Screenshot

NAJOPASNIJI HULIGANI SVIJETA: Evo kako je Putin jednim potezom riješio problem

Autor: Marin Vlahović

Ruski huligani nisu obični huligani i ne može ih se uspoređivati s drugim ratobornim navijačima. Dok neslavne engleske huligane, koji su poznati po nasilju, predstavljaju kvartovski štemeri, alkoholičari i polusvijet, ekstremni su ruski navijači poput vojnih postrojbi utreniranih komandosa.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ima zanimljiv odnos s ruskim navijačima. Neki su ruski portali objavili vijest kako se Putin 2010. pojavio i na sprovodu jednog od vođa navijača moskovskog Spartaka. U Putinovoj viziji suvremene i jake Rusije, navijači imaju ulogu obrane i zastupanja nacionalnih boja. Situacije kao u Hrvatskoj, gdje dio nogometnih navijača namjerno želi napraviti štetu reprezentaciji, u Rusiji nisu realne jer su navijačke skupine svjesne da ne mogu ići protiv ruske države.

Nakon teških batina u Marseilleu na Europskom prvenstvu, mnogi su engleski navijači odlučili  da ne idu u Rusiju. Očekivali su da bi tamo mogli proći još gore, ali zasad nije bilo nikakvih izgreda. Dapače, domaći navijači se ponašaju civilizirano, a atmosfera je na stadionima pozitivna. Pazi se čak i na primjereno skandiranje i nema vrijeđanja protivničkih igrača i momčadi. Ovako pohvalno, ali i čudno ponašanje ruskih navijača, ima svoju pozadinu.

Još 2. lipnja britanske novine i portal “Independent” hrabrili su Engleze na odlazak u Rusiju. U opširnom tekstu objasnili su koje su sve mjere poduzele ruske sigurnosne službe s ciljem pacifikacije ratobornijih navijačkih skupina.

Prije sedam dana, drugi britanski mediji “Daily Star” objavio je priču o povezanosti ruskih ultranacionalističkih navijača “Ultrasa” s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Vođe ove navijačke skupine, sasvim otvoreno govore da iza njih stoji Moskva, i da slušaju jedino Vladimira Putina. Na njihovim majicama često se nalaze i njegove fotografije. U tekstu su objavljene i fotografije na kojima se Vladimir Putin nalazi u društvu ozloglašenih vođa desničarskih i neonacističkih navijačkih grupa.

Postoje i raniji primjeri povezanosti ruskih političara s ekstremnim navijačima. Lebedev, inače zamjenik predsjednika Ruskog parlamenta, pohvalio je ruske navijače nakon krvavog obračuna s engleskim suparnicima.

Obećanje Vladimiru Putinu




“Daily Star”, zapravo je upozoravao engleske navijače da njihova sigurnost zavisi od dobre volje Vladimira Putina. To je samo djelomično točno, jer neovisno o obavještajnom i diplomatskom ratu između Rusije i Velike Britanije, Putin vjerojatno ne bi nikada odobrio liječenje ruskih frustracija batinanjem engleskih navijača.

U posljednjih nekoliko dana, pojavile su se i nove informacije koje otkrivaju prave razloge primjerenog ponašanja ruskih navijača. Po pisanju ruskih, ali i nekih srpskih portala, svi vođe navijačkih skupina morali su dati pismeno obećanje ruskoj državi, da neće raditi nerede i napadati strane navijače. Prije samog prvenstva navodno su bili pozvani u policijske stanice gdje ih se informiralo da sâm predsjednik Putin od njih traži osobno jamstvo da neće biti nasilja. I tako su potpisali dokument u kojem nisu bili navedeni zakoni i sankcije koji ih obvezuju na nenasilje, jer u Rusiji je Putinova riječ i zapovijed – jača od svakog zakona.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.