Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

LEGENDARNO HRVATSKO KRILO ANALIZIRA ZA DNEVNO: ‘Neće vam se svidjeti što imam za reći o Islandu’

Autor: Andrija Kačić-Karlin/Bruno Herljević

Tek sada Hrvatska ima prvi pravi ispit na rukometnom Euru. U prvom kolu Červarove snage lagano su svladale Srbiju koja se praktički raspala sredinom drugog dijela i da nije bilo one nesretne ozljede Duvnjaka, bila bi to vrlo slatka i zadovoljavajuća pobjeda.

U drugom kolu Hrvatsku čeka pravi test, nepredvidljivi i neugodni Island. Momčad je to koja je iznenadila Švedsku u prvom kolu i to potpunom dominacijom kroz cijelu utakmicu, a Šveđani su bili favoriti. Dakle, što očekivati? Kakva je momčad Island, kakav rukomet igraju i kako ih Hrvatska može svladati, pitali smo bivšeg trofejnog rukometaša i člana one najsjajnije reprezentacije, a danas stručnog analitičara i komentatora, Gorana Šprema.

”Hoćete iskreno da vam kažem? Ja sam gledao utakmicu Islanda i Švedske i mogu vam odmah reći da sam oduševljen Islandom”, veli nam Goran Šprem, naš proslavljeni rukometaš koji se danas izvrsno snalazi na dužnosti televizijskog komentatora. Nažalost, njegove riječi nisu baš ohrabrujuće.

Nismo ga trebali pitati puno o Islandu, sam nam je priznao da je ushićen s ovom momčadi koju je gledao uživo u pobjedi protiv Švedske.

“Je, gledao sam i uživao. To je tipičan skandinavski stil igre, s puno trčanja i borbe, ali Islanđani jako dobro znaju igrati rukomet. Opet ću biti jako iskren, ugodno su me, ma čak i preugodno iznenadili. Pa, oni su u jednom razdoblju utakmice Šveđane pomeli s terena. Da, Šveđani su se vratili, ali su Islanđani znali zadržati koncentraciju i visoku razinu igre i stići do pobjede”, govori Šprem.

Dobro, Island je ipak renomirano rukometno ime…

”Rukomet je na Islandu najpopularniji sport, a iz malog bazena izvlače velik broj kvalitetnih igrača. I svi ti igrači, koliko vidim, i dalje napreduju. Jer, ne bi mogli igrati na tako visokoj razini, kao što su igrli protiv Šveđana”, nastavlja Šprem.




Kako je to izgledalo protiv Švedske?

“Vratar Gustqvsson serijom bravuroznih obrana u prvih petnaestak minuta zabrtvio je islandska vrata, malo je reći da je Šveđane doveo do očaja, dakle i do nerezonskih šuteva. Islanđani su to iskoristili i pobjegli na visoku prednost. Kad su konačno proigrali i s drugačijim šutevima napali vratara Gustavssona Island se snašao i u gustoj situaciji”, analizirao je Šprem.

Poimenično, možete li podrobnije izdvojiti najopasnije?




”Gudmundsson je bio najefikasniji kod Islanđana sa sedam pogodaka, a po pet su dodali Karason, Sigurdsson, Gunnarsson. U niti jednom trenutku nisu izgubili na snazi, trčanju, upornosti, izvrsno su fizički pripremljeni. Šveđani jednostavno nisu imali snage za konačan preokret”, govori nam Šprem.

Pa dobro, nisu valjda bolji i od naše reprezentacije?

“To je za nas prvi ispit, Srbija je ipak limitirana reprezentacija, a Island je momčad u usponu. neće nam biti lako, naravno da vjerujem u pobjedu, ali to nije ista priča kao u prvom kolu”, poentira Šprem u svojoj analizi Islanda.

Autor:Andrija Kačić-Karlin/Bruno Herljević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.