FERRARI NAPUŠTA FORMULU 1: Dogodi li se OVO talijanski konstruktor napušta natjecanje!

Autor: Bruno Herljević

Ferrari ima ugovor s Formulom 1 do kraja 2020. godine i jedina je momčad koja u tom natjecanju nastupa od njenog samog početka

Ekipe Renaulta i Mercedesa već su izrazile nezadovoljstvo novim planovima Libertyja za novu formulu za motore koja bi trebala stupiti na snagu 2020. godine, a sada im se pridružila i momčad Ferrarija.

Novi motori od 2021. bi i dalje trebali biti 1.6-litreni V6 motori sa sustavom za obnovu energije, ali bi se trebali vrtjeti 3000 o/min više, odnosno 18 000 umjesto dosadašnjih 15 000 o/min i imati jači MGU-K umjesto kombinacije MGU-H.

Vozači će moći ručno aktivirati električnu snagu i prenositi zalihe električne energije u nove krugove, a spominju se i mogućnosti standardizacije dijelova pogonskoga sklopa zu svrhu smanjenja troškova.

Time je izrazito nezadovoljan predsjednik Ferrarija, Sergio Marchionne.

“Liberty ima nekoliko dobrih namjera, od kojih je jedna i smanjenje troškova, što mislim da je dobro. Ali s nekoliko stvari se nužno ne slažem. Standardizacija pogonskoga sklopa neće činiti razliku između sudionika. To nećemo poduprijeti. Želim da bude apsolutno jasno da, ukoliko ne pronađemo prave okolnosti koje će biti povoljne za brend, tržište i ojačavanje pozicije Ferrarija, Ferrari neće sudjelovati”, izjavio je predsjednik.

Upitan je kako bi se osjećao kao prvi predsjednik koji je izveo Ferrari iz F1. “Kao milijun dolara”, odgovorio je.

Inače, Ferrari ima ugovor s Formulom 1 do kraja 2020. godine i jedina je momčad koja u tom natjecanju nastupa od njenog samog početka, od 1950. godine.




Autor: