WALL STREET OPET U PANICI: I njih dočekao oštar pad dionica!

Autor: HINA/L.B.

Sličnu krizu trenutno prolazi kinesko tržište koje je bilo uzrok pada vrijednosti dionica za cijelu Aziju. Zbog ekonomske povezanosti cijelog svijeta, mnogi kažu da je pad američke burze bio sam pitanje vremena!

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica potonule više od 2 posto, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo u minus u odnosu na početak godine, jer se ulagači plaše da će slabost kineskog gospodarstva usporiti rast globalnog. Dow Jones skliznuo je 358 bodova, ili 2,06 posto, na 16.990 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,11 posto, na 2.035 bodova, a Nasdaq indeks 2,82 posto, na 4.877 bodova.

Ti su indeksi jučer pali četvrti dan zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 zabilježili najveći dnevni pad od veljače prošle godine. U odnosu na početak godine S&P 500 sada je u minusu 1,1 posto.

Pad cijena dionica posljedica je usporavanja rasta kineskog gospodarstva, unatoč nizu poticajnih mjera tamošnjih vlasti. Kinesko ministarstvo trgovine poručilo je jučer kako se zbog slabosti inozemne potražnje idućih mjeseci može očekivati daljnji pad izvoza, glavnog pokretača drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Zbog toga je na tržištima širom svijeta zavladao strah od usporavanja rasta cjelokupnog svjetskog gospodarstva, što bi izazvalo pad prihoda i zarada kompanija. Loše na tržišta utječe i neprestani pad cijena dionica u Šangaju, koje su u posljednja tri dana potonule više od 8 posto.

“Najveće je pitanje koliko se zapravo usporava rast kineskog gospodarstva. A to se očituje u padu cijena nafte i sirovina”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

Ulagači strahuju da će usporavanje kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, izazvati pad potražnje za njima. Zbog toga se cijene nafte i industrijskih kovina kreću oko najnižih razina u šest godina.

Osim rudarskog i energetskog sektora, pod snažnim su se pritiskom jučer našle dionice medijskih kompanija, nakon što su analitičari brokerske kuće Bernstein poručili kako tom sektoru predstoje velike strukturne promjene. Cijena dionice Walt Disneya potonula je 6, a Time Warnera 5 posto.




Znatno je, više od 2 posto, pala i cijena dionice Applea, nakon što je analitička kuća Gartner objavila da je u drugom tromjesečju, po prvi puta u povijesti, prodaja pametnih telefona u Kini pala na kvartalnoj razini. A Apple na kineskom tržištu posljednjih godinu dana bilježi najveći rast prodaje iPhonea.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječan obujam trgovanja drugi dan zaredom. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 7,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,7 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 6.367 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,34 posto, na 10.432 boda, a pariški CAC 2,06 posto, na 4.783 boda.




Autor:HINA/L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.