Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vujčić: Porezna reforma odnosit će se samo na one s velikim plaćama’

Autor: dnevno.hr

Dodao je da je reforma upravo takva da smanjuje porezni klin na dohocima gdje je Hrvatska najnekonkurentnija, a to su visoke plaće.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić gostovao je na N1 i komentirao svoja očekivanja od nove Vlade. Dotaknuo se i porezne reforme.

Na pitanje što očekuje od nove Vlade, Vujčić je kazao: “Ono sve što sam danas pričao su neki od zadataka pred novom Vladom. Ono što je bitno i što sam htio naglasiti je da je upravo strukturna snaga ekonomije, konkurentnost, glavna determinanta uspjeha neke ekonomije. Cjelokupna Vlada mora detektirati temeljne reforme koje je potrebno napraviti u sektoru kako bi zemlja bila pri vrhu ovih tablica, na kojima je sad na dnu.”

Osvrnuo se na poreznu reformi i kazao da da ne može o njoj govoriti jer je nije vidio.

“Spomenuo sam jedan aspekt te reforme koja je potrebna. Pokazali smo tzv. porezni klin po različitim kategorijama plaće i pokazalo se da je Hrvatska konkuretna na niskim plaćama, ali kad se priča o višim plaćama, Hrvatska nije konkurentna”, kazao je.

Dodao je da je reforma upravo takva da smanjuje porezni klin na dohocima gdje je Hrvatska najnekonkurentnija, a to su visoke plaće.

na pitanje treba li HNB Saboru podnositi izvješće, Vujčić je kazao da Saboru već podnose dva izvješća, ali da “praksa u Europskoj uniji da se o tome glasa – ne postoji. Ni u jednoj se zemlji, osim Češke, ne glasa, a i Češka je dobila mišljenje Europske unije da to nije u skladu sa zakonodavstvom.”

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.