FOTO: Giphy

HRVAT SAM PROTIV AMERIKE! ZAŠTO UFC TOLIKO ‘MRZI’ MIOČIĆA?

Autor: Bruno Herljević

Amerikanac hrvatskih korijena Stipe Miočić obranio je po treći puta za redom naslov prvaka teške kategorije u UFC-u i time je ispisao povijest. Učinio je to protiv, kako su ga prozvali Dana White, šef promocije i mnogi kritičari, “najjačeg udarača u UFC-u”, Kamerunca Francisa Ngannoua.

Prema ovom kratkom uvodu rekli bi mnogi, manje upućeni, kako je jamačno riječ o omiljenom borcu, neprikosnovenom ‘fajteru’, šampionu i velikoj zvijezdi s vojskom obožavatelja te prvom licu najjače američke borilačke promocije. I tu bi se malo zaje*ali!

Naime, UFC već dugo, predugo, njeguje maćehinski odnos prema Stipi Miočiću i on postaje sve gori što je Stipe duže prvak i posebno se intenzivira kada se bliži nova borba za obranu. Pitanje svih pitanja je zašto se UFC i njegov čelnik Dana White toliko žele riješiti Miočića? Zašto im toliko smeta da je ovako uzoran, pristojan, ali tehnički i psihički gotovo savršen borac, “role model” rekli bi Amerikanci? E baš u tom pitanju leži djelomični odgovor!

Zašto UFC mrzi Miočića?

Stipe je ‘good guy’, obiteljski čovjek, koji kada ne trenira i ne mijenja opise lica protivnicima, radi najplemenitiji posao, spašava drugima živote radeći kao vatrogasac u lokalnoj klivlandskoj postaji, gdje je podložan čak i tome da riba WC-e kada dođe na red. Obožava svoju suprugu, s kojom sada čeka i prinovu, humanitarac je, voli životinje, obožava svoje obožavatelje i ispunjava im želje, vječito je dobre volje pred kamerama i smije se. Kako ga ne voljeti?

UFC ga eto, ne voli, a to se najbolje vidi nakon meča u kojem je taktički uništio moćnog i pretjerano favoriziranog Ngannoua. Dana White, šef UFC-a, najkiselijim je izrazom lica čestitao Miočiću i pokušao mu staviti pojas, ali Stipe je hladnokrvno uzeo pojas i dao ga svom treneru koji mu ga je potom i stavio. Da, da, nezgodno je završila ova zadnja rečenica pa se smijte i izrugujte ako vam je smiješno. Nakon meča pak, Dana White je s jednako umjetnim izrazom lica nevoljko “priznao” da je Stipe najbolji i to ovim riječima: “Teško je ne zvati ga najvećim ikad kada ima pojas, najviše obrana u povijesti i takvu statistiku”. Baš su teško curile ove riječi iz Whitea, jednako teško kao što se njegov miljenik Ngannou migoljio po parteru sa Stipom na sebi.

Pa čemu tolika gorčina i “kiselost” ako pod svojom kapom imate borca u životnoj formi, koji može prebiti svakog tko mu stane na put i nosi nadimak “najopakiji čovjek na svijetu”? Odgovor je vrlo kratak i jasan: Miočić ne nosi baš neku zaradu!




ŠEF UFC-A NAPOKON SE POKLONIO MIOČIĆU! ‘Priznajem, on je najbolji teškaš ikad’

Eh, da im je još jedan Conor




UFC najveće prihode ima od Conora McGregora koji je totalna suprotnost Miočiću. Bahat, samoživ, egoističan, ‘showman i trashtalker’ koji ne poštuje nikoga osim samog sebe i to puno više nego što bi trebao. Conor je ‘bad guy’, koji je nedavno navukao bijes irske mafije nakon što je navodno prebio njihova suradnika u jednom pubu i ovi su mu ucijenili glavu na milijun dolara. To je kontroverzan tip koji toliko ružnim riječima ponižava protivnika prije meča da je to nekada čak neugodno i za slušati. To je tip koji je samo ‘trashtalkom’ zaradio trocifrenu milijunsku svotu u dolarima izazvavši boksačka Floyda Mayweathera na revijalnu borbu.

McGregor je zlatna žila za UFC i to samo zbog svojeg ponašanja. OK, u kavezu nije loš, čovjek je ipak bio vlasnik pojasa u dvjema kategorijama istovremeno, što je povijesni uspjeh i što je bio samo mali “boost” kada je u pitanju njegova borilačka karijera. No, on je UFC-u puno važniji zbog svog ponašanja nego zbog borbe jer tim ponašanjem navuče silan broj gledatelja, a nakon njegovih brobi zarada UFC-a mjeri se u stotinama milijuna dolara. I to je njima jedino bitno, a Stipe im je zbog toga trn u oku.

