Photo: Marko Jurinec/PIXSELL/Photo: Igor Kralj/PIXSELL

‘SVETI MARTIN’ ŽESTOKO UZVRATIO VUJOVIĆU: ‘Veseline Vujoviću, mi nismo vukoje*ina…’

Autor: Bruno Herljević

Vujovićeva izjava izazvala je bijes u Hrvatskoj

Slovenska rukometna vrsta igra utakmice drugog kruga rukometnog Eura u varaždinskoj dvorani, a smješteni su u luksuznim termama u Svetom Martinu na Muri.

“Imamo tri dana pauze, a smjestili su nas u nekakav San Martin, ne znam što ćemo raditi u toj vuko*ebini, Bogu iza nogu. Razmišljao sam pustiti igrače doma, ionako smo blizu granice”, izjavio je slovenski izbornik Veselin Vujović, čija je reprezentacija već ispala s Europskog prvenstva u Hrvatskoj.

Vujovićeva izjava izazvala je bijes u Hrvatskoj, a reagirali su i iz Općine Svetim Martin. Otvoreno pismo izborniku poslao je Martin Srša, zamjenik načelnika općine u uz potporu načelnika Dražena Crnčeca, prenosi međimurski portal Mnovine.

Otvoreno pismo:

“Poštovani gospodine Veseline Vujoviću!

Izuzetno Vas cijenim kao vrsnog sportaša-rukometaša, kao izvrsnog trenera i izbornika susjedne nam reprezentacije Slovenije i divim se svim vašim sportskim uspjesima koje ste postigli u Vašoj dugačkoj sportskoj karijeri. Upravo zbog toga začudilo me, a i sve mještane naše male općine Sv. Martin na Muri, što ste nas etiketirali pogrdnim nazivom.

Svjestan sam da ste u svojem životu posjetili mnoge destinacije i vidjeli bijelog svijeta, no ipak mislim da unatoč tome nismo zavrijedili da naš krajolik na kojega smo itekako ponosni nazivate ovakvim pogrdnim imenom.




Općina i svi mještani naše općine, a pogotovo djelatnici hotela, u kojem ste smješteni s Vašom ali i s drugim rukometnim reprezentacijama (Njemačka, Danska, Češka, Španjolska, Mađarska, Makedonija) dočekali su vas raširenih ruku s ponosom i spremnošću da Vam ugode u svemu kako bi Vam boravak bio što ugodniji.

Možda niste znali da je upravo općina Sv. Martin na Muri dobitnica nekoliko domaćih, europskih pa i svjetskih priznanja kao destinacija izvrsnosti koju su prepoznali turistički stručnjaci i koji su na temelju nekoliko kriterija, a u koje spadaju i očuvanost prirodne i kulturne baštine , kvaliteta življenja i dr. upravo ovu destinaciju koju vi nazivate –vuko*ebina- dodijelili najprestižnija priznanja.

Općina Sv. Martin na Muri graniči sa Republikom Slovenijom uz rijeku Muru koja je dio zaštićenog krajolika i spada u regionalni park Mura-Drava. Dobri odnosi s našim preko murskim susjedima nikada nisu došli u pitanje, čak štoviše i u najtežim trenucima trudili smo se održati ih dobrima. Stanovnici i s jedne i s druge strane granice žive u istom okruženju i spadaju u isti krajolik i po razvijenosti nisu mnogo napredniji od nas, pa Vas onda pitam, poštovani gospodine Vujoviću, da li onda i mještani koji uplaćuju u državni proračun iz kojeg se preko rukometnog saveza Slovenije i vi plaćate, također žive u vuko*ebini?




Niste li onda tom izjavom uvrijedili ne samo nas nego i njih?

Možda Vam nije poznato, gospodine Vujoviću, da u našu općinu dolaze trenirati hrvatski ali i strani nogometni prvo ligaši pa i naša nacionalna nogometna reprezentacija i nikad se nitko nije žalio u tolikoj mjeri da bi nas nazvao takvim pogrdnim imenom, čak štoviše bili su itekako zadovoljni i ponovno se vraćali. Žao mi je što tako mislite o našoj sredini tim više što to mišljenje dolazi od tako visoko pozicionirane osobe cijenjene slovenske rukometne reprezentacije i od takvog rukometnog stručnjaka kao što ste Vi.

Možda ste to izgovorili brzopleto i ne razmišljajući što ste u prvi mah rekli, ali ako tako i mislite o našoj sredini mislim da to baš nije bilo mudro od Vas. Nikada mi ne bi palo na pamet komentirati Vaš rad jer ste vrsni stručnjak u svome poslu, ali mislim da ne biste ni Vi trebali komentirati i etiketirati takvim imenom sredinu koja Vas je dočekala s otvorenim srcem i raširenih ruku.

Poštovani gospodine Vujoviću znate onu izreku: nije važno što kaže, nego tko kaže. Obzirom da Vi baš niste bilo tko i da niste baš bilo što rekli, osjetio sam da kao mještanin ove sredine ali i kao zamjenik općinskog načelnika zaštitim ponos naših mještana koji itekako cijene sredinu u kojoj žive. Najmanje što očekujem je da se ispričate i time pokažete da Vam je žao na takvoj izjavi.

Uz dužno poštovanje i srdačan pozdrav,

Martin Srša, zamjenik načelnika općine Sv.Martin na Muri”!

Vujović se na kraju javio i ispričao.

“Nisam nikoga želio uvrijediti, to je bila samo obična šala. Pa u Hrvatskoj su me dočekali kao doma. Rekao sam vuko*ebina bez namjere da nekoga uvrijedim, najmanje ljude koji se trude da nam boravak u Hrvatskoj učine dobrim. Ispričavam se svima”, rekao je Vujović za Sportske novosti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.