Photo: Igor Kralj/PIXSELL

NENAD KLJAIĆ ZA DNEVNO! Legendarni rukometaš ‘poderao’ Srbe, ali nečega se IZRAZITO boji!

Autor: Andrija Kačić-Karlin/Bruno Herljević

Sam smatra da dvoboj Hrvatske i Srbije nije odlučujuć, ali da nosi neke karakteristike posebne utakmice

Uvijek britak, izravan i iskren, legendarni rukometaš Nenad Kljaić, naravno, neće propustiti gledanje europske rukometne smotre. Pohitao je u Split pogledati dvoboj Hrvatske i Srbije, potom će u Zagreb gledati neke druge utakmice, trenerski posao je zahtjevan, on bi najradije gledao svoje, no mora analizirati i druge.

Sam smatra da dvoboj Hrvatske i Srbije nije odlučujuć, ali da nosi neke karakteristike posebne utakmice. Kaže nam…

”To vam ovisi o individualnosti igrača, neki se uplaše, neki dobiju krila. Nekoga spriječi želja, nekoga potakne. Mislim da je tu teže mladim igračima, ovi drugi s godinama steknu iskustvo. Prva utakmica s ovakvim dodatnim nabojem jest teška, ali kvaliteta je neupitno na našoj strani. I tu nema nikakve rasprave. Srbija ne igra ništa, oni su po meni najlošiji u skupini. Jedino čega se bojim da naši golmani ne obrane ništa, a njihovi – sve. Ipak, treba malo spustiti loptu, ne razmišljati da je to prva utakmica. K tome, ako dobijemo da nas ne ponese euforija, jer mi moramo pobjeđivati i ostale utakmice u skupini”, oštro započinje legendarni rukometaš.

Koliko stoji teza našeg izbornika Line Červara da na ovome prvenstvu čak desetak reprezentacija može konkurirati za medalju?

”Vidite, ja se s time ne bih složio. Ali, recimo konkuriraju Nijemci, Francuzi, Slovenci i mi. To su, po mom skromnom sudu, četiri glavna favorita. Tu se mogu umiješati još, predmijavam, Danci, Norvežani, eventualno još Mađari. Uvijek su tu reprezentacije koje mogu pripraviti senzaciju u jednoj utakmici, recimo njihov golman ima svoj dan i kreira neku senzaciju. Ali, te reprezentacije nemaju kvalitetu da u kontinuitetu igraju dobro i da pobjeđuju redovito. Europsko prvenstvo ti daje pravo na kiks, sve do polufinala možeš ispraviti kiks na nekoj drugoj utakmici, dočim na svjetskoj smotri odmah počinje igra na ispadanje i popravka nema. Svaki kiks na SP je ispadanje. S jednim kiksom na Euru možeš osvojiti zlato”, komentira nam Neno Kljaić.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Što smijemo očekivati od Hrvatske na domaćinskom Euru, je li očekivanje zlatne medalje bahato ili realno?

”Mi smo kao domaćini kao predodređeni za zlato. Govoreći istinu, mi imamo kvalitetu za zlatnu medalju i od toga ne smijemo bježati. Pitanje jest kako će momčad izgledati zdravstveno. Ozljede tu mogu poremetiti sve planove. I još nešto, bitno je kakvi će nam biti vratari. Nitko ne može osvojiti zlatnu medalju bez posebno raspoloženog golmana. Stoga, od naših vratara očekujem vrhunske dosege. Ako bude tako onda imamo šanse za zlato. Svi govore o nekom domaćinskom zaleđu. Jest, ono postoji kroz sudačke odluke, ako to zaleđe ne iskoristimo u prvim utakmicama i ako ga dobijemo u polufinalnoj i finalnoj, jer to nekako tako ide, onda smo tu u igri za zlato. Pa, ne mogu vas suci stalno gurati zbog domaćinske atmosfere. Ako budemo superiorni u ranom stadiju prvenstva i ne bude nam potreban vjetar u leđa sigurno ćemo ga dobiti kasnie. U suprotnom, nema vjetra u leđa”, pojasnio je Kljaić.




Podsjetimo, Neno Kljaić je jedna od rukometnih legendi i član je one zlatne momčadi iz Atlante 1996. godine, a ima i zlatnu medalju s Mediteranskih Igrara 1993. i brončanu medalju s Eura 1994. godine. Ima dva Europska naslova za RK Zagrebom i EHF Challenge Cup s Grosswallstadtom, a djelovao je i kao izbornik Saudijske Arabije. Sin je legendarnog Velimira Kljaića čovjeka koji je na OI 1996. godine napravio čudo s Hrvatskom i čovjekom koji je zapravo pokrenuo rukometnu maniju u Hrvatskoj.

Autor:Andrija Kačić-Karlin/Bruno Herljević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.