Grgur Zucko/PIXSELL

Vukovar kao najveća hrvatska riječna luka dobiva 362 milijuna kuna za poboljšanje vodnokomunalnog sustava

Autor: dnevno.hr

Grad Vukovar i općine Bogdanovci, Borovo i Trpinja modernizirat će vodnokomunalnu infrastrukturu ostvarenjem ovog projekta.

Grad Vukovar, kao najveća hrvatska riječna luka, ima tradiciju života na rijeci i očuvanja njenih prirodnih, društvenih i gospodarskih bogatstava. Vukovarci vode brigu o svojim rijekama i pametno iskorištavaju njihove potencijale te su još davne 1913. godine izgradili prvi vodotoranj i organiziranu vodoopskrbu grada. Nažalost, u Domovinskome ratu vodoopskrbni sustav Vukovara pretrpio je velika oštećenja te su gubici iznosili preko 60 posto proizvedene vode.

Priključenost na sustav odvodnje u Vukovaru i okolici trenutno iznosi 63 posto, dok je pokrivenost grada tek nedovoljnih 66 posto. Kako bi se ta situacija znatno popravila, pokrenut je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji pod nazivom „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara“.

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 362 milijuna kuna od čega je preko 255 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima Europske unije. Preostali iznos sufinanciran je iz državnog proračuna Republike Hrvatske, Hrvatskih voda te tek nešto više od 14 milijuna kuna iz jedinica lokalne samouprave.

„Ovo je samo jedan u nizu projekata kojim će se poboljšati kvaliteta života ljudi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. EU fondovi prilika su da se revitalizira ovo područje i osigura ostanak i opstanak lokalnog stanovništva“, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Grad Vukovar i općine Bogdanovci, Borovo i Trpinja modernizirat će vodnokomunalnu infrastrukturu ostvarenjem ovog projekta. Aktivnosti koje će se provoditi uključuju izgradnju nove vodospreme, rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju cjevovoda, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda najvišeg stupnja, sanaciju i proširenje sustava otpadnih voda te izgradnju sustava odvodnje za nekoliko naselja. Ocjenjuje se kako će, nakon provedbe projekta, više od 8,000 stanovnika biti priključeno na sustav javne odvodnje te će pokrivenost sustavom odvodnje narasti na visokih 96 posto, a  sustavom vodoopskrbe 97 posto.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.