Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Ante Čačić novi rekorder hrvatske reprezentacije! Kako izbornik u nešto više od godine od anonimca postao velikan

Autor: Bruno Herljević

Posljednji poraz u regularnom dijelu osjetio je Niko Kovač 6. rujna 2015. godine kada je Hrvatska izgubila od Norveške 2:0, a taj je poraz skupo platio, odnosno, nakon njega je aktualni trener Eintrachta dobio otkaz.

Pobjeda nad Islandom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji bila je veliki uspjeh u izborničkoj karijeri Ante Čačića. Strateg hrvatske nogometne reprezentacije postao je novim rekorderom, odnosno, svrgnuo je s trona Slavena Bilića po broju uzastopnih utakmica bez poraza.

Ovaj rekord računa se samo za 90 minuta u utakmicama, a Hrvatska je posljednji put poražena na Europskom prvenstvu u Francuskoj ovoga ljeta, ali tek u produžecima kada je Quaresma zabio za slavlje Portugala. Ne računavši poraz izvan regularnog vremena, Čačić je skupio 15 utakmica bez poraza.

Posljednji poraz u regularnom dijelu osjetio je Niko Kovač 6. rujna 2015. godine kada je Hrvatska izgubila od Norveške 2:0, a taj je poraz skupo platio, odnosno, nakon njega je aktualni trener Eintrachta dobio otkaz.

Nakon njega na klupu je sjeo Čačić. Bila je to neobična i često osporavana odluka Saveza, ali Čačić je ‘progutao’ sve kritike i startao 3:0 pobjedom protiv Bugarske. Uslijedila je Malta koju su Vatreni pobijedili s minimalnih 1:0, potom Rusija gdje je Čačić počeo s eksperimentima u taktici i formaciji, a tada su s B momčadi slavili 3:1. Uslijedio je tada period nesigurnosti, Čačić je pretjerivao s idejama pa su patili rezultati. Izreale je pao s 2:0, Mađari su izvukli bod, bilo je 1:1, uslijedila je jedna od najgorih izvedba Čačićeve momčadi protiv Moldavije, bilo je tek 1:0. No, vratili su se već u sljedećoj svladavši s 10:0 slabašnji San Marino.

Stigao je i dugoočekivani Euro. Čačić je tu odradio dobar posao u skupini, minimalna pobjeda protiv Turske 1:0, potom remi s Česima 2:2 i velika pobjeda protiv Španjolaca 2:1. Hrvatska je dalje prošla kao prva momčad skupine i naletjela na neugodni Portugal. Fernando Santos nadmudrio je Čačića i nakon 0:0 u regularnom dijelu stiže do pobijede tek koncem produžetka. Govorilo se tada kako je Čačić u potpunosti promašio formaciju i prozivalo ga se zbog krivih izmjena, a čak se tražila i ostavka. No, izbornik je odolio kritikama i nastavio s radom.

Stigle su na koncu i kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a nitko nije znao što očekivati nakon onako dramatično ispadanja protiv Portugala. Mentalno su igrači bili potreseni i bilo je pitanje je li Čačić uspio vratiti samopuzdanje. Došla je prva utakmica, Turska na praznom Maksimiru. Fatih Terim poslao ne neke nove klince na megdan Hrvatskoj, a Vatreni se baš nisu snašli, završilo je siromašnom podjelom bodova i još siromašnijom igrom. Iskalila se potom Hrvatska protiv Kosova sa 6:0, a par dana kasnije pala je i Finska s 2:0 u još jednom slabijem izdanju Vatrenih. Na koncu Čačić je protiv Islanda sitgao do svoje 15 utakmice bez poraza, a Hrvatska je zasjela na prvo mjesto skupine pobjedom od 2:0.

Prijašnji rekord držao je aktualni trener West Hama, Slaven Bilić i to dva puta po 14 utakmica. Prvo razdoblje bilo je od debija protiv Italije u Livornu (2:0) u kolovozu 2004. godine, pa do Makedonije (o:2) 17. studenoga 2007. godine. Ponovio je Bilić isti skor od 9. rujna 2009 i poraza od Engleske (1:5) pa do poraza od Gruzije 1:0 26. ožujka 2011. godine.




Čačić će imati priliku nanizati 16 utakmica bez poraza već u utorak protiv Belfasta i time će skinuti rekord koji su kombinirano držali Bilić i Cico Kranjčar, od lipnja 2006. godine do 17. studenoga 2007. godine i poraza od Makedonije.

Isto tako valja istaknuti kako i Mario Mandžukić može skinuti rekord Eduarda da Silve i to samo ako zabije jedan gol. Zabije li jednom imat će 29 golova, a uspije li zabiti više ispred njega će biti samo Davor Šuker s 45 golova.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.