na 48 reprezentacija. To je pak zgrozilo mnoge, a što će tek neki reći kada vide kakvih je osam promjena spremio Van Basten.

Bivši nogometaš Marco van Basten, a danas prvi čovjek FIFA-e zadužen za tehnološki razvoj nogometa, otkrio je u intervjuu za Bild pomalo nevjerojatne promjene koje bi se mogle uvesti u nogomet.

Da je ova nova Infantinova FIFA podložna promjenama, vidjeli smo ekspresnom promjenom sustava Svjetskog prvenstva s 32 na 48 reprezentacija. To je pak zgrozilo mnoge, a što će tek neki reći kada vide kakvih je osam promjena spremio Van Basten.

Ukidanje zaleđa

“Nogomet postaje sve više poput rukometa, zanima me samo kako bi izgledao bez zaleđa. Danas se cijele momčadi samo brane, a suparnici gotovo da i nemaju prilike napasti i stvoriti šanse. Sve više klubova samo razmišlja o obrani, a bez zaleđa bi imali veliki problem. Nogomet bi ukidanjem zaleđa postao zanimljivijim”, veli Van Basten.

Penali bi se izvodili kao u hokeju

Umjesto produžetaka odmah bi se išlo na izvođenje penala, ali oni bi se izvodili s 25 metara i nogometaši bi s loptom krenuli sami prema golu, a za postizanje gola imali bi osam sekundi. Pokušaja bi bilo kao i do sada, pet.

“Ovo bi bilo atraktivnije gledateljima, a zanimljivije bi bilo i igračima. Imamo nekoliko opcija, dribling, udarac, a olakšalo bi se i vratarima”, rekao je Van Basten. Slični su se jedanaesterci izvodili nekada u MLS-u.




Ukidanje žutih kartona

Umjesto žutog kartona, igrače bi se isključivalo na određeni period vremena. “To je dobro jer bi se igrači bojali da njihova momčad ne ostane s igračem manje, a zamislite samo da se dogodi da momčad igra s dva ili tri igrača manje”, objasnio je Van Basten.




Samo kapetan smije razgovarati sa sucem

Ovo pravilo važi u ragbiju, a Van Basten i FIFA time planiraju zaštititi suce od stalnih prigovora i pritisaka igrača i trenera tijekom utakmice.

Ograničiti broj prekršaja

Pravilo slično ovome važi u košarci gdje se igrače kažnjava sa pet osobnih pograšaka nakon kojih bivaju isključeni.

“Ideja je da jedan nogometaš, baš kao u košarci, tijekom utakmice smije napraviti pet prekršaja. Nakon toga mora napustiti igru”, veli Van Basten.

Smanjio bi se broj utakmica

“Kako bi nogomet bio kvalitetniji, broj utakmica se mora smanjiti s potencijalnih 80 na maksimalno 50-55 u jednoj sezoni”, objasnio je Van Basten i napomenuo kako se u Španjolskoj može odigrati čak 67 utakmica, a ako se tome doda Liga prvaka, reprezentacija i prijateljske…

Povećati broj izmjena

Ovo pravilo podržavaju mnogi treneri, a naviše se za to zalaže Pep Guardiola, trener Manchester Cityja. “U slučaju da utakmica krene u produžetke uveli bismo jednu ili dvije utakmice”, kaže Van Basten.

Ograničiti ‘krađu’ vremena

Jedna od najiritantnijih taktika kojom pojedini treneri pokušavaju sačuvati rezultat jest takozvana ‘krađa vremena’. Mnoge su momčadi pobjeđivale zahvaljujući ovoj neslavnoj taktici koja obično nastupa u posljednjih 10-ak minuta utakmice. Van Basten ima rješenja i za to. Od 80. minute lopta izvan igre ne smije biti veća od deset seknudi.

“Gledatelji žele više akcije, golova i veću borbu na terenu. Duge izmjene i još duža izvođenja prekida, ležanje po terenu kvare nogomet i previše se vremena gubi na te stvari”, veli Van Basten.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.