Pixabay

Znate li koliki je udio žena poduzetnica u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava?

Autor: dnevno.hr

Može se zaključiti da je veći udio žena u vlasništvu isključivo u uslužnim djelatnostima, odnosno u tim djelatnostima je manja razlika u vlasničkoj strukturi između žena i muškaraca vlasnika, dok je u ostalim djelatnostima koje su pretežito proizvodnoga karaktera odnos u vlasništvu žena i muškaraca daleko veći u korist muškaraca kao vlasnika

U povodu Svjetskog dana žena poduzetnica koji se obilježava 19. studenoga, Financijska agencija analizirala je podatke prikupljene u Registru godišnjih financijskih izvještaja prema vlasničkoj strukturi društava i to prema rodnom kriteriju. Prema rezultatima analize poduzetnika u 2015. godini, 18 115 društva ili 18,3 % bilo je u vlasništvu žena, s tim da su u još 7525 društava žene suvlasnice s muškarcima ili pravim osobama. Od 98 745 društva u 47,8 % vlasnici su muškarci, dok su pravne osobe bile su u vlasništvu 6,5 % društava, a na mješovito vlasništvo se odnosilo 10,5 % ili 10 352 društva. Preostalih 16,8 % ili 16 609 društava su ona koje temeljem raspoloživih izvora nije bilo moguće svrstati prema rodnom kriteriju te su označeni kao neodređeni.

Nominalno, najviše je žena poduzetnica u području djelatnosti M – Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, njih 4385, i ta su društva ostvarila prihode u iznosu od 1,9 milijardi kuna. Od 16 140 društava u toj djelatnosti u 27,2 % vlasnice su žene, a u još 1873 ili 11,6 %, žene vlasništvo dijele sa muškarcima, osnivačima društva. Kod poduzetnika u oba spomenuta skupa (žene osnivačice i mješoviti osnivači), bilo je ukupno 15 930 zaposlenih koji su ostvarili ukupan prihod u iznosu od 5,6 milijardi kuna, od 27,5 milijardi koliko su u 2015. godini ostvarila društva u području stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti. Promatrano po županijama najveći je udio žena poduzetnica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (21,4 %), Međimurskoj (20,0 %) i županiji Grad Zagreb (20,0 %), a najmanji u Požeško-slavonskoj županiji (11 %). Nominalno najviše je žena poduzetnica u Gradu Zagrebu (6980), Splitsko-dalmatinskoj (1703) i Primorsko-goranskoj županiji (1568), a najmanje također u Požeško-slavonskoj županiji (70).

Iz svega prezentiranog može se zaključiti da je veći udio žena u vlasništvu isključivo u uslužnim djelatnostima, odnosno u tim djelatnostima je manja razlika u vlasničkoj strukturi između žena i muškaraca vlasnika, dok je u ostalim djelatnostima koje su pretežito proizvodnoga karaktera odnos u vlasništvu žena i muškaraca daleko veći u korist muškaraca kao vlasnika. Društva u vlasništvu muškaraca zapošljavaju i višestruko više radnika, ostvaruju veće prihode i raspolažu većom imovinom. Sve upućuje na još uvijek znatno veću aktivnost muške populacije u poduzetništvu Hrvatske.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.