ZATIŠJE PRED BURU: Krajem tjedna novi nagli pomaci na financijskim tržištima?

Autor: Josip Kokanović

Analitičari AM smatraju da nagli porast cijene nafte zadnjih dana ukazuje da je cijena dosegnula dno i da se ne može dugoročno zadržati na razini ispod 40 USD. Ukoliko se američke zalihe smanje i u ovom tjednu, lako je moguće da će cijena još porasti i vratiti se na razinu iznad 50 USD u idućim tjednima.

Nakon naglih pomaka početkom prošlog tjedna, na financijskim tržištima došlo je do smirivanja.

U trenutku pisanja analize tečaj dolara je 4% iznad najniže razine dosegnute prošli ponedjeljak te se sada nalazi na približno istoj razini na kojoj je bio prije desetak dana. Cijene dionica nakon velikog pada ponovno počinju rasti no do sada su nadoknadile samo polovinu izbubljene vrijednosti od prošlog ponedjeljka.

Cijena nafte je također počela rasti te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa (AM) iznosi 44,67 USD po barelu što znači da je u samo nekoliko dana skočila čak 17%. Razlozi promjene trenda su informacije o vojnoj intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, te smanjenju američkih zaliha nafte za čak 5,5 milijuna barela što može ukazivati na početak promjene trenutne situacije na tržištu u kojoj je ponuda veća od potražnje.

Idućih nekoliko dana tržišta će vjerojatno biti nešto mirnija nego prošlog tjedna no nagli pomaci ponovno su mogući krajem tjedna jer će se u četvrtak održati sastanak vijeća guvernera Europske centralne banke koji uvijek bude u fokusu investitora na financijskim tržištima te često dovede do naglih pomaka tečaja eura i vrijednosti europskih dionica. U petak će biti objavljen podatak o broju novotvorenih radnih mjesta i stopi nezaposlenosti u SAD-u što će vjerojatno uzrokovati velike pomake na svim tržištima budući da situacija na tržištu rada može od presudne važnosti pri donošenju odluke o visini kamatnih stopa koju će američka centralna banka donijeti kasnije ovog mjeseca.

Analitičari AM smatraju da nagli porast cijene nafte zadnjih dana ukazuje da je cijena dosegnula dno i da se ne može dugoročno zadržati na razini ispod 40 USD. Ukoliko se američke zalihe smanje i u ovom tjednu, lako je moguće da će cijena još porasti i vratiti se na razinu iznad 50 USD u idućim tjednima. Kada su u pitanju valute, ukoliko europska centralna banka ne najavi dodatno monetarno popuštanje (a vjerojatno neće), te broj novootvorenih radnih mjesta bude nešto niži od očekivanja, moguće je da će euro ponovno ojačati nekoliko posto. No čak i u takvom scenariju, jačanje će vjerojatno biti privremeno jer početak podizanja kamatnih stopa u SAD-u će neovisno o tome kada počne, uzrokovati još jedan val jačanja američne valute od 10% ili više.

 




Autor:Josip Kokanović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.