Picmonkey

BBB i Torcida spremaju pravo navijačko ludilo, a Hajduk ima jednu veliku prednost pred Dinamom!

Autor: Bruno Herljević

Uzdrmani Dinamo dočekuje Hajduk u zanosu u 17 sati u sklopu 11. kola Prve HNL na Maksimiru. Od prošlog derbija na Poljudu kada je Dinamo slavio s 4:0, promijenilo se previše toga...

Kiša polagano kupa Zagreb, ulice su prazne, mirno je i tiho, najobičnija tumrna i beživotna nedjelja, no, za svega nekoliko sati sve će se to promijeniti. Derbi se vratio u grad, ali pravi derbi, onaj između Dinama i Hajduka s prepunim tribinama žestokih fanova koje ni kiša ni hladnoća pa vjerojatno ni tuča ni uragan ne bi spriječili da dođu na stadion. Nagađa se kako će u Zagreb doputovati više od dvije i pol tisuće navijača Hajduka s druge strane Bad Blue Boysi su se vratili i ovo će im biti prvi derbi na Maksimiru nakon dugo vremena, očekuje se kako će Maksimir biti pun kao šipak.

Torcida se mobilizira već danima, ‘Bili’ vlak je rasprodan odavno, stiže se autobusima i privatnim aranžmanima, s druge strane zagrebačkim kvartovima ponovo se može čuti, ‘idemo na derbi’ i ‘vidimo se na sjeveru’. Stoga nema dvojbe, atmosfera na Maksimiru i oko Maksimira bit će paklena. Boysi su poručili kako će ‘pokazati kako se dočekuju gosti’, dok je Torcida rekla sve kada je najavila dolazak u tolikom broju.

Naravno, ova utakmica spada u utakmice visokog rizika tako da će područje oko stadiona i na stadionu osiguravati velik broj policajca. Iz policije su poručili kako su spremni i kako će pojačati mjere osiguranja u okolici stadiona, na širem gradskom području i na rutama kojima će se kretati i jedni i drugi navijači.

Okrenimo se sada samoj utakmici. Uzdrmani Dinamo dočekuje Hajduk u zanosu u 17 sati u sklopu 11. kola Prve HNL na Maksimiru. Od prošlog derbija na Poljudu kada je Dinamo slavio s 4:0, promijenilo se previše toga. Momčad iz Maksimirske 128 preuzeo je bugarski strateg Ivajlo Petev i to nakon što je Dinamo upao u gadne probleme, žargonski bi se reklo u crnu rupu. Nanizali su se porazi, Cico Kranjčar podnio je ostavku nakon što su propali svi njegovi pokušaji da presloži Dinamo nakon odlaska Pjace i Roga. Momčad Dinama u posljednjim je utakmicama djelovala dezorjentirano, grogirano i bezidejno, a novog trenera Ivajla Peteva još nismo imali prilike vidjeti na djelu, stoga su njegove zamisli i pristup prava enigma za sve. Čovjek je jedino pokazao kako ima lavovsku hrabrost što je preuzeo takav Dinamo uoči najvećeg ligaškog derbija, a bilo mu je ponuđeno da preuzme klub nakon utakmice s Hajdukom. Osim toga, Petev je napravio i kratku čistku, odstranio je Marijana Vlaka s klupe i postavio Sopića za pomoćnog trenera, a kondicijsku trenericu Tamaru Despot i trenera Marka Marića poslao je u omladinski pogon.

Priznao je Petev kako Dinamo ne izgleda dobro uoči utakmice s Hajdukom, ali kako vjeruje da se tri boda mogu uzeti ako će se ‘igrati muški’ i ako će se dati sto posto. Klasične su to floskule jasno je svima, ali Petev je za sada svima nepoznanica i bit će zanimljivo vidjeti kako se snalazi pod pritiskom, a pritiska itekako ima. Tribine će biti prepune i navijačima se mora pružiti prava utakmica, no pritisak se stvara i zbog stanja na ljestvici na kojoj Dinamo kaska za Rijekom sedam bodova, a sami igrači također će igrati pod pritiskom jer je dobar dio njih u lošoj formi i polako gube sve kredite kod publike, a vjerojatno i kod trenera.

Ono što se za sada može pretpostaviti jest da će Petev mijenjati vratara, odnosno kako će umjesto Šempera koji je u lošoj formi zaigrati Dominik Livaković. Benković bi mogao preseliti nazad u obranu s pozicije defenzivnog veznog, a vjeruje se kako će se, za razliku od Kranjčara, Petev odlučiti na igru s pravom špicom, vjerojatno, Henriquezom. Pitanje je hoće li igrati Ćorić koji se opet ‘zakačio’ s klubom…

S druge strane Hajduk ima dobar vjetar u leđa, ma što vjetar, buru od 150 km/h na sat. Imaju sjajan niz, napad im je proradio ta zabili su već 23 pogotka do sada, nemaju problema s ozljedama i najvažnije, namirisali su krv jer je Dinamo dosta izranjavan proteklim događajima. Pušnik je kao i uvijek bio optismitičan uoči derbija, ali ovoga puta ima razloga i biti optimističan jer je ovo najslabiji Dinamo u nazad desetak godina. Ipak, Pušnik treba imati na umu kako ih je Dinamo pobijedio na Poljudu prije nešto više od mjesec dana i to s 4:0. No, to je bio neki drugi Dinamo, ali Hajduk dugo nije imao bolje šanse, preciznije, nije imao bolje šanse još od 21. rujna 2008. kada su posljednji put slavili na Maksimiru. No, Hajduk je ipak u velikoj prednosti, onoj psihološkoj. Mogu igrati rasterećeno jer nemaju imperativ pobjede, dok s druge strane Dinamo je premoren pritiscima sa svih strana i u jednom trenutku mogli bi čak i ‘puknuti’. No, ne želimo predviđati i proricati, ovo je ipak derbi, a na derbijima je baš sve moguće.




Bilo kako bilo, usprkos lošem vremenu, hladnoći, kiši i svim problemima, ovo bi mogao biti jedan vrhunski derbi. Stoga, rezervirajte si termin u 17 sati i uživajte…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.