Jesse D. Garrabrant

Dario Šarić šampion je ne samo u košarci, već i u ponašanju, dugo nismo imali takvog uzora za mlade

Autor: Andrija Kačić Karlin

Dario Šarić je odrastao u košarkaškoj obitelji, otac Predrag član je šampionske momčadi Šibenke iz ranih osamdesetih godina, odgojen je besprijekorno, a njegov sportski rast utemeljen je i na njegovom ponašanju, skormnom, samozatajnom i odgovornom. Stoga, Dario Šarić neće biti ljutit što je nepravedno zaobiđen u odabiru najboljeg “rookiea” godine, on je odavno posvećen reprezenrtaciji

Što drugo doli zaključiti! Konačno imamo sportaša za primjer. Ne samo što sa sportskim uspjesima iskače od okoline, ponašanje našeg košarkaša Darija Šarića je primjereno, skromno, te nadahnjujuće za mlade.

U tome je poanta. Oko Šarića se ne vežu afere, njegov javni život posvećen je promociji košarke, svog rodnog Šibenika, uzora mu Dražena Petrovića, dakako i  hrvatske domovine. Neki će reći da smo patetični, no svaki postupak Darija Šarića zrači pozitivnom energijom.

Njegov istup u kojem nije osudio svoje kolege koji ne žele nastupati za reprezentaciju (Hezonja, Žižić) za vrijeme predstojećeg Eura, no pritom rekavši kako tako nešto njemu ne pada na pamet toliko je diplomatski a opet energičan da mu moramo čestitati na diplomaciji. Takve rečenice ne bi se posramio ni nekdašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Juan Antonio Samaranch. Koji je ostao upamćen kao jedan od najboljih diplomata svijeta.

Dario Šarić je odrastao u košarkaškoj obitelji, otac Predrag član je šampionske momčadi Šibenke iz ranih osamdesetih godina, odgojen je besprijekorno, a njegov sportski rast utemeljen je i  na njegovom ponašanju, skormnom, samozatajnom i odgovornom.

Stoga, Dario Šarić neće biti ljutit što je nepravedno zaobiđen u odabiru najboljeg “rookiea” godine. Iako je bio najveći favorit za nagradu ona je pripala Malcolmu Brogdon iz Millwaukeeja Bucksa.

Iako su Dario Šarić i Joel Embiid iz Philadelphije kroz sezonu dobili pet od šest nagrada za rookieja mjeseca, a Brogodn niti jednu, branič Bucksa je na kraju izabran za najboljeg s prosjekom od 10,2 poena, 4,2 asistencije i 2,8 skokova. Dario Šarić je na kraju imao prosjek od 12.8 koševa, 6.3 skokova i 2.2 asistencija, no te brojke nisu bile dovoljne za nagradu najboljeg debitanta u NBA ligi.

Mislite da će ga ova nepravda razočarati, demotivirati, unazaditi? Ni slučajno. Dario Šarić je odavno već posvećen razmišljanjima o hrvatskoj reprezentaciji.




Uostalom, nedavno se Dario Šarić povjerio u košarkaškim krugovima što ga smeta. Poput preciznog kirurga dijagnosticirao je što ne valja s hrvatskom reprezentacijom:

“Ako ljudi ne žele doći u hrvatski dres to znači samo jedno. Više nemamo kult reprezentacije. I to je jako loše”!

Pritom je dodao:




˝Stvarno mi je krivo što neki ne žele igrati za reprezentaciju, ostali smo samo mi koji ginemo i osjećamo naboj. Razumijem da netko otkaže nastup zbog svoje karijere, ali da je razlog umor to ne razumijem. Što se tiče očekivanja od Eurobasketa, mogu reći da imamo zanos i energiju i da ćemo pokazati da se košarka probudila. I da, konačno moramo vratiti kult reprezentaciji”.

Tako je lijepo slušati njegove riječi. Gledati njegove igre. Uživati u njegovom ponašanju. Konačno imamo sportaša za primjer.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.