Photo: Igor Kralj/PIXSELL

DALIĆ JE DOBRO POSTUPIO IZBACIVŠI KALINIĆA? Evo kako su i zašto bivši izbornici sjekli (ne)važne igrače

Autor: Andrija Kačić Karlin

Voditi nogometne razgovore s “trenerom svih trenera” Ćirom Blaževićem znači samo jedno. Otkrivati njegove postulate, slagali se s njima ili ne, tijekom kojih je vodio hrvatsku nacionalnu vrstu do brončane medalje na svjetskoj smotri 1998. u Francuskoj. Znano je, naime, da je Ćiro volio potjerati igrača koji ga ne bi slušao, a mnogi su mu predbacivali da bi se uvijek rješio nebitnog, da je na “malima” gradio disciplinu…

“Gluposti. Da taj, nazovimo ga mali, nije kršio disciplinu ostao bi s nama i postao veliki”, reći će nam Ćiro.

“Uvijek sam govorio da jedna crvljiva jabuka zarazi cijeli sanduk jabuka. I to vam je to. Onaj tko krši disciplinu radi ne protiv sebe, ne protiv mene kao trenera, već protiv svojih drugova. To ja ne smijem dozvoliti, ja time što takvog odstranim pomažem momčadi. Sebi samo otežavam. Ponekad si pomislim da sam ih malo i izbacio. Reda mora biti”!

O Cvitanoviću, Mornaru koje je potjerao s priprema reprezentacije ne želi pričati. “Sve sam tada rekao, kao i danas Dalić. Što je mogao učiniti. Praviti cijelu momčad budalama”…

Zaista, napadač Milana Nikola Kalinić nije prvi igrač koji je zbog nediscipline potjeran iz hrvatske reprezentacije. Prije njega zbog različitih ‘grijeha’ iz reprezentacije su izbacivani ili izostavljani s popisa za određene utakmice i velika natjecanja Ivica Mornar, Igor Cvitanović, Boško Balaban, Ivica Olić, Dario Srna, Stjepan Tomas i Dejan Lovren.

No, za razliku od njegovih prethodnika, napadač Milana se može ‘pohvaliti’ da je prvi koji je izbačen s nekog turnira, dok su ostali brisani tijekom priprema za turnire ili utakmice.

Ivica Mornar je ostao bez puta na Europsko prvenstvo 1996. nakon što ga je Miroslav Blažević izbacio iz reprezentacije zbog nediscipline. Tadašnji napadač Eintrachta je prekrižen jer ga je Blažević na pripremama uhvatio za hotelskim šankom kako jede sendvič iza ponoći.




Igor Cvitanović je dobio ‘nogu’ iz kampa ‘vatrenih’ uoči SP-a 1998. jer se, navodno, nije dovoljno zalagao na treningu.

Darijo Srna, Boško Balaban i Ivica Olić su “zaružili” uoči gostovanja protiv Rusije u Moskvi, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine u Austriji i Švicarskoj.

Umjesto u svojim sobama, bili su u provodu u jednom narodnjačkom klubu u Zagrebu. Izbornik Slaven Bilić izbrisao ih je s liste putnika u Moskvu, a HNS ih je kaznio sa po 30.000 kuna.




Izbornik Zlatko ‘Cico’ Kranjčar je 2004. godine, tijekom priprema za prijateljsku utakmicu s Izraelom, izbacio iz reprezentacije Stjepana Tomasa, a razlog je bio posjet privatnog masera u doba kad su reprezentativci morali biti sami u svojim sobama. Tomas se kasnije ispričao i vraćen je u reprezentaciju te s ‘vatrenima’ igrao na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine.

Dejan Lovren je brisan s liste putnika za EP u Francuskoj jer je prigovorio izborniku Anti Čačiću što nije dobio niti minute prilike u prijateljskom susretu protiv Mađarske tijekom priprema. Čačić je poslao stopera Liverpoola na zagrijavanje, ali ga nije uveo u igru što mu je Lovren zamjerio. Čačić je nakon toga otpisao Lovrena za Francusku.

Na listi ‘griješnika’ sada se našao i Nikola Kalinić koji je odbio ući u igru u samoj završnici utakmice protiv Nigerije nezadovoljan minutažom koju je dobio. Dalić je odličio zaštititi svoj autoritet i poslao ga je kući.

Kamp reprezentacije je napustio, ali samovoljno, i Igor Biščan u listopadu 2003. godine, uoči susreta protiv Bugarske u kvalifikacijama za EP u Portugalu 2004. Bišćan je bio nezadovoljan statusom koji je imao kod izbornika Otte Barića pa je pokupio stvari i napustio kamp.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.