Dino Stanin/PIXSELL

Želite li ručati u restoranu na Jadranu, pizzu s dva sastojka biste mogli platiti 69 kuna, a lignje 240!

Autor: zadarskilist.hr

Uzmemo li u obzir kako je, prema najnovijim istraživanjima Zadar nakon Dubrovnika po visini cijena na drugom mjestu u Hrvatskoj, ne čudi ono što smo vidjeli po zadarskim restoranima i trgovinama. Pogledajte koliko biste mogli platiti obrok u Zadru.

Cijene na Jadranu uoči sezone lete u nebo, a tek u špici sezone, većina ugostitelja želi doslovce “oderati” goste. Priča je ovo koja se svake godine ponavlja jer je tržište slobodno te trgovci i ugostitelji mogu slobodno formirati cijene. Pritom je izostavljena sitnica, da to povećanje cijena treba pratiti poboljšanje kvalitete usluge.

Kuglica sladoleda od osam do 15 kuna, spada među jeftiniju ponudu, kao i feta pizze od 15 do 20 kuna. Ako se, pak, želi pojesti pizzu u nekom od restorana, konkretno na zadarskom Poluotoku, taj gušt bi mogao koštati čak 69 kuna! I to za običnu pizzu margharitu, napravljenu od tek dva sastojka, sira i rajčice. I to ne kvalitetnog sira, mozzarele primjerice, već od najjeftinijeg sira koji u trgovačkim centrima košta 30-ak kuna po kilogramu. U Italiji, domovini pizze, posramili bi se cijenom, ali i onime što se za istu nudi.

U jednom restoranu pronašli smo girice i pržene krumpiriće za 60 kuna, frigane lignje za 80 kuna, a jadranske lignje sa žara za vrtoglavih 240 kuna. Nije neobično i da ugostitelji podvaljuju jela sa škampima koja naplate po visokim cijenama, ali škampe zapravo zamijene zaleđenim i tri puta jeftinijim kozicama. A gostu uredno naplate račun.

Slično je i s jadranskim lignjama i ostalim morskim plodovima, koji se nalaze na jelovnicima, ali u tanjurima, nerijetko se nađu lignjuni, smrznuta riba, koja je odasvud osim iz Jadrana.

Uzmemo li u obzir kako je, prema najnovijim istraživanjima Zadar nakon Dubrovnika po visini cijena na drugom mjestu u Hrvatskoj, ne čudi ono što smo vidjeli po zadarskim restoranima i trgovinama. Jasno je kako većina ugostitelja i trgovaca u dva ljetna mjeseca žele zaraditi dostatno za cijelu godinu, o čemu svjedoči i velik broj ugostiteljskih objekata koji se u Zadru otvaraju uoči turističke sezone. I svake godine niknu novi restorani u staroj gradskoj jezgri, nudeći ne odviše maštovita jela, uglavnom s istom ponudom kao i ostali.

– Samo ove godine na Poluotoku je 1.300 stolica više nego lani, istaknuo je Stipe Knežević, predsjednik zadarske Obrtničke komore.

Izvor: zadarskilist.hr




Autor:zadarskilist.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.