Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Srpski mediji nakon utakmice krenuli s naslađivanjem: Otišli toliko daleko da su počeli izmišljati podatke

Autor: Bruno Herljević

Srbija je u dramatičnoj završnici slavila protiv Hrvatske, a tamošnji mediji svakako su iskoristili priliku i krenuli s likovanjem.

Bilo je i za očekivati kako će srpski mediji nakon pobjede Srbije nad Hrvatskom krenuti barem u jednodnevnu kampanju naslađivanja. Srbija je u dramatičnoj završnici pobijedila Hrvatsku u četvrtfinalu Olimpijskih igara rezultatom 86:83 i prošla u nastavak natjecanja gdje ih čeka Australija.

Utakmice Hrvatske i Srbije mogu se nazivati svakojakim imenima, ali ne mogu se nazivati običnima, prvenstveno zbog burne političke i ratne povijesti, a potom i zbog brojnih klupskih rivalstava unutar bivše Jugoslavije. Tradicija se nastavila i godinama nakon raspada države, stoga je bilo i za očekivati da će tamošnji mediji iskoristiti priliku i naslađivati se barem jedan dan.

Srpski Kurir tako je donio tekst s naslovom: “Hrvati opet razbijeni: Košarkaši Srbije u polufinalu Olimpijskih igara, za finale protiv Australije”. U nastavku dodaju i sljedeće. “To je bio četvrti susret ove dvije zemlje na velikim natjecanjima od raspada SFRJ, a prethodna tri dobila je naša zemlja (1997, 2001, 2010)”.

Kurir objavljuje još jedan tekst pod nazivom: “Razglednica iz Rija: Ovo je fotografija koju Srbi danas šeruju kao ludi”. U njemu pak objavljuju fotografiju Raduljice kako zakucava preko Šarića, a u tekstu pišu sljedeće: “U stilu Predraga Danilovića i čuvenog zakucavanja preko Arvidasa Sabonisa, Raduljica je u kontri zakucao u koš i tom prilikom naprosto odnio Šarića. Fotografija koja najbolje ilustrira dominaciju srpskih košarkaša nad Hrvatskom odmah je posle utakmice postala hit na društvenim mrežama”.

B92 donosi tekst pod naslovom: “Srbija herojski do polufinala!!!”.

“Četvrti put od raspada SFRJ naša zemlja igrala je sa Hrvatskom na velikim takmičenjima i četvrti put je pobedila. Junak meča bio je Nikola Jokić, koji je u završnici hladnokrvno pogodio sva četiri penala kada je drama dostigla vrhunac”, piše B92.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ipak tekst MozzartSporta poprilično odskače od ostatka, barem što se tiče podcjenjivačke politike koju očito provode. Njihov naslov članaka o pobjedi Srbije nad Hrvatskom glasi: “Što se veselite? Sve je ovo normalno”.




U nastavku članka pišu sljedeće. “Što bi rekao Miroslav Muta Nikolić: ‘Što se veselite, ovo je sve normalno?’ Pa, nisu nama valjda Hrvati mjerilo kvalitete. S njima znamo. Uvijek i svugdje. Sad idemo na Australiju, da joj vratimo milo za drago i osiguramo medalju na Olimpijskim igrama. Srbija je još jednom – kao u Barceloni 1997, kao u Istanbulu 2010, kao u Cordobi nedavno na pripremnom turniru – uzela mjeru bivšoj braći, poslala ih kući, a sebi omogućila dvije meč lopte za još jedno odličje iz Rija”.

Zanimljiva je i tvrdnja Večernjih novosti, koja je zapravo u pogrešna. “Tradicija nepobijedivosti u duelima protiv Hrvatske nastavljena je i na Igrama u Riju. Bio je ovo deveti međusobni susret srpskih i hrvatskih košarkaša i osma pobjeda naše momčadi. Hrvatska je zabilježila samo jednu pobjedu u prijateljskoj utakmici. Kao i većina prethodnih utakmica, i ovaj je bio neizvijestan i dramatičan do posljednje sekunde. Posljednjih 30 sekundi igralo se duže od pet minuta, pošto je viđena serija slobodnih bacanja, a junak je u finišu bio Nikola Jokić, koji je pogodio posljednja četiri slobodna bacanja i tako spriječio Hrvate da naprave preokret”, stoji u članku Večernjih novosti, ali stoji krivi podatak jer je Hrvatska u prijateljskoj utakmici u Londonu slavila s 83:71, ali slavila je i na Mediteranskim igrama u Pescari 2009. godine.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.