screenshot/ Instagram

(VIDEO) DO SADA NEVIĐENA DOMINACIJA! Je li ovo dovoljan dokaz da je Miočić možda i najbolji ikad?

Autor: Bruno Herljević

Oni koji intenzivnije prate karijeru Stipe Miočića, znali su kako je neusporedivo kvalitetniji borac od Francisa Ngannaoua, Kamerunskog borca koji je u vrlo kratkom roku od anonimca stegao reputaciju jednog od najjačih na svijetu. Rušio je neka velika imena poput Alistaira Overeema, koji ga je na kraju i lansirao u priliku za borbu s Miočićem.

Maćehinski odnos UFC-a prema Miočiću tek je tada ojačao. Najjača američka borilačka promocija, odnosno njezin šef Dana White, odmah je krenuo u silovitu kampanju za Ngannoua, proglasiviši ga najjačim udaračem u teškoj kategoroji i otvoreno priznavši da mu je Kamerunac favorit u toj borbi.

Favorit, malo sutra. Koliko je Miočić tehnički napredniji, iskusniji i sofisticiraniji borac od Ngannoua govori i nevjerojatan statistički podatak iz njihova meča na UFC 220 priredbi u Bostonu. Stipe je jednu rundu protiv Ngannoua dobio s nestvarnih 82-0 u udarcima! Da, dobro ste pročitali, taj moćni kamerunski gorostas savršene tjelesne konstitucije, u jednoj rundi nije uspio uputiti niti jedan točan udarac prema Stipi.




Miočić je postao prvi teškaš UFC-a koji je tri puta obranio naslov i to protiv čovjeka kojeg je UFC proglasio najopasnijim teškašem današnjice i najjačim udaračem. Vjerojatno Ngannou i je bolji od svih ostalih boraca, ali je još miljama daleko od Miočića, što zapravo dokazuje koliko je Stipe kvalitetan borac, možda jedan od najboljih u povijesti.

Ngannou je sam priznao nakon meča kako je podcijenio Stiopu Miočića, a to se itekako vidjelo u kavezu. Taktika koju je Stipe i njego kut koristio bila je ‘kvatna fizika’ za još uvijek nedovoljno stručan kut Ngannoua. Miočić je dominirao kroz meč. Miočić je samo morao preživjeti prvu rundu u ‘stand upu’ i onda se vidjelo kako će meč dalje izgledati i koja je zapravo taktika Miočića i njegova kuta. Nažalost, nismo navikli baš previše gledati Stipu na parteru zadnjih godina, a on je zapravo izvanserijski hrvač i to je ovoga puta odlučio, vrlo lukavo iskoristiti.




Ngannou je masivan tip koji borbe rješava vrlo brzo i to iz stajaćeg položaja, a Stipe i njegov time fino su zavaravali neko vrijeme promociju time da je Miočić zapravo najjači u boksu. I jest, jak je i ima drugačiji stil boksa, ali zaboravili su kako je i odličan hrvač. Svi pa tako i Ngannou i njegov tim.

Odluka da Stipe odvede borbu u parter bila je pun pogodak. Kada je Stipe prvi puta nagovijestio da će se borba razvijati u parteru, Ngannou se lako othrvao. Rušenje je bilo nešto teže i Kamerunac se lakše oslobodio, ali kada je došlo vrijeme za pravu strategiju, kada ga je Miočić počeo hvatati na ‘krivoj nozi’ nakon loše ispucanih udaraca, uspjevao ga je rušiti čak i ‘single leg sweepom’, što je pomalo i amaterski za borca kao što je Ngannou.

Zanimljivo je bilo kako je Stipe ovu borbu dobio u parteru i to na dominaciju. Nerijetko se uopće nije upuštao u ‘ground and pound’ već je samo kontrolirao, vrtio, okretao, Ngannoua po podu. Kamerunac i njegov kut nisu imali odgovor, vjerojatno nisu planirali da će borba trajati duže od runde. To se dalo zaključiti iz pretenciozbnih najava i busanja u prsa uoči meča. Meč je na kraju završio jednoglasnom odlukom tri puta po 50-44 za Miočića.

Nakon meča objavljena je statistika, a ona je zapravo najbolji dokaz koliko je Miočić superiorniji borac. Iz 244 pokušaja, čak 200 puta je Stipe pogodio Kamerunca, a to ječak 82 posto uspješnosti. Ngannou je tek 33 puta udario Miočića iz 126 pokušaja što je skromnih 26 posto. Ključnih udaraca Miočić je zadao 70 od 95, a Ngannou tek 21 od 113.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.