Facebook: Football Federation of Ukraine (Official) Photo: Kubanov Pavlo

ANALIZA: Kako protiv Ukrajine? Čačić možda ima kvalitetnije igrače, ali Ševčenko ima tajne adute koji mogu rasturiti Hrvatsku

Autor: Bruno Herljević

Hrvatska je individualnom kvalitetom deset stepenica iznad Ukrajinaca, a samo Modrić i Rakitić cjenovno vrijede više od čitave reprezentacije Ukrajine. No, nogomet je nepredvidiva igra, uvijek otvorena i pogodna za senzacije, pa tu novčanu vrijednost možemo odmah ostaviti po strani.

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom je prvi veliki okršaj u kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. Na maksimirskom zdanju pred, nagađa se 30 tisuća gledatelja, istrčat će nimalo ugodna reprezentacija Ukrajine i to u gotovo najjačem sastavu. Izbornik Čačić našao se u problemu, izostat će mu najjača obrambena uzdanica Vedran Ćorluka kao i jedini desni bek kojeg hrvatska nacionala vrsta trenutno ima, Šime Vrsaljko. Već se ranije znalo kako neće biti Perišića zbog kartona, a sve do srijede upitan je bio i Vida koji se lakše ozlijedio, no on će vjerojatno igrati.

Ipak, alibija nema. Hrvatska je individualnom kvalitetom deset stepenica iznad Ukrajinaca, a samo Modrić i Rakitić cjenovno vrijede više od čitave reprezentacije Ukrajine. No, nogomet je nepredvidiva igra, uvijek otvorena i pogodna za senzacije, pa tu novčanu vrijednost možemo odmah ostaviti po strani. Ono što je važno, važno je da treneri na teren pošalju igrače koji su prvenstveno, u formi, odnosno, igrače koji su sposobni odigrati utakmicu u visokom ritmu jer utakmica s Ukrajinom morat će se igrati u znatno višem ritmu za razliku od onih s Kosovom, Islandom, Turskom.

Mogući sastav Hrvatske

Kod Hrvatske tu nema previše dvojbe. Čačić ima respektabilan kadar samo je pitanje tko će startati od prve minute. Na će biti Subašić, to nema previše sumnje. Što se tiče obrane ona je već problematična ponajviše zbog iznenadnih ozljeda. Za očekivat je da ćemo gledati Vidu u paru s Mitrovićem, lijevog beka igrat će ili Pivarić ili Strinić, zapravo je svejedno jer su obojica u lošoj formi i nažlost su slaba karika obrane. Slaba karika bit će ovoga puta i desni bek, a teško je reći tko će protiv Ukrajine dobiti tu nezahvalnu zadaću, Jedvaj možda…

Vezni red će biti pod povećalom jer će se tu voditi rovovska bitka, Modrić i Rakitić igrat će gotovo sigurno, pitanje je hoće li im se pridružiti Kovačić ili Badelj, a krila bi trebali preuzeti Pjaca desno i možda čak Mandžukić lijevo. Da, Mario je sve češće korišten na lijevom krilu u Juventusu pa ne bi bilo zgorega iskoristiti ga na toj poziciji u reprezentaciji, a Kaliniću prepustiti ulogu napadača. Naravno, stoji i opcija Pjace lijevo, Brozovića desno i Mandžukića u napadu, ali grijeh bi bio staviti Kalinića na klupu s obzirom na to da redovito ‘pakira’ u Fiorentini. No, Čačić će na kraju odlučiti.

Mogući sastav Ukrajine

Pozabavimo se na koncu i sastavom Ukrajine. Na vratima je, jasno, Pjatov, a obranu bi im trebali činiti iskusni stoperi Kučer te Rakickij. Bekove će vjerojatno igrati Butko na desnoj strani, a za lijevu stranu je favorit prekaljeni Fedeckij. Valja naglasiti kako obrana nije najjača karika ukrajinske reprezentacije, ali je zato kompaktna i uigrana, eto u ovim kvalifikacijama su primili samo tri gola.




Vezni red je najjače oružje Ukrajinaca. Ubojiti krilni napadači Jarmolenko i Konopljanka nedvojbeno su najveće prijetnje. Brzi su, nepredvidivi, eksplozivni, imaju kvalitetan centaršut, izravan šut, dribling… I da ne nabrajamo, uglavnom oni su najjače uzdanice Ševčenkove momčadi. Naravno, tu je i sjajni mladi ‘playmaker’ Kovaljenko iz Šahtara, a dvojbeno je hoće li mu leđa čuvati Mališev ili Sidočuk. Uz njih tu je već standardni defenzivni vezni i razbijač igre Stepanenko.

Što se tiče napada, pitanje je hoće li zaigrati Kravec ili Seleznjov, ali kako god se okrene obojica imaju svoje kvalitete, ali nisu neka svjetska klasa koja sije strah u šesnaestercu.

Kako se postaviti?




Kada se sve zbroji, bitka će se definitivno voditi i prelomiti u veznom redu. Još jednom kažemo, Hrvatska će definitivno imati problema s bokovima koji su ukrajinsko najjače oružje, a ovoga puta Čačićevo najslabije oružje. Vjerojatno možemo očekivati da će i veznjaci, obrambeni i krlini igrači morati više odlaziti, odnosno spuštati na defenzivnije bočne pozicije i pomagati Striniću, Pivariću kome god na desnom beku, a to će, za očekivati je, stvarati rupe u linijama.

Čačić neće imati lak posao, pregršt je strategija koje može primijeniti. Može napasti od samog početka i ući u nadigravanje, pa dozvoliti Ukrajnicima da iznose kontre preko krila. Može kontrolirati igru u veznoj liniji i polako graditi napad, odnosno, može umarati veznjake Ukrajine pa početi malo agresivnije ‘nabadati’ sredinom poluvremena. No, najvažnije je da ne dozvoli Ukrajincima da rasturaju igru na pozicijama defenzivnih veznih i da spriječe kratku distribuciju lopte na krila, odnosno na Kovaljenka pa makar i pod cijenu toga da se pobjeda hvata u posljednjih deset minuta utakmice. Ševčenko je možda još ‘zelen’ kao trener, ali ne zaboravimo da je čovjek igrao vrhunski nogomet i to napadački pa itekako zna detektirati propuste u obrani, a opet zna izvući maksimum iz ofenzivaca.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.