Projekt Ngannou

McGregor je trenutno jedini “bad guy” na kojem UFC može zaraditi. Vladar teške kategorije je Miočić, vladar poluteške je Daniel Cormier, svojevrsni pandan Stipi, također dobričina i pozitivan koji je jednaka žrvta sustava kao i Stipe. Srednju drži Whitaker, u velteru je Woodley, u perolakoj Holloway, u bantamu je Dillashaw i taj je ‘ajde malo zanimljiviji zbog ponašanja i na kraju Demetrious Johnson ‘moćni miš’ i najbolji P2P borac u UFC-u.

Od svih njih UFC ima najviše korsiti od McGregora koji drži laku kategoriju, stoga ne čudi da svim silama nastoje kreirati “novog Mcgregora” u bilo kojoj drugoj kategoriji. Jednog su pokušali napraviti od Ngannoua. Imao je sve, stas, nadimak (Predator), ubojit pogled, jak udarac i prijetnje da će rastaviti Miočića, dakle “trashtalk”. Poskočilo je srce valjda Whiteu kada je vidio da Ngannou melje sve pred sobom i iz borbe u borbu postaje sve bahatiji. White ga je odmah, pomalo amaterski, proglasio favoritom i na kraju se i on baš fino zaje*ao…

Miočić školovao cijeli UFC

Čak i ako niste upućeni u Miočićev način rada, treniranja i njegove realne mogućnosti, mogli ste pogledati njegov dosadašnji borilački opus i shvatili biste kako je riječ o izvanserijskom borcu. Izvrstan boksač s netipičnim gardom, uspravnim držanjem koji može udarati precizno i snažno prilikom povlačenja, koji voli udarati preko garda i koji nevjerojatno jako i precizno pogađa. No, Miočić je i izvanredan hrvač. Brz je, okretan je i eksplozivan u rušenju i ima brzu tranzciju kroz položaje na parteru. Ipak, Miočićeva najveća prednost su njegova inteligencija, anticipacija, usredotočenost, koncentracija i izvrsna motorika.

Stipe je visokosofisticirani borbeni stroj. Ako ga moramo tako slikovito opisati, a to se najbolje vidjelo protiv Ngannoua. Oni kojima je borba Miočića i Ngannoua bila dosadna, neatraktivna i koji kažu da je “malo pokazao”, oni nemaju pojma! Miočić je ovu borbu dobio savršenom izvedenom taktikom. Pustio je Ngannoua da se malo ispuše i onda je odveo borbu na parter, gdje je mučio i umarao Kamerunca do te mjere da mu ovaj u četvrtoj rundi nije uputio niti jedan jedini udarac. Školovao je Ngannoua, ali školovao je Stipe i cijeli UFC koji ga je opet podcijenio.

Protiv Ngannoua se nerijetko uopće nije upuštao u ‘ground and pound’ već je samo kontrolirao, vrtio, okretao, protivnika po podu, ali u dominantnijoj poziciji. Time je skupio bodove. Kamerunac i njegov kut nisu imali odgovor, vjerojatno nisu planirali da će borba trajati duže od runde. To se dalo zaključiti iz onih silnih pretencioznih najava i busanja u prsa uoči meča. Meč je na kraju završio jednoglasnom odlukom tri puta po 50-44 za Miočića.

Nakon meča objavljena je statistika, a ona je zapravo najbolji dokaz koliko je Miočić superiorniji borac. Iz 244 pokušaja, čak 200 puta je Stipe pogodio Kamerunca, a to ječak 82 posto uspješnosti. Ngannou je tek 33 puta udario Miočića iz 126 pokušaja što je skromnih 26 posto. Ključnih udaraca Miočić je zadao 70 od 95, a Ngannou tek 21 od 113.

(VIDEO) DO SADA NEVIĐENA DOMINACIJA! Je li ovo dovoljan dokaz da je Miočić možda i najbolji ikad?

Što će biti sa Stipom?

I što sada nakon što je Stipe opet obranio naslov? Whiteov prototip McGregora, Ngannou, pokazao se nedoraslim za Miočića. Možda će i dobiti priliku za revanš, možda i neće, to je teško predvidjeti, ali White i dalje ima problem s “good guyem” Miočićem koji se, hvala Bogu, ne misli promijeniti ni stilom borbe ni karakterom. Što mogu sada, koga će izmisliti, možda da napucaju McGregoru kilažu pa da odradi meč sa Stipom?

Realno, ono što UFC može napraviti, a što će biti vrlo ružno, jest zakidati Miočića za zaradu dok ovaj sam ne ode. To mu se, primjerice, dogodilo u meču s Alistairom Overeemom kada je Nizozemac zaradio više od Miočića, a izgubio je meč. TNadamo se da do toga neće doći jer Stipe ustinu jest jedan od najboljih teškaša koje je ta američka promicija ikada imala, a vidjet ćemo možda postane i najbolji svih vremena. Što preostaje Stipi? Borba, ali ona najteža, protiv samog poslodavca koji ga i dalje podcjenjuje samo zbog toga što je “role model”. No, izborio se Miočić za sve što ima pa će vjerojatno nači načina da dokaže UFC-u, odnosno američkoj publici, da je baš on njihovo najveće blago i potencijalno najjači “brand”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